Београдска депеша којим је запечаћена судбина српског банкарства

Пише Радомир Кошанин

„Печат“ објављује депешу Џорџа Мулинекса из 2001. године, послату Весни Џинић, у којој се, под плаштом бриге за „оздрављење“ банкарског система у Србији, дају упутства за уништење нашег финансијског сектора. Уз редакцијску опрему текста, објављујемо, без измена и скраћења, писмо и превод документа који је „Печату“ упутио економиста Радомир Кошанин

 

„Не желим да се поистовећујем са Асанжом, али депеша коју вам шаљем нема чак ни Викиликс. За аутентичност гарантујем, јер је добијена на састанку Синдиката радника у банкарству и осигурању, одржаном крајем 2001. године у Београду. Њено постојање могу потврдити и личности које се у њој помињу. Реч је о налогу за ‘оздрављење’ банкарског система у Србији. Од тада је прошло пуних 10 година, па се са ове временске дистанце може проценити колико је успела преписана ‘терапија’.
Уместо увода, најбоље је да одмах прочитамо депешу у мом преводу.“

12. децембар 2001. године,
за госпођу Весну Џинић
од господина Џорџа Мулинекса

Предмет: Акција банкротства пет банака

[restrictedarea]

У наставку је неколико ствари, које се морају урадити што је пре могуће.
Тимови за пет банака:
Препоручујем да направимо тимове за спровођење банкротства сваке банке, који би се састојали од: вође тима, опуномоћеника, руководиоца књиговодства, билансисте активе и билансисте пасиве.
1.  Директор „Југобанке“ Бор је пристао да остане и када банка буде уведена у банкротство. Ако он има квалификоване људе у свом тиму, требало би их одабрати, а уколико банка нема такве људе, онда их треба обезбедити од запослених у Агенцији.
2. Зоран у „Југобанци“ Београд је наговестио да није заинтересован да остане као ликвидациони директор. Потребно је да именујемо некога на његово место. Можда Зоран може да препоручи некога од запослених у банци. У наставку бих замолио Зорана да препоручи помоћно особље у банци да подржи ликвидационог директора.
3.  Верујем да сте одабрали новог директора у „Беобанци“ и да је он потврдио да је заинтересован да буде ликвидациони директор. Замолио бих га да одабере људе од тренутно запослених у банци.
4. Схватио сам да не верујете да је садашњи директор „Инвестбанке“ способан да буде ликвидациони директор и ако је то тачно треба да одаберемо личност и да јој помогнемо да састави тим који ће њу или њега да подржи.
5. Разумем да имате поверење у нову особу у „Београдској банци“ и треба да утврдимо да ли је заинтересована да буде ликвидациони директор. Под претпоставком да јесте, она би требало да одабере тим који ће јој помоћи, као и актуелним члановима екипе у банци.
Руководиоци и њихово особље треба да буду обучени, укључујући шест или седам људи, које бисмо ангажовали после интервјуа, које смо ове недеље водили Оливера и ја. Бил Томас одлази из Београда 14. децембра, а Дејвид Паркер 22. децембра. Томас се неће вратити пре 4. јануара, али се Дејвид враћа 28. децембра. Ако је могуће, било би добро да они искористе четвртак и петак ове недеље да одрже обуку за екипе у ових пет банака док је још Томас овде. Ако то није могуће, онда Дејвид може да спроведе обуку следеће недеље и током другог дела недеље по повратку у Београд.

Обезбеђење:
Важно је да именујете некога ко ће одговарати за безбедност Агенције у ових пет банака. Ми смо разговарали са човеком по имену Мрвошевић, који је тренутно у „Беобанци“. Он је адвокат по образовању и обавља послове директора безбедности у „Беобанци“. Препоручујем да ангажујете господина Мрвошевића као директора обезбеђења у Агенцији и затражите да сачини план обезбеђења Агенције и ових пет банака. Користио бих комбинацију полиције и фирми за обезбеђење, а господин Мрвошевић ће најбоље знати фирме за ову функцију.

Аутомобили:
Биће потребно да користимо два или три аутомобила у наредних шест месеци. Служиће нам за превоз људи за Бор и обављање послова у близини Београда.

Ликвидациони приручник:
Затражио сам од Јелене да обезбеди српску верзију овог приручника. Неки људи верују да је он превише дуг и детаљан, и Дејвид и Бил ће припремити сажето упутство за извршиоце и ограничити га на око пет страница. Обука ће се заснивати на овом упутству. Са овим бројем банака које ћемо ликвидирати, врло је важно да будемо боље координирани и да ликвидациони директори недељно подносе кратке писане извештаје.

Завод за обрачун и плаћања:
Да ли треба да припремимо план рада и уговор са ЗОП-ом? Треба да обезбедимо да обе стране, ЗОП и Агенција, схвате које задатке би требало обавити, рокове и банке које треба укључити.

Извођачи
Ми треба да именујемо извођаче за различите банке. Постоји сукоб интереса који ће диктирати нека именовања. Да ли желите да те одлуке донесе Комисија и желите ли ви или Оливера да будете укључене?

Социјални програм:
Намеће се потреба за социјалним програмом за запослене у банкама, да се обезбеди новац и да радници у „Заводу за запошљавање“ схвате програм и како се њиме руководи. Ако то не буде урађено правилно, имаћемо незамисливе социјалне немире. Биће нам потребан приручник за сваку банку, са детаљним програмом о томе како ће запослени да почну поступак добијања отпремнина итд.

Информације депозитарима:
Пре интервенције важно је да имамо информације расположиве за сваку филијалу, са детаљима шта ће се десити са средствима депозитара и где и када ће им она бити на располагању. Врло је важно да буде довољно средстава у свим исплатним јединицама.

***
Налогодавац у овој депеши је Џорџ Мулинекс, високо котирани функционер у Министарству финансија САД-а (Treasury Department). Прималац депеше госпођа Џинић је у то време била директор „Агенције за санацију, стечај и ликвидацију банака“. Одатле је напредовала, па је у једном извлачењу била и директор „Агенције за приватизацију“. Претпостављам да су се исто тако добро снашле и Оливера и Јелена. Мрвошевићу је обезбеђење иначе у опису радног места, па се за њега и не бринем.
Близу осам хиљада радника у овим банкама је 3. јануара 2002. године добило новогодишњу честитку у виду отказа. Многи од њих су трајно остали без посла. Но, то није највећа штета. Незабележен је случај у дужничко-поверилачким односима да се ликвидира поверилац. Таква судбина је по правилу намењена дужнику. Али, код нас се и то десило. Како би иначе продају предузећа у друштвеној својини вршила парадржава у лику „Агенције за приватизацију“? Процес ликвидације ових банака још траје и крај му се не назире. Све то време се њима баве чиновници „Агенције за осигурање депозита, санацију, стечај и ликвидацију банака“. Чудног ли имена? Колико знам, још ниједну до сада нису санирали. Њима се и не жури, јер је стечајно занимање најбоље плаћен посао у Србији. На разорен домаћи терен увезене су тзв. „европске банке“ за које је и тамо ретко ко чуо. Часни изузеци су „Банк Агрикол“ из Француске, „Уникредит“ и „Банка Интеза“ из Италије. Остало је „ситна боранија“ из Грчке, Мађарске, Словеније и, гле чуда, са Кипра? Све су углавном код нас регистроване као д.о.о. а њихове иностране куће не гарантују за њихово пословање. То наводи на закључак да се ради о тзв. „франшизинг банкарству“, где иза звучног имена на страном језику нема адекватне садржине. Србија је за њих Елдорадо, јер зарачунавају највишу каматну стопу у Европи. Немају обавезу да део профита реинвестирају, нити да дугорочно кредитирају домаћу привреду. Интересантно да у градовима у унутрашњости Србије углавном немају сопствени пословни простор, већ га изнајмљују од пословних људи из „фармацеутске“ индустрије. Бар је тако у граду у којем живим. Ту је зграда главне филијале „Југобанке“ од преко три хиљаде квадратних метара, данас робна кућа кинеске робе широке потрошње! Колико сарказма има у најновијој изјави владајуће „елите“, да планира формирање развојне банке у Србији. Изрека лепо каже: „Не липши магарче до зелене траве“.
Ове године је требало да се на било који начин заврши процес приватизације тзв. „друштвеног капитала“. Потом следи продаја имовине и капитала јавних предузећа са већинским државним уделом. Како се ствари одвијају дође ми да завапим: „Оставите бар једно, макар за музеј, да покажемо поколењима да смо некада и ми имали нешто своје!“
Ова депеша се вероватно може наћи у архивама „Народне банке“ Србије и Агенције чијој директорки је била и насловљена. Извођачи радова на њеном спровођењу су, хвала богу, живи, здрави и напредни. Имовина ових банака у Србији се крчми свакодневно. О оној у бившим југо-републикама и иностранству се тек ништа не зна. Звучи невероватно да о потраживању „Југобанке“ по основу оснивачког улога у „Загребачкој банци“ која је у стечају, сазнајемо на хрватском сајту „www.necenzurisano.com“, а ради се о суми од 2,2 милијарде евра! А онда се просрпска власт у извињавајућем маниру огласи незаинтересованом за спор у вези са тим!
Очекујем да се текст објави као 10-годишњи помен овим банкама, како све не би отишло у заборав. Наравно да после свега остаје питање хоће ли неко у Србији одговарати због овог удруженог заједничког злочиначког подухвата?

Аутор је дипломирани економиста, „санирани“ радник једне од банака – филијала Јагодина.

________________

Internal Memorandum

12 December 2001
TO:       Vesna Dzinic
FROM:  George Mullinax

RE:      Five Bank Bankruptcy Action

Following are some items that need to be addressed as soon as possible.

Teams for the Five Banks:
It is recommended that we have bankruptcy management teams for each bank comprised of the following: Team Leader, Attorney, Closing/Opening Balance Sheet Manager, Liabilities Manager, Asset Manager and Facilities Manager.
6. The Director of Yugobanka Bor has agreed to stay on if and when the Bank is placed in bankruptcy. If he has qualified people on his staff they need to be selected, if the Bank does not have qualified people then we need to provide him people from staffing here at the Agency.
7. Zoran at Yugobanka has indicated that he is not interested in staying on as the manager in Liquidation. We need to appoint someone in this position, possibly Zoran can recommend someone from the staff at the Bank. In addition, I would ask Zoran to recommend secondary people at the Bank to support the Manager in Liquidation.
8. I believe you have selected a new Director at Beobanka and he has stated that he is interested in beeing the manager in Liquidation. I would ask him to select a staff from the current Bank employees.
9. I understand that you do not believe that the current Director at Investbanka has the ability to perform as the Manager in Liquidation, if this is true, then we need to select an individual and assist that person in choosing a team to support him/her.
10. I believe that you have confidence in the new person at Beogradska and we need to confirm that he is interested in performing the Manager in Liquidation function. Assuming he is interested he needs to choose a team to assist him from the current members of the bank´s staff.
The Managers and their staffs need to be trained, including the six or seven people that we may hire from the interviews that Olivera and I conducted this week. Bill Thomas is leaving Beograd on 14 December and David Parker is leaving 22 December. Thomas does not return until 04 January, however, David returns 28 December. If at all possible it would be good if they could use Thursday and Friday of this week to present training sessions to the staffs of these five banks, while Thomas is still here. If that is not possible, then David can conduct training sessions next week and during the latter part of this when he returns to Beograd.
Security
It is important that you appoint someone with the responsibillity for security at the Agency and at the five banks. We interviewed a person named Mrvosevic who is currently employed at Beobanka. He is an Attorney by education and is currently serving as the Director of Security at Beobanka. I recommend that you hire Mr. Mrvosevic as the Director of Security at the Agency and ask him to prepare a plan for security at the Agency and at the five banks. I would use a combination of Police and Security Firms, Mr. Mrvosevic should know the best firms for this function.
Automobiles
We will require the use of two or three automobiles for the next six months. They will be used to transport personel to Bor and to run errands around the vicinity of Beograd. I suggest that you commandeer these autos from the four banks in Beograd.
Liquidation Manual
I have requested Jelena to have available Serbian versions of this Manual. Some people believe that the Manual is too long and deatailed. David and Bill will prepare an executive summery of the Manual and limit it to around five pages. The training will be based on this executive summery. With the number of banks that we will have under bankruptcy it is very important that we become more structured and require the Directors of Liquidation to prepare short written weekly reports.
ZOP
Do we need to prepare a Scope of Work and Contract for ZOP? We need to be sure that both parties, ZOP and the Agency, understand what duties are to be performed, the date, and the banks that are involved.
We need to assign the Contractors to the various banks. There are conflicts of interest that will dictate some assignments. Do you want the commision to make these decisions or do you or Oivera want to be involved?
Social Program
It is imperative that the social program for the bank employees is in place, money is available for the payments and that employees of the Unemployment Agency era awere of the program and how it is to be managed. If this is not done properly we will have unimaginable social unrest. We need to have available at each bank a handout that details the program and how the employee can begin the process of receiving severance pay etc.
Depositor Information
Prior to intervention it is important that we have information available at each bank branch deatailing what will occur regarding depositor funds and where and when the funds will be available. It is very important that sufficient funds afe available to the paying entity.

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. СУПРОТНЕ НАМЕРЕ или СУПРОТНА ЗНАЧЕЊА имају све поруке из Америке и такозване међународне заједнице тако да су све њихове “добре” УСТВАРИ ЛОШЕ и ЗЛЕ намере ! Оздрављење = уништење, помоћ = штета парада поноса = парада срама ……Више је него јасно шта су нам урадили преко својих плаћеника а очигледно да немају милости и да ће наставити са лажима и уништавањем, а то им несмемо више дозволили и зато су нам потребни паметни родољуби на челу државе што пре,а најбоље одмах

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *