Цветковић тражи Мачека

Пише Павле Ћосић

Београд, Загреб, Брисел, Вашингтон, Берлин – 14. децембра 2011. године (Бе92) Председник Владе Србије, познат и као „Премијер којем нико да запамти име већ четири године“, а који се иначе презива Цветковић, предложио је новоформираној Кукурику коалицији у Хрватској да пронађе у својим редовима неког ко ће се презивати Мачек како би га поставила на место председника хрватске владе.

 

На овај потез, у депеши послатој председнику Хрватске Ивану Јосиповићу, премијер Цветковић одлучио се из историјских разлога и због легендарног споразума „Цветковић-Мачек“.
Премијер Цветковић, чијег се имена редакција не сећа, предложио је да Кукурику коалиција постави било кога ко се презива Мачек за председника Владе Хрватске, како би се неуспели споразум Цветковић-Мачек с почетка Другог светског рата напокон реализовао. На данашњој конференцији за новинаре премијер Цветковић образложио је ове своје захтеве и молбе на следећи начин:
„Можда се неком давне 1945. године чинило да је споразум Цветковић-Мачек, који је подразумевао апсолутно присуство немачких трупа на територији тадашње Југославије која се данас назива Регион, односно Регија на хрватском, деловао неоствариво. Међутим, данас, кад је општа економска криза поново покуцала на врата и кад је Немачка једина сила у Европи која у њу не само да не срља него из ње извлачи огромне користи, а при том је најбоље наоружана и стреми ка томе да буде све боље наоружана, мој логични предлог је да искористимо ову прилику и поново потпишемо споразум Цветковић-Мачек, у инат свима онима који су га свих 60 и више година доводили у сумњу. И не само то“, додао је премијер Цветковић, „овај споразум многи су, нарочито комунисти, називали срамним и окупацијским, а данас је више него јасно да се радило о реалном договору који је подразумевао Уједињену Европу на челу са Немачком, као најјачом економском силом“.
На ову депешу реаговала је и Српска напредна странка подржавши је, али не безусловно, напоменувши да се с њом не слаже у потпуности. Социјалистичка партија Србије је одбила да учествује у нечем таквом уз образложење Ивице Дачића, иначе председника те партије и потпредседника Владе Србије, да ће о томе још размислити, а остале странке се нису ни огласиле, али је већина њих издала скоро идентично саопштење да су помало изненађене, укључујући ту и Демократску странку чији је Цветковић премијер.
Једино је ЛДП нагласио да је предлог изврстан, јер Европа мора бити јединствена и сложна по сваку цену.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *