3. децембар – Коштуница: Брисел Београду ради о глави

БЕОГРАД – Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница сматра да чланство у Европској унији “апсолутно није у интересу Србије”, јер, уверен је, Брисел Београду “ради о глави” и преко дијалога Београда и Приштине заокружује независност Косова.
Уместо чланства у ЕУ, како каже, циљ Србије требало би да буде развијена економска сарадња са државама Уније.
“У овом тренутку требало би промислити шта је интерес Србије – да све подреди кандидатури за ЕУ, или да се сама развија, да постоји, да опстане”, оценио је Коштуница у интервјуу Танјугу.
Према његовим речима, садасња власт у Србији спремна је све да жртвује зарад кандидатуре, а Брисел понајбоље зна да је кандидатура “круна од папира” и “не значи ништа, јер после тога могу уследити преговори, а не морају, може бити одређен датум преговора, а и не мора”.
“Можда неће бити ЕУ. Пред нашим очима постоји само нешто што је крајње неизвесно у овом тренутку, што нам ради о интересима и о глави – то је Брисел, то је ЕУ. А не постоји нешто у чему живимо. Живели смо вековима и треба да живимо, уверен сам, још вековима у једној земљи која се зове Србија”, рекао је лидер Д С С.
Коштуница истиче и да је ЕУ “у дубокој кризи”, пре свега када је реч о поштовању неких елементарних демократских процедура: “У Европском савету у овом тренутку одлучује само једна држава – Немачка. Tо је први проблем Брисела. Други проблем је ова економска криза и чињеница да је сада Брисел почео да се раслојава на неколико разреда.”
По Коштуничином мишљењу, под покровитељством ЕУ у Бриселу се воде преговори који су “све, сем преговори”. Tи преговори су ограниченог карактера, пошто се не могу водити о статусу, него се воде о техничким питањима, а та техничка питања, у збиру, као што показују досадашњи преговори, треба да доведу до независног Косова, тврди лидер Д С С.
Он сматра да се не може о судбини земље одлучивати кроз такве преговоре који се воде у Бриселу, “где имате неке договорене закључке, неке на папиру, неке договорене на реч и уз гаранције посредника (Роберта) Купера”. О питању 15 посто територије Србије, њеног идентитета, културе, и, најзад, материјалног богатства које се налази на Косову мора најпре да расправља скупштина, без обзира на исход, навео је.
Tо се, по Коштуничиној оцени, избегава јер у овом тренутку постоји “неколико странака, додуше без неког претераног утицаја, које се отворено залажу за независност Косова, а владајућа већина на томе ради, само не сме да каже јавно, а и унутар ње саме има превирања, па стога избегава Скупштину”.
Коштуница је оценио да је данас много теже разрешити ту ситуацију него пре “неодговорног потписивања” Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, априла 2008, а поготово после оног што зове “преломном тачком”, а то је резолуција у Генералној скупштини УН, септембра 2010, којом је деФинисано да нису УН посредник у преговорима Београда и Приштине, већ ЕУ.
“Видимо како смо полако, од 2008. године, изашли из нечег што је било подручје сигурности за Србију, а то је Савет безбедности УН, где постоји могућност вета и једна земља, Русија, која је показала спремност да тај вето уложи. Tако смо дошли тамо где нам се буквално ради о глави. И, политички, када је реч о до краја заокруживању независне државе Косова од стране Брисела.”
За њега је неприхватљива и идеја о подели Косова, коју види као “покушај да се капитуланство у политици прикрије неком идејом да се нешто може сачувати, да се нешто може спасити”: “Наш спас је једино у поштовању права. Непризнавање независности Косова, ко год да га отме… Цела ствар је у томе да ми кажемо и докажемо да је то наше. Онда имамо нешто што има елементе замрзнутог или нерешеног конФликта и оставимо будућности, неким другим нараштајима, да се тим питањима баве.”
Кад је реч о скорим изборима, Коштуница каже да ће Д С С изаћи пред бираче са изборном платФормом када избори буду расписани, а да ће о евентуалној сарадњи са другим странкама размишљати кад исход избора буде познат – због искуства са избора 2008.
Коштуница каже да подршка Д С С-у расте: “Tренд подршке политици Д С С-а расте, зато што нам је време дало за право. Све од 2008. до данас, и тај однос према ЕУ, неопходност да на првом месту буде развој Србије, а не један папир на коме пише кандидатура, који заправо не значи ништа, то нам је дало за право. Ако узмете у обзир какво је расположење у Србији у односу на ЕУ, онда можете очекивати да ће та подршка у јавности ДСС-у расти.”

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. Sančo Pansa

    Voja je jedini ostao dosledan fundamentalnim vrijednostima kojima stremi svaki dostojanstven i civilizovan čovjek. Lako je Zapadu sa našim liliputancima na vlasti, ovako nepametnim kukavicama, obeščašćenim i dovijeka alavim. Nevjerovatno da Koštunica još uvjek ima snage da podučava i da se bori sa ovim političkim ckvrnama!? Svaka mu čast, kao i njegovim saborcima iz DSS, ti mučenici su jedina Elita Srbije. Uopšte ne uspijevam razumjeti naše Akademike; kako uspijevaju mudraci da da ćute, s pogledom u šupljinu…razboritim ljudima nije svojstven pretjeran oprez,kao ni plahovitost, ličilo bi na kukavičluk ili to oni ovo stanje pretaču u mudrost!? Naravno, poznato nam je da nekolicina njih žubori…ali mogli bi i glasnije i češće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *