19. децембар – У среду о илегалној трговини људским органима

ЊУЈОРК – Стални представник Русије у Савету безбедности УН Виталиј Чуркин изјавио је да би у среду у Савету безбедности требало да се гласа о нацрту резолуције о формирању међународног механизма за истрагу навода о илегалној трговини људским органима који би био одговоран највишем телу УН.
На сајту светске организације за среду је предвиђена седница на којој ће једна од тема бити и УНМИК.
Русија овог месеца председава Савету безбедности УН.
Како је навео руски амбасадор, нацрт резолуције саствили су пре неколико месеци Русија и Србија.
“Сада смо га обновили и учинили га још прецизнијим и јаснијим”, рекао је Чуркин, додајући да су “конкретније формулисане обавезе спрецијалног представника УН и Мисије ЕУ”.
Итар-тас с наводи, из дипломатских извора, да резолуција предвиђа именовање специјалног представника генералног секретара УН који ће “надгледати истраге” и обезбеђивати везу са Саветом безбедности.
Специјални представник би, у случају потребе, и сам могао да “организује и води истражне активности”.
Аутори резолуције позивају “све државе и правна лица да сарађују са Еулексом и специјалним представником генералног секретара УН и пружају им помоћ у виду достављања информација, чињеница и докумената који се тичу истраге”.
Нацрт, такође, садржи препоруку Еулексу да обезбеди “поуздан систем заштите сведока”, наводи Тас с.
Агенција подсећа да се Русија залаже за свеобухватну и објективну истрагу навода из извештаја Дика Мартија о илегалној трговини људским органима на Косову и у Албанији.
Агенција цитира представника за штампу руског Министарства иностраних послова Александра Лукашевича који каже да такав став произлази из “крајње незадовољавајуће ситуације у вези са заштитом сведока на Косову, што је потврдио и Савет Европе”.
“Те чињенице се и сада игноришу”, констатовао је представник руског МИП.
“А као последица тога долази до ликвидације кључних сведока везаних за илегану трговину људским органима”, навео је Лукашевич.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *