4. децембар – ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ДСС ВОЈИСЛАВА КОШТУНИЦЕ ГЛАВНОМ ОДБОРУ

Поштовани пријатељи,

Сваки грађанин Србије види да су нам народ и држава, земља и њена будућност озбиљно угрожени. Пре свега данас је угрожено Косово и то је свакако прво и најпрече питање. Али угрожена је и привреда, угрожена је Војводина, угрожена је Рашка, угрожен је уставни поредак, једном речи, угрожена је Србија.

Власт међутим не брине то што је угрожена Србија, власт не брине то што нам је народ гладан, власт не брине то што нам пропада привреда, власт не брине опстанак Косова, власт не брину злослутни позиви да Војводина и Санџак постану републике. Не, ништа од тога не брине власт. Власт има своју бригу, која нема везе са насушним потребама и бригом народа. Та брига власти је да ли ће Европска унија после свих уцена и претњи којима је изложила Србију, ипак да се умилостиви и да Србији да статус кандидата.

Власт је спремна да целу Србију, све наше државне и националне интересе жртвује да би добила статус кандидата. Садашња власт хоће да живот Србије подреди новој, неразумној и површној догми да ЕУ нема алтернативу. Зато, чим је КФОР напао Србе и употребио грубу силу да би устоличио албанске царинике и полицајце, који хоће да успоставе границу са Србијом, Брисел је одмах уценио Србију да нема ништа од кандидатуре уколико се не склоне барикаде којима се Срби бране од овог насиља.

То што нам КФОР прети и што користи силу против народа није ништа ново и неочекивано. Нажалост, сада видимо да је и власт почела да уцењује и прети властитом народу не би ли се тако дочепала кандидатуре. Права хајка се води против људи који на барикадама бране Србију и бране своје право да припадају својој земљи и да буду грађани Србије.

Нису грађани Србије на барикадама из обести и хира. Нису они на барикадама зато што воле да се носе са до зуба наоружаним КФОР-ом. Нису они на барикадама зато што немају преча и паметнија посла и што воле да смрзавајући се проводе бесане ноћи. Срби су на барикадама јер албански цариници и полицајци не могу и не смеју да дођу и да одвоје Косово од Србије. КФОР притиска Србе с једне стране, а власт притиска с друге стране. Зарад безначајне награде власт се упустила да буде против свога народа. Награда је кандидатура за ЕУ.

Већ чујем дежурне бранитеље режима који кажу: Демократска странка Србије је била на власти, па шта сте урадили? А затим додају: шта то ви нудите, шта је ваш предлог? Па хајде зато да кренемо од првог питања. Јесте Демократска странка Србије била на власти, али и тада је у Србији била већа плата, већа запосленост, вратили смо кредите странцима, подигли животни стандард, помогли Републику Српску, донели Устав и обезбедили национално јединство у одбрани Косова. Мало је наравно то колико нашем народу и Србији треба, али је неупоредиво више од сталног заостајања, пропадања и безнађа у коме се данас налази земља.

Да пређемо сада и на друго питање. Шта је предлог Демократске странке Србије за излазак из ове агоније земље која се свакодневно продубљује? Прво и најважније је да одредимо будући правац развоја земље. Тај нови правац, национални циљ треба да буде државно самостална, економски стабилна и политички и војно неутрална Србија. Наш циљ, дакле, више не треба да буде чланство Србије у ЕУ, већ развијена економска сарадња са државама ЕУ, и наравно свим другим државама. Из ове нове државне политике и овог новог националног циља, који Србију и наше државне и националне интересе стављају јасно на прво место, на прави и најбољи начин ће се разрешити сва питања са којима се земља суочава, од економије до Косова.

Ова нова државна политика и овај нови национални циљ, који питање учлањења Србије у ЕУ скидају са дневног реда, с једне стране природна је последица намере ЕУ да Србији отме Косово. Али постоји још један веома важан разлог за нову политику и он се односи на стање у самој ЕУ. Ако погледамо стање у Грчкој, ако погледамо стање у Италији, а сличан сценарио прети и другим државама у ЕУ, свакоме мора бити јасно да онаква ЕУ каква је до јуче постојала више неће постојати. На који начин ће се преуредити ЕУ и да ли ће постојати државе првог, другог и трећег реда пре свега је брига и проблем Брисела. Али нас би морала да забрине идеја да Србија постане чланица треће европске лиге, ако и трећа лига буде понуђена Србији. Грађани морају с разлогом да буду забринути јер од садашње власти колико сутра могу чути паролу да и трећа европска лига нема алтернативу.

Поштовни пријатељи, Србија се налази на раскрсници и прекретници. Време које је пред нама, до избора, одредиће судбину земље. Народ ће на изборима изабрати пут. У основи бира се да ли ћемо наставити да идемо слепим путем без алтернативе, који нас тобоже води у светлу будућност Европске уније, или ћемо промишљено и разложно кренути тежим путем државно самосталне, економски стабилне и политички неутралне Србије. Лакши, али слепи пут води нас готово извесно у пропаст. Други, истина тежак пут, води нас државној и националној обнови. То је пут обнове развоја земље, који неће и не може доћи преко ноћи, али који је известан и поступан. Потребан нам је договор са народом, да свако од нас на овом путу уради све што може у интересу земље. Наравно, да је лакше укинути барикаде, дати Војводини и Санџаку државност, распарчати Србију, бесконачно се задуживати, него свугде и на сваком месту одговорно и одлучно бранити интерес државе и народа.

Демократска странка Србије мора увек и свугде да говори истину и брани интересе Србије. Нама Брисел није главни град, ми имамо само једну отаџбину и њено име је Србија. Никада се и ни под којим условима нећемо одрећи Србије зарад наводно виших европских интереса. Србија одувек припада Европи и увек ће и припадати Европи. Наша прва брига међутим није развој Европе, јер о томе има ко да брине. Наша прва и најпреча брига је развој Србије.

Развој Србије, подизање наше привреде омогућава нам да водимо одговорну политику заштите националних интереса. Ту мислим на Косово, али подједнако мислим и на заштиту српског језика, наше науке, културе, образовања, књижевности, уметности, спорта. Данас у Србији осим самозадовољне власти нико није задовољан. Где год да се погледа, на било који део друштва, сведоци смо заостајања и пропадања. Свако има своју велику муку, незапослени, радници, послодавци, сељаци. И то мора бити тако када је привреда на издисају, када је привреда жртвована зарад једностране примене ССП са ЕУ. Када се буде направила објективна економска анализа колико је привреда Србије изгубила да би се применом ССП угодило ЕУ, видеће се колико је заправо у најбољем интересу Србије да заборави на чланство у ЕУ и да се развија као самостална и политички неутрална држава.

Нашим критичарима који нам кажу да је Демократској странци Србије само стало до Косова, поручујемо да они заправо не могу ни да замисле колико нам је стало до Косова. Али, исто тако нам је стало до економског развоја земље и верујем да смо од свих странака највише посветили пажње изради економског програма развоја земље. Ускоро ћемо изаћи у јавност и са новим програмом развоја Србије до 2017. године.

Наши критичари кажу да смо за изолацију, зато што нам је Србија на првом месту и зато што отворено и јасно кажемо да Србији више не треба да буде циљ чланство у ЕУ, него развојна и обострано корисна економска сарадња. Право је, зато, питање зашто се свако залагање за интересе Србије унапред жигоше и одбацује као нешто неприхватљиво и негативно. Да ли је по тој логици и само постојање државе Србије нешто спорно, сумњиво и неприхватљиво?

Ми на све ово данас одговарамо да је било доста и превише понижавања Србије. Није изолација захтев да се равноправно сарађује са другима, него су страни притисци и уцене да се Србија одрекне своје државе и своје територије велико понижавање наше земље и наших грађана. Ми се не залажемо за изолацију, него напротив, када је реч о економској и свакој другој сарадњи свим државама пружамо руку сарадње, наравно на обострану корист.

Осврнуо бих се и на питање које се често упућује Демократској странци Србије, а то је питање шта је алтернатива ЕУ. Можда би ово питање могло да се постави у државама које су настале јуче и које су млађе од ЕУ. Али, постављати ово питање у Србији која има вековно државно искуство, која је постојала пре ЕУ, одудара од промишљеног и одговорног разматрања будућности Србије. Данас је можда реалније поставити питање да ли ће оваква ЕУ опстати, него питање има ли Србија алтернативу изван ЕУ. Нормална економска сарадња са државама чланицама ЕУ је не само алтернатива чланству у ЕУ, већ и политика која је у најбољем интересу Србије.

Поштовани пријатељи, добро је познато да је Демократска странка Србије од свог настанка увек била са својим народом, а посебно са оним делом српског народа који пати и страда. Данас смо потпуно уз народ који на Косову брани своју државу и брани своје право да припада Србији. Не можемо подредити интересе народа вољи Брисела и неприхватљиво је да се зарад кандидатуре, која не значи ништа, Срби изруче независној држави Косово.

Данас такође упозоравамо да би било заиста погубно да власт, ако не добије кандидатуру, одговорност за то превали на народ који брани опстанак Косова у Србији. То би унело раздор са последицама које се уопште не могу ни сагледати. Још једном подвлачимо да КФОР по ко зна који пут напада Србе, а не обрнуто, и да народ само не дозвољава да албански цариници и полицајци успоставе границу између Србије и Косова.

Ако ЕУ после свих ових претњи и уцена донесе одлуку да Србији не да кандидатуру, таква одлука не би смела да значи продубљивање и овако превеликих подела и јаза који постоји у политичком животу Србије. Напротив, изостајање кандидатуре могло би да буде добар повод и разлог да се у Србији поведе озбиљна расправа којим путем земља треба даље да иде. Демократска странка Србије је уверена да је дошло време за нову политику и да је сазрело време да се Србија окрене себи и својим интересима. Око ове нове политике и новог државног циља треба стрпљиво градити ново национално јединство. Уверили смо се да је на трошним темељима погрешне политике да ЕУ нема алтернативу немогуће успоставити национално јединство и стабилност земље.

Сасвим је разумљиво да је из најбољих намера могла постојати нада да ће приступање Србије Европској унији бити у интересу наше државе и наших грађана. Међутим, време и живот су показали да је ЕУ злоупотребила поверење грађана Србије и да је недвосмислен интерес Брисела да отме Косово од Србије. Исто тако, време и живот су показали да ЕУ није рај и да је она сама у озбиљној кризи. Са овим искуством није разумно држати се догме о ЕУ, већ морамо пронаћи нови пут за Србију. На том новом путу морамо уз много труда сами да бринемо о себи и својим интересима.Чврсто смо уверени да Србија има снаге за обнову и за развој ако народ на изборима изабере нову политику.

На самом крају, рекао бих још нешто. Дужност Демократске странке Србије је да увек народу каже истину. Ми нисмо на политичкој сцени да би се неком допадали, већ је наша једина обавеза да бранимо интересе државе и народа коме припадамо. Зато и данас упозоравамо и саопштавамо грађанима да је Србија угрожена. Свима мора бити јасно да сваки пут, када садашња власт одустане од неког националног интереса, то не може донети ништа добро земљи и никакво олакшање, већ свако одустајање само охрабрује стране центре моћи да постављају нове и нове услове и уцене. Стара је истина да државе које саме не бране своје националне интересе не могу и не заслужују да опстану.

Ми не обећавамо лак пут, ми не обећавамо да ћемо преко ноћи подићи куле и градове, али обећавамо да ћемо увек бити уз свој народ, да ћемо поступно обнављати земљу и подизати привреду, да ће сутра Србија бити снажнија и стабилнија и да ће се у Србији сутра живети боље и спокојније него данас. На народу је да одлучи и преломи!

Живела Србија!

2 коментара

  1. jeste na narodu je da odluci i prelomi! ali narod je zombiran izlagan o svemu i podpuno nesvesan da mu beogrdaski kvislinzi rade o glavi. Nije dosta samo davati izjave, medijaska okupacija je samo jedan makar i vazan aspekt okupacije. Treba ici od sela do sela i razgovarati sa narodom tj pojasnjavati sta nam oni rade u spezi sa EU fasistima i ostalim belosvetskim mangupima koji su placeni da rade u ime imperiije. Pogledajte sta rade Dveri Srpske, to je jedini nacin da se narod odzombira i shvati da je OKUPIRAN. Tek kada to shvati, mocice razumno da reaguje. SRBIJA je OKUPIRANA a njena jedina slobodna teritorija su barikade na K i M. Ziveli srbski kosovski novomucenici BOG neka je sa VAMA!

  2. Овако се брани Србијa!Да би овај вапијући позив Србима стигао до ЊИХ треба ићи од града до града,од села до села,од куће до куће и уручити са објашњењем целу поруку – има младих који ће то урадити са задовољством,наравно ако им НЕКО од старијих објасни,упути са ОБЈАШЊЕЊЕМ !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *