Дружба са модерним ђаволом

Пише Наташа Анђелковић

Не би требало да чуди што се велика филозофска тема о трговини с ђаволом сместила у дечји роман „Тим Талир или Продати смех“ Џејмса Криса, управо у немачкој књижевности, јер је познато да овај народ има велики афинитет ка том мотиву

Често се говори о томе како деца не воле да читају књиге, мрзе часове лектире и доживљавају књижевност као досадну и застрашујућу обавезу. То потом отвара сложенији проблем стасавања нових генерација оријентисаних на виртуелну забаву и кратку форму, без потребне интелектуалне ширине, познавања света књижевности, филозофије, митова, где је сабрана светска мудрост. Узроке одбојности према књизи у детињству која се онда преноси и на одрасло доба, најчешће проналазимо у неадекватном програму лектире и лошем приступу књижевности који се по правилу доживљава као присила. Један од начина да се та ситуација побољша јесу ваншколске активности везане за књигу и брига издавача да представе квалитетна, а интересантна дела преко којих ће деца да заволе књижевност и читање.
Тако је издавачка кућа „Плато“ управо открила велико име светске књижевности за децу, немачког писца Џејмса Криса, добитника „Андерсенове награде“ за књижевност, који је стварао средином двадесетог  века. У време бивше Југославије постојао је превод његовог најважнијег романа „Тим Талир или Продати смех“ на, тада, српскохрватски језик у хрватском издању. Али сасвим неоправдано, књига није имала продор у овдашњем делу бивше земље. Сада у преводу Споменке Крајчевић на српски језик коначно имамо пред собом чаробни роман о дечаку који је продао свој смех ђаволу.
Не би требало да чуди што се велика филозофска тема о трговини с ђаволом сместила у дечји роман управо у немачкој књижевности, јер је познато да овај народ има велики афинитет ка том мотиву и некако, незванично, полаже право на фаустовску легенду. Ако су Гетеов „Фауст“ и „Доктор Фаустус“ Томаса Мана  два највећа дела светске књижевности која говоре о вечитом људском искушењу да сопствене духовне вредности жртвује зарад пролазне славе или добити, онда је „Тим Талир или Продати смех“ роман који припада истом низу и представља први сусрет у детињству са причом о дружби с ђаволом.
Иако овај мотив сам по себи припада фантастичном регистру, и радња и атмосфера „Тима Талира“ врло су реалистични, па преплитањем две опозитне жанровске карактеристике настаје узбудљив авантуристички роман са путовањима у далеке земље, искушењем погрешком главног јунака, персонификованим злом које мора да буде савладано, ликовима помагачима и моралном поуком. Изазов пред који Крис ставља свог малог јунака мотивисан је једнако емотивним, као и социјалним елементом. Тим Талир је дечак са предивним смехом, али дечак који постаје тужан и усамљен после губитка оца и живота у немаштини са злом маћехом. Коњске трке и хиподром који за њега у почетку представља уточиште из тмурног живота и сећање на радосно време које је тамо проводио са оцем, убрзо ће да постане животна прекретница, поприште великог искушења. Оно што Џејмс Крис жели да покаже јесте да улазак у свет коцке, ма како био замаскиран називом спортско клађење, значи улазак у суров свет и не може да прође безазлено.
Господин са којим мали Тим потписује уговор по којем се одриче свога смеха зарад стицања могућности да добија све опкладе и тако постане богат, јесте гетеовски речено „део снаге која вазда жели да твори зло, а увек добро сазда“. Јер тек тада Тим може да спозна које су вредности у животу најважније, да смогне у себи снагу да се бори за оно што му је одузето, да уђе у живот, стекне пријатеље, и борећи се са злом много тога научи и изгради сопствену личност. Ђаво са којим се Тим најпре удружио, а потом га победио јесте модеран ђаво, лишен религијских референци. У лику моћног, богатог пословног човека, власника велике корпорације који купује искрени, невини дечачки смех да би успешније склапао послове, он се представља као ђаво капитала. И управо тај аспект чини роман невероватно актуелним. Младог читаоца упознаје са светом менаџмента, компанија, акција, тржишта, обрта новца, а одраслом читаоцу указује како се неосетно, у свакодневном животу постаје талац великих махинација и услед тога лако губи елементарна људскост.
Као и сва велика дела књижевности за децу и ово је намењено одраслима једнако као и деци. Како то да док су се у свету, како западном, тако и источном, руском, снимале серије и филмови по овом роману за који је Крис низао књижевне награде и писао наставке, ми га откривамо тек данас, остаје питање. За праву књижевност никад није касно, а да би пут до малих читалаца роман што лакше нашао, „Плато“ је почео да прави серију предавања у школама, са позивом ђацима да учествују у конкурсу за најбољи састав на тему „Тим Талир и враћени смех“. Најбољи састав ће бити објављен у књизи као поговор, што је сигурно добар начин да се деца заинтересују и стимулишу да читају књиге, пишу, разумеју књижевна дела и свет око себе. займ под залог омскзайм от 30000займ взять срочно

2 коментара

  1. Djavo je uvek MODERAN i stalno se usavrsava ?! Zar ne pisu sveti oci, da ce u ‘poslednje vreme’ OBMANA postati seoruzje Antihrista ???!!! Prema tome, ‘starinske’ predstave sa repom i rogovima – vise su za ‘zabavu’ ?! I ko ne voli istinu, podleci ce toj obmani i oticice u propast ?! Ko nema u srcu Isusa Hrista, koji je Istina – kako ce se snaci u sveopstoj “zbrci” ?! ( jer, sve sto je nemir, zbrka, smutnja – od djavola je ?) Zato je potrebna neprestana paznja, ( bdenje ), trezvenoumlje – o sebi, svom umu i srcu i o svojim bliznjima ?! S verom u Boga, koji je silniji od svih lukavstava i snage i ‘cudesa’ necastivog ?! A krsni znak i molitva – mac je Duha, koji odseca ‘opstenje’ sa tim zlim mislima – koji se ‘materijalizuju’ i kroz ljude. koji neoprezno, olako ‘potpisuju’ neke ‘papire’ kojima ce ispuniti svoje, nikad presusujuce zelje ?! Kao i sa bankarima i sl. ?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *