8. децембар – КОШТУНИЦА: НАЈВАЖНИЈЕ ЈЕ ДА СРБИ НА СЕВЕРУ КИМ ОСТАНУ ЈЕДИНСТВЕНИ

Разговор са лидером Демократске странке Србије Војиславом Коштуницом вођен је неколико дана од повлачења барикада на северу Космета. На констатацију да је сасвим неочекивано да су барикаде делимично уклоњене у општинама на северу Косова у којима је на власти ДСС, Коштуница је одговорио да српски народ на Косову за оно што ради увек има подршку ДСС-а.

„Они знају у ком тренутку је најбоље да се неке барикаде уклоне, а да друге остану. Оно што је најважније јесте да је народ доле јединствен, да постоје четири општине које доносе одлуке о свему, ако не једнодушно, оно апсолутном већином. У тим општинама постоје све политичке странке и ту имамо модел договора који не постоји у Србији. Док СкупштинаСрбије бежи од изјашњавања о овим питањима, ове четири скупштине се о свему томе изјашњавају”, каже Коштуница у интервјуу за „Политику”.

Формално се нису изјасниле, јер су барикаде повучене пре него што је та седницаодржана.

Не изјашњавају се скупштине о свакаој појединачној барикади. А на народу, односно њиховим скупштинама је да одлуче шта је најбоље.

Шта су вама рекли?

Нису ми ништа рекли зато што је одлука на њима, као што је и до сада била.

Нису вас питали?

Нису ни требали.

А јести ли ви њих питали зашто су уклонили барикаде?

Нисам. Имам потпуно поверење у њих и сматрам да они треба ту одлуку да донесу. На њих не треба вршити никакав притисак, јер је оно што они раде у интересу Србије и њиховом интересу.

Како је могуће извести замрзавање конфликта на Косову, ако су против тога земље које су утицајне и које желе да сада реше све што могу?

Залажем се за замрзавање стварања независне државе Косово. Процес је почео 17. фебруара 2008. године, а онда је садашња власт увелико томе припомогла оног тренутка када је потписала ССП са 22 чланице ЕУ које су признале независност Косова. Затим је та иста власт помогла у инсталирању Еулекса на Косову, који учествује у стварању институција независне државе. Потом је из СБ, где смо имали контролу над решавањем питања Косова, ствар премештена у ГС УН. А и то на такав начин да је српска резолуција повучена и замењена бриселском резолуцијом, што је омогућило да ЕУ, у лику 22 државе које признају независност Косова, посредује у преговорима између Београда и Приштине. Тако је започео овај процес којим се све брже и брже иде у правцу стварања независне државе Косово. Ја сам за то да се тај процес заустави, замрзне.

Како се може замрзнути?

Тако што ће се питања Косова вратити у Савет безбедности, тамо где му је и место. Садашњи преговори између Београда и Приштине одвијају се супротно Резолуцији 1244, и воде се у Бриселу а не у СБ. Морају започети нови преговори, али не под покровитељством ЕУ, односно стране која је апсолутно заинтересована да Косово буде независно, него у организацији СБ УН, где је сиутација другачија и где имамо подршку земаља која је против независности Косова. Сви договорени закључци у Бриселу воде стварању независне државе. То треба замрзнути и покренути све активности које ће спречавати да Косово постане независна држава уз подршку свих земаља које се томе супротстављају и којих је већина у свету.

Може ли то замрзавање да произведе урушавање других делова територије, Војводине, Санџака..?

Напротив, може само да га спречи, јер оног тренутка када покажете да браните своје интересе, с поља подстакнути дезинтегративни процеси ће бити заустављени. Најважније је ослонити се на право, на то да Србија није мимо света, да оно право које имају све друге државе у свету мора да има и Србија.

Шта уколико се догоде инциденти, који се производе с циљем да погурају одређена решења, како је било 17. марта 2004, једностраним проглашењемнезависности или слањем специјалних јединица?

На нама је пре свега да одоговоримо свим расположивим мирним, правним, средствима, као што је то био случај док су вођени преговори од 2005. до краја 2007. Народ је одлучио да се мирним средствима, барикадама, супротстави повлачењу границе између Косова и централне Србије. Али је најважније да се заустави признање Косова од стране саме Србије, да не будемо саучесници у том насилном чину. Постоји и будуће време и односи снага се могу мењати.

Да ли то чекање има алтернативу?

Најгора варијанта је да сама Србија ради на осамостаљењу Косова. Све друго отвара различите могућности. На крају крајева, нису то апстрактне могућности. У СБ Русија и Кина и многе друге земље у УН принципијелно подржавају територијални интегритет Србије.

Да ли би те земље биле вољне да се поново активније укључе у тај процес?

Србија увек када брани своје интересе може да рачуна на подршку држава које бране међународно право. Да ли треба подсећати на чињеницу да је руски председник Путин у лето 2007. године спречио доношење једне резолуције СБ УН, која је требало да поништи резолуцију 1244 и да у тој новој резолуцији буду основни елементи Ахтисаријевог плана. А реч је о она два анекса која се односе на улогу Натоа и Еулекса на Косову.

 

Какав је ваш коментар на догађаје у Русији, личи ли вам ово на неко „руско пролеће“ и мешање неких других земаља?

Ако читате штампу видећете да је по оценама неких западних званичника 50 одсто мање него рецимо 30 одсто, које они могу да освоје на изборима у својим земљама.

Због вашег става према ЕУ, поставља се питање с киме бисте могли у владу,осим са радикалима.

Ми смо изашли са јасним ставом да Србији не треба чланство у ЕУ, већ уместо тога развијена економска сарадња са ЕУ. Тај нови државни циљ подразумева политичку и војну неутралност и наравно економску стабилност земље. О томе ће народ дати свој суд на изборима.

Шта кажете на примедбе да финансијски не можемо опстати без ЕУ?

Те примедбе звуче упразно у тренутку када ЕУ не може да опстане сама са собом, када низ чланица ЕУ иду из кризе у кризу. Ми смо као земља изгубили силно време због замајавања народа од стране власти да ЕУ нема алтернативу, уместо да радимо на развоју и јачању Србије.

Да ли то можемо сами?

Морамо, јер свака држава да би опстала мора пре свега да брине о себи. Бринући о себи треба да сарађујемо са свим другим земљама. Економија је заснована на интересу тако да ни ЕУ не сарађује с нама због тога што хоће да нам учине, него зато што и њихове фирме које се налазе у Србији имају своје интересе.

4 коментара

  1. Zalažem se za zamrzavanje stvaranja nezavisne države Kosovo???
    Oooo Koštunice, samo pročitaj šta si izjavio. Pa kakvo zamrzavanje? Ta virtuelna država ne postoji, a ti implicitno priznaješ tu kvazi državu. Pa kad bi ti to odledio ovu kvazi ideju?
    KOSMET JE JUŽNA SRPSKA POKRAJINA!
    A ti Koštunice, premijeru, u svoju vladu si uvukao političke satrape srpskog roda: Svilanovića, Draškovića, Dinkića … i sad umotavaš u oblandu njihovu priču.
    Koštunice, tvoja je stranka parlamentarna i DSS još sutra treba da tuži Tadića zbog kršenja Ustava (preambule), pa Eulex-a, MA REZOLUCIJE 1244!

    • Sančo Pansa

      g-dine Srpsko Sarajevo, da nije bilo Koštunice;vlast bi za ove tri godine priznala na njima svojstven način KiM a Srbi do poslednjeg bi bili protjerani i pobijeni. Međutim Voja svojim strpljivim radom, razboritošću i otvaranjem oči narodu uspio je da osujeti i zaustavi namjere vlasti u izdaji osnovnih Državnih interesa. SAMO NAPRIJED DSS i OSTALI NACIONALISTI POMETITE OVU POMETINU NA IZBORIMA I DA SE VRATIMO ELEMENTARNIM GRAĐANSKIM VRIJEDNOSTIMA; DOSTOJANSTVO, OČUVANJU NACIONALNOG IDENTITETA I DRŽAVNOG INTEGRITETA! Da navalimo ga radimo i sarađujemo sa zemljama prijateljski nastrojenim prema nama, a ima ih velika većina na čelu sa našom bratskom Rusijom:)!!!

  2. SRpsko sarajevo treba malo da ponovis gradivo i nemoj da prozivas ljude sto se bore za krst casni i slobodu zlatnu.
    DOGODINE NA KOSMETU

  3. БАРИКАДЕ ПО ЦЕЛОЈ СРБИЈИ и ДЕМОНСТРАЦИЈЕ – то је оно што се од вас очекује као парламентарне странке,јер једино тако можете потврдити искреност и патриотизам који промовишете! Сарађујте са Српским патриотским корпусом,сарађујте са “ДВЕРИМА” и учините нешто конкретно МОЛИ ВАС СРПСКИ НАРОД ! Покрените се спашавајте,ко вас у томе спречава ? Ви сте довољно дуго у политици и немате права на страх како би своја и партиска убеђења спровели у дело ! Немојте дозволити да ова однарођена власт поцепа и уништи Србију ! Сви већ видимо и на својој кожи осећамо издајство и упропашћавање Србије ! Молимо Вас пређите сречи на дела и цела Србија ће бити уз Вас ! ЖИВЕЛА СРБИЈА !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *