8. децембар – Вести од јуче

Србији статус, али с пробним периодом

Шеф аустријске дипломатије је у понедељак на састанку Савета министара ЕУ, када су се ломила копља да ли одбити српски захтев и како ублажити немачки став после оцене канцеларке Ангеле Меркел да Београд није испунио услове, предложио да се Србији додели условна кандидатура. Његова идеја је још на столу, а после нагађања да ли би то подразумевало одлагање статуса и његово замрзавање, министар за „Блиц“ објашњава да би његов предлог омогућио Србији статус одмах.

– Оно што сам предложио у Бриселу најбоље се може објаснити као кандидатура с пробним периодом. То значи да Србија не би морала да чека наредних неколико месеци него би привремено добила статус кандидата већ у петак. Затим би Европски савет коначно потврдио ову одлуку у марту следеће године, под условом да постоји континуирани напредак на северу Косова. Овај пробни период дао би Србији шансу да докаже да је посвећена дијалогу и примени споразума постигнутих с Косовом.

Какви су изгледи да Немачка прихвати вашу идеју?

– Као што знате, још нисмо постигли консензус везано за давање статуса кандидата вашој земљи. У сваком случају, мој предлог су бројни партнери у Савету министара ЕУ позитивно примили и верујем да он нуди добар компромис, који би требало да буде прихватљив за све.

За добијање статуса кандидата Србија је сада условљена постизањем договора о регионалном представљању Приштине, што је био услов за добијање датума. Да ли се за нас стално мењају услови и постоји ли неко правило за њихову промену? 

– Верујем да и ЕУ и Србија јасно разумеју да је један од кључних услова за добијање статуса кандидата развој односа с Косовом. Нажалост, последњих недеља се ситуација на терену погоршала. Нико од земаља ЕУ, чији су војници рањени на барикадама, не може да занемари оно што се догодило прошле недеље. Верујем да је то признао и председник Тадић када је, прошле недеље, променио тон када су у питању барикаде.

Извештаји о састанку министара у Бриселу пре три дана говоре да је дискусија о Србији била веома напета. Шта је мотивисало министре да сатима расправљају, да ли је то брига за Косово или за Србију?

– Наша расправа није се тицала само Србије него и осталих земаља на западном Балкану и у Турској. Интерес ЕУ за проширење лако се може сажети на следеће: то је одрживи и мирни развој земаља југоисточне Европе. Заједнички став свих министара који су присуствовали састанку био је да нисмо спремни да у ЕУ увеземо било који нерешен територијални сукоб. Јасно је да различити политичари имају различите приступе када је реч о питању како да ЕУ на најбољи начин допринесе мирном решењу косовског питања.

Тадић: Без ЕУ можемо потонути у мрак национализма

ФРАНКФУРТ – Председник Србије Борис Тадић упозорио је да, са одлагањем и додатним условљаванима у процесу интеграције у ЕУ, расте опасност од нове нестабилности и претња да Србија, а тиме и западни Балкан, још једном потону у мрак национализма и нетрпељивости.
Тадић је у ауторском тексту за немачки лист “Франкфуртер алгемајне цајтунг” истакао да је чланство у ЕУ стратешко одређење Србије, као што би и за Европску Унију од стратешке важности морала бити европска оријентација Србије.
Председник Србије је подсетио да је наша земља у целости испунила све раније услове у процесу приближавања ЕУ, а то је, како је истакао, подразумевало и доношење непопуларних и тешких одлука, преузимање велике политичке одговорности, а у неким случајевима чак и великог личног ризика.
“Намеће се питање зашто се Србија гура на маргину савремених историјских процеса и због чега се огромни политички напори, предузети у циљу одлучног раскида са политиком која је довела до ратова у бившој Југославији, тиме унапред осуђују на пораз и неуспех? Неће ли то можда бити превелико искушење за српско друштво и младу српску демократију”, запитао је Тадић у тексту под насловом “Србија на европској прекретници”.
Уколико Србија остане изван ЕУ, то ће се дуго доживљавати као доказ да је посебан систем вредности којим се Европа дефинише као заједница, само привид вечите политике великих и малих, упозорио је Тадић.
“Данас је више него икада раније очито да процес европских интеграција Србије не зависи само од спремности и способности да се у земљи заокруже започете друштвено-економске реформе, већ и од тога у којој мери је ЕУ спремна да у догледно време заокружи своју мисију успостављања зоне мира, просперитета и стабилности на целом европском континенту”, констатовао је Тадић.
Србија ће, са своје стране, истакао је он, независно од тога када ће Србија и Европа бити спремне једна за другу, задржати темпо спровођења друштвених, политичких и економских реформи.
Тадић је подсетио да су реформски напори и резултати Србије констатовани и у веома позитивном извештају Европске комисије.
“На основу учињеног Србија већ данас заслужује статус кандидата, а под претпоставком да се реше започета питања у дијалогу са Приштином, ускоро би се могли отворити и преговори о чланству”, истиче Тадић.
Председник Тадић је признао да је Косово тренутно највећи изазов Србије, али да она, без обзира на све, неће признати једнострано проглашену независност своје јужне покрајине.
“Међутим, Србија жели да пронађе решење за питање Косова – независно од тога да ли ће једног дана бити члан ЕУ или не, јер не жели још један тињајући конфликт на Балкану. Трагајући за функционалним решењем овог питања, Србија се ослања, између осталог и на искуство две Немачке, које су – не без контроверзи и не без посредовања и уплитања са стране – водиле дуге и
тешке разговоре о уређењу својих односа”, написао је Тадић.
Управо зато, како је нагласио, изненађује став неких утицајних немачких политичара, супротан већинском мишљењу њихових европских колега, да Србија најпре и одмах треба да реши питање Косова како би уопште постала кандидат за чланство у ЕУ.
“Верујемо да наше чланство у ЕУ није утемељено само на географском положају, историјским процесима или на економским интересима. Истински верујемо у заједничку, европску политичку културу и у заједничку одговорност за мир и стабилни развој целог нашег континента. Они који нам то одричу као да доводе у питање наше болно сећање да су се неке од најружнијиха страница европске историје догађале управо на нашим просторима и то све кроз 20. век”, објаснио је Тадић.
“Велика европска идеја надилази данашњих 27 земаља чланица. Европа неће бити заокружена без западног Балкана, а то није могуће без европске, демократске и просперитетне Србије у његовом центру”, поручио је Тадић.

Брамерц тражи озбиљну истрагу о јатацима

ВАШИНГТОН – Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц похвалио је вечерас, на седници Савета безбедности УН, Србију због изручења последње двојице хашких оптуженика Ратка Младића и Горана Хаџића, али је затражио да се спроведе озбиљна истрага о њиховим јатацима у скривању.
“Желимо да видимо резултате у истрази о томе како су годинама избегавали хапшење. Када сам у новембру био у Београду, видео сам да се мало ради по том питању, и желим боље резултате за следећи извештај”, рекао је Брамерц Савету безбедности УН.
Он је похвалио Србију због изручења последње двојице оптуженика, истакавши да се показало да нико не може да избегне правду.
“Ово може бити показатељ боље будућности за међународну праву”, нагласио је главни хашки тужилац.
У оквиру извештаја који се, поред Србије, тиче и других држава бивше Југославије, Брамерц је критиковао Хрватску због изјава државних функционера у којима критикују пресуде и рад Хашког трибунала.
Брамерц је, такође, упутио критике и БиХ, између осталог и због бекства некадашњег хашког оптуженика Радована Станковића из затвора у Фочи. Њега је хашки трибунал предао у надлежност правосудним органима БиХ.
“Он је побегао пре четири године, а не видим активности власти БиХ на решавању тог случаја”, казао је Брамерц и додао да је потребна сарадња и других држава у региону да би се Станковић ухапсио.
Брамерц је рекао да лидери у региону Западног Балкана треба да се изборе за нове односе, поштовање права, а не национализам и да у томе подршку треба да им пружи и међународна заједница.
Представници Немачке и Велике Британије у Савету безбедности УН поздравили су вечерас напоре Србије у сарадњи са Хашким трибуналом, оценивши да је хапшење последње двојице оптуженика прекретница за међународну правду.
Амбасадор Немачке је рекао да то показује посвећеност Србије у испуњавању циљева које је поставио Хашки трибунал, додавши да је хапшење Ратка Младића и Горана Хаџића важно и због помирења у региону.
Представник Велике Британије је казао да њихово хапшење представља прекретницу за међународну правду и доказ да Србија у потпуности сарађује са Трибуналом.
Он је додао да и даље остаје отворено питање како су они тако дуго избегавали хапшење и позвао власти у Србији да спроведу истрагу и изведу одговорне пред лице правде.
Амбасадор Велике Британије је критиковао Хрватску, говорећи о њеној сарадњи са Хашким судом, због, како је рекао, изјава премијерке Јадранке Косор у вези пресуда Анти Готовини и Младену Маркачу.

Што се тиче Србије, сутра, местимично облачно до ведро, а понегде и снег, мрак само у неким главама…

2 коментара

  1. Dobismo i ovo čistlište bez alternative.Čistilište je predvorje
    RAJA ILI PAD U PAKAO zar dotle Srbija je pala u poniženju od
    okupatorske sile.Što pre na IZBORE!

  2. “stara dobra becka skola” – sa romsko – ciganskim – “na probu” ???!!! Aferim !!!! ‘komendija’ dobija na zamahu ?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *