22. децембар – Симатовићу прекршена уставна права

Хаг – Влада Србије одбила је да хашком оптуженику Франку Симатовићу обнови гаранцију за привремено пуштање на слободу из притвора Хашког трибуналу.

С друге стране, тај суд одобрио боравак на слободи током зимске паузе, саопштила је адвокатска канцеларија Фила.

“Претпостављамо да је проблем у Безбедносно информативној агенцији,јер немамо проблем са Националним саветом за сарадњу са трибуналом, а незванично смо сазнали да ни полиција нема проблема да Симатовићу обезбеди пратњу и обезбеђење током боравка на слободи”, рекао је адвокат Михајло Бакрач на конференцији за новинаре у канцеларији Фила.
Бакрач је навео да Симатовићеви адвокати не знају зашто држава није обновила гаранцију, али да су незванично сазнали да је Влада Србије прошлог четвртка расправљала о томе и да су неки министри били за то да се изда гаранција, али је већина чланова Владе била против.
“Симатовић је дубоко повређен и разочаран јер његова држава не стоји иза њега”, рекао је Бакрач.
Бакрач је подсетио да је држава по Закону о сарадњи са Хашким трибуналом дужна да пружи гаранције оптуженицима којима суд одобри привремено пуштање на слободу и да је то чинила више пута и у случају Симатовића, али да није одоговорила на последњи захтев одбране упућен Влади 15. новембра.
“Оваква одлука апсолутно може имати и утицаја на пресуду, јер се шаље порука да оптужени није добродошао у својој држави”, рекао је Бакрач.
Адвокат Владимир Петровић рекао је да постоји могућност да претресно веће трибунала нареди држави Србији да Симатовићу обезбеди пратњу и спроводи закон и најавио да ће одбрана то и тражити од Трибунала.
“Не улазећи у разлоге због којих је оптужен, то је потпуно друго питање, Симатовић као држављанин Србије има право на заштиту своје државе увек и у свим околностима и држава нема право да се оглуши на тај захтев, а тиме су прекршена и његова уставна права”, рекао је Петровић.
Адвокати су навели да Симатовић по закону испуњава оба услова за добијање гаранције, држављанин је Србије и предао се добровољно, а добровољност предаје потврдио је и Хашки трибунал.
Некадашњи челник Државне безбедности Франко Симатовић Френки и његов шеф Јовица Станишић ухапшени су 2003. године у акцији “сабља”, а Хашки трибунал је против њих подигао оптужницу 3. маја те године док су били у притвору.
Симатовић је из притвора у Београду пребачен у притвор у Хагу, а касније му је у Србији исплаћена одштета због неоснованог хапшења у “сабљи”.
Симатовић је Станишић оптужени су за злочине над Хрватима и Муслиманима током ратова у Хрватској и БиХ од 1991. године до 1995. године.

Извор: Бета

2 коментара

  1. Da ali se previdja da drzava daje garanciju ali DRZAVA zar treba drugi komentar

  2. Ја нисам изненађен што Френкију није дата гаранција Владе.Па зар неки појединци из те Владе нису давали Карли, а касније Беамерцу, податке које су умногоме помогли тужиоцима против Срба.Зар пок. премијер Ђинђић и Павковић нису предали Карли Свеску-Записници са састанака заједничке команде за КиМ” и “Преглед архивске грађе ВЈ за 1998 и 1999.г.”.Карла није ни знала за постојање заједничке команде а на основу тих записника многи су завршили у Хаг-Шаиновић само на основу тога.Како ће бранити Симатовића они који су се радовали бомбардовању Србије, а неки тражили и продужено бомбардовање.Љајић каже, да се наша сарадња са хагом готово завршила.ја не мислим тако.Мислим да ће наша сарадња са Хагом добити позитивну оцену, тек када сви Срби добровољно стану у ред за хашке визе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *