9. decembar – Srbiji status kandidata u martu

BRISEL – Evropski savet odlučio je rano jutros da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji u martu iduće godine, pod uslovom da ostvari dalji napredak u dijalogu sa Prištinom i pomogne da se omogući slobodno kretanje Euleksu I KForu, potvrđeno je Tanjugu iz diplomatskih izvora.
Istovremeno, rešeno je da bi Crna Gora mogla da dobije datum za početak pregovora o pristupanju u EU u junu naredne godine, takođe pod nizom uslova.
Sastanak Saveta, koji je trajao preko 10 sati, završen je u petak u zoru.
Predsednik saveta Herman Van Rompej rekao je na konFerenciji za štampu da je ceo tok prvog dela sesije bio posvećen krizi u evrozoni, a da će se o proširenju raspravljati tek kasnije tokom dana.
Medutim, prema nacrtu zaključaka dostavljenom Tanjugu, a koji su potvrdili diplomatski izvori, Savet je već doneo odluke o pitanjima vezanim za proširenje, a njihovo zvanično objavljivanje očekuje se u petak popodne.
Prema dokumentu dostavljenom Tanjugu, u tački 16. zaključaka Saveta, Srbija će do marta 2012. dobiti status kandidata ako se Savet do tada uveri da “Srbija pokazuje uverljivu posvećenost i da je postigla napredak u implementaciji dogovora postignutih u dijalogu (sa Prištinom), uključujući integrisano upravljanje prelazima, da je postigla sporazum o sveobuhvatnoj regionalnoj saradnji, kao i da aktivno sarađuje u omogućavanju Euleksu i KForu da vrše svoj mandate”.
U istoj tački, Savet konstatuje značajan napredak Srbije u ispunjavanju Kopenhaških političkih kriterijuma, te da je saradnja sa Haškim tribunalom na “potpuno zadovoljavajućem nivou”.
Kada je reč o određivanju datuma pregovora za Crnu Goru, u tački 15. istog dokumenta se kaže da bi oni mogli da počnu u junu 2012, kada će Savet preispitati napredak Crne Gore u implementaciji reFormi, sa posebnim Fokusom na vladavinu zakona, poštovanje Fundamentalnih prava i suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala.
Evropska komisija je zadužena da do tada sačini izveštaj na osnovu kojeg će Savet odlučiti o datumu početka pregovora.
Diplomatski izvor iz misije Nemačke pri EU potvrdio je Tanjugu verodostojnost dokumenta i objasnio da je zvanično objavljivanje odluke odloženo iz protokalrnih razloga.
Sednica Evropskog saveta, koga čine šeFovi 27 država i vlada zemalja članica EU zasedali su u noći između četvrtka i petka do ranih jutarnjih sati, a nastaviće se posle kratke pauze potpisivanjem pristupnog ugovora sa Hrvatskom.

8 komentara

 1. Olivera Petrović

  Mada bi za srpski narod bilo znatno bolje da je dobijanje statusa kandidata za EU trajno odbačeno, ni ovaj ishod nije tako loš. (Najgori ishod bio bi da je Srbija dobila taj status jer bi to osiguralo Tadićevu vladavinu ko zna dokle). Srbija je ovako dobila dovoljno vremena da znatno ojača svoj otpor okupatoru i domaćim izdajnicima, pre svega istrajavajući na postojećim barikadama, ali i podizanjem novih, jačanjem vojnih struktura makar i gerilskih, i vrlo glasnim distanciranjem od svih odluka koje sadašnja vlast donosi na trajnu štetu srpskog naroda i njegovog mesta u istoriji.

 2. Ovo je još bolje za vlastodršce. Sad mogu da odlože izbore za maj 2012. Taman da dobiju status…. I da ocrne opoziciju da je ona kriva za sva zala ovoga svijeta, za svjetsku krizu, cunami u japanu…

 3. EU nas hoće_neće (ustvari neće). Ovo je samo igra da Srbija ne pristupi evroazijskim integracijama. Poklapanje odluke o kandidaturi sa terminom redovnih izbora nameće sumnju da EU u Srbiji želi da zadrži samo ovu, ili njoj sličnu, vlast. I ova vlast priznaje da je ispunila sve zahteve EU, ali od toga nije dobila ni šećerlamu. Verujem da smo se okrenuli drugom bloku da bi bili u toj EU u paketu sa Hrvatskom. Ali ko zna, možda je ovo i bolje!?

 4. Protiv sam EU, ali, za nas koji smo protiv, ipak bi bolje bilo da smo sada dobili status nego što smo ostali da “visimo” do marta. Potpisujući postojeća četiri dokumenta, peti, o predstavljanju KiM u regionalnim institucijama je gotov, Borko je “puzeći” implicite priznao KiM.Do marta ima dovoljno vremena da prizna i ostalo, u prvom redu gašenje srpskih institucija na KiM-sudove, školske programe, univerzitet,..Ubeđen sam, “secam u glavu” da to neće biti dovonjno i da će se do marta “načeti” pitanje Raške oblasti( Sandžaka) a možda i Vojvodine.Ta pitanja će se u fazi pregovaranja za datum pregovora okončati, naravno na štetu Srbije.Kad ih u martu, u jeku izborne kampanje EU pritisne prizaće “žuti” i da im je majka bila kurva.Jer, u izborima oni se ne bore samo za izbornu pobedu već i za živu glavu.Znaju oni dobro, šta su sve učinili i koliko su zla državi naneli.Znaju oni i koliko godina apsa se za to dobija, pa im ni jedna crvena linija neće biti dovoljno crvena.

 5. Pod teretom nametnutog straha od sile svetskih razmera i obećanog „evropskog puta bez alternative“, deo građana Srbije je napustio branik slobode i istine. Podležući manipulacijama praktično su pristali na put rasturanja svoje zemlje. Tako je laž postala nada i utočište jednog dela stanovnika Srbije. Samo u takvim okolnostima može trajati činjenica da se istina i borci za istinu smatraju neprijateljem, da se neustrašivi borci protiv okupatora proglašavaju ratnim zločincima, da se znanje i plemenitost izmeštaju u zonu stereotipa i neznanja… Za nepokolebljive sledbenike istine i slobode, za ljude smelog duha, naviknute da ljudski misle, rade i osećaju, uvek je spremna kivna horda naoštrenih kandži, da zada udarac i prikrije tajnu svojih laži.
  Umesto da politički akteri zemlje uoče svoje zablude, napravljena je podela uloga NATO sledbenika, tako da nas jedni pokušavaju uveriti kako je „realnost“ gubitak dela teritorije a drugi nastavljaju sa politikom „I Kosovo, i EU“, istrajavajući na neodrživim lažima kako iz Brisela neće tražiti priznanje Kosova. Po sredi je manipulacija kojom se gnječi svest građana u funkciji pripreme za završni krug izdaje. U tom poslu učestvuje i značajan deo tobožnje opozicije, što ukazuje na iste mentore a opozicioni status nekih stranaka je zapravo alternativno rešenje oslonca spoljnog tutora. Time je u značajnoj meri razgolićena politička pozornica Srbije na kojoj su vidljive sve marionete a sve vidljiviji su sami prsti i zlokobna lica njihovih pokretača. Godinama trpimo razna poniženje a još teže padaju samoponižavanja zemlje i naroda.

  Ignorišu činjenicu da se ne može proglasiti nezavisnom teritorija, čije „granice“ štite vojske stranih zemalja koje su okupirale odnosnu teritoriju i čije međunarodne interese ne zastupaju predstavnici te „nezavisne“ teritorije, već predstavnici onih zemalja koje su tu teritoriju vojno zauzeli i u kojoj o svemu odlučuju strane sile. Da je ta strana vojna sila sagradila vojnu bazu sa koncentracionim logorom bez saglasnosti stanovnika Kosova, te da je po sredi status protektorata, nastalog direktnom intervencijom strane sile na Srbiju. O neodrživosti argumentacije da je „kosovo izgubljeno“, najubedljivije govore stalni pritisci na Srbiju da se sama liši ovog dela svoje teritorije.
  Ipak, nisu neograničene mogućnosti upotrebe NATO lobista! Skraćenju tog roka upotrebe treba da doprinese razuman čovek procenjujući kakv je to ljudski i moralni profil pojedinaca i organizacija koji se odriču svog identiteta, rodnog mesta svoje kulture, tradicije, vere, koji zastupa interese sile, koja ih je koliko juče, fizički uništavala širom tadašnje Jugoslavije. U turbulentnim vremenima i poplavama, na površinu po pravilu isplivaju čitave horde bukača bez biografija i obraza sa kupljenim diplomama, izdresiranih najamnika za tajne i javne zadatke tuđina, halapljivih tajkuna, istreniranih šibicara, švercera, poltrona i spodoba nedefinisanog pola.
  Istorija beleži da tragovi izdaje i sklonost služenja tuđinu sežu do antičkog razdoblja, samo je doživljavala različite oblike praktikovanja i prilagođavanja ambijentu. Naravno, za njih i nisu bitna uverenja koliko lični interesi. U našim uslovima to je za ovaj „soj“ ljudi značilo oblikovanje određenih političkih krugova koji su svoj interes i šansu videli u direktnom vezivanju za moćne NATO-strukture. Danas ih prepoznajemo u vidu političkih stranaka kao i tzv. NVO, koje su godinama bile oslonjene na bogate jasle raznih stranih fondacija, čime se danas hvališu akteri agresije na SR Jugoslaviju i Srbiju u svojim knjigama i publikacijama. Da je situacija sa njihovim interesima drugačija, većina NATO-lobista bi, verovatno, bila na drugoj strani.

 6. ovo je najgora moguca odluka koja zaista preti da podpuno ugrozi opstanak Srbije. Za ovo vreme ce izdajice iz kruga dvojke zavrsiti posao sa zaokruzivanjem nezavisne Kosova posle koje dolazi Raska i Vojvodina. Sve je zacrtano jos 70-tih u neprijateljskoj Nemackoj o tome je otvoreno govorio i francuski general Galoa. Narod mora da se probudi jer sada je i vecini naroda jasno koju ulogu igra vlada u Beogradu i zasto su dovedeni na vlast. Samo opsti otpor naroda moze da spreci nestajanje srbske drzave. Srbi, budite se inace nas vise nece biti.

 7. Gospodo zuti vodite racuna da je postojao 25.mart 1941 ali i 27. mart iste godine kada je narod rekao NE,ulasku u treci rajh. I Vas mart se blizi pa vodite racuna.

 8. Nemačka kao i većina članica EU su kroz istoriju višestruko dokazani neprijatelji Srbije i zato je ovo dobro za Srbiju! Ovim je Srpska rodoljubiva elita dobila šansu da izvede narod na ulicu i bude uporna u zahtevu – IZBORI ODMAH,ali i oslobađanje RTS-a i ŠTAMPE da bi izbori imali uopšte smisla tj.bili fer! Stranke i pokreti koji to urade – oni će čitav,ogromni narodni gnev pretočiti u narodnu podršku za sebe a što će biti presudno za učešće u novoj vlasti! Ovo je velika šansa za istinski preporod i boljitak za narod i državu Srbiju! RODOLJUBI – PATRIOTE CEO SRPSKI NAROD SAD VAS GLEDA I ČEKA NA VAS Ako verujete u pravdu evo vam prilike da se dokažete i opravdate herojsko poreklo u trenutku kada nam je to najpotrebnije! Hrabro,s verom u Boga i Srpstvo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *