19. децембар – ЦИЉ СРБИЈЕ НИЈЕ УЛАЗАК У ЕУ

Портпарол Демократске странке Србије  Петар Петковић изјавио је данас да је прави моменат да се Србија окрене себи и својим интересима и саопшти Бриселу да њен циљ није улазак у Европску унију.

Петковић је на конференцији за новинаре додао да Србији на првом месту треба да буде њен развој, али и да је потребно да економски сарађује са земљама чланицама ЕУ.

„Уколико се Србија не окрене себи, уколико њен циљ није она сама и њен развој, онда не можемо на прави начин да бранимо и штитимо своје државне и националне интересе“, нагласио је Петковић.

Он је оценио да су последице троипогодишње политике да Европа нема алтернативу „више него поразне“ и да се данас види да актуелна власт „кандидатуру плаћа територијом“  и успоставља границу са својом јужном покрајином.

Према његовим речима, и у ЕУ се дешавају огромни ломови, на делу је тешка економска криза и зато водеће државе чланице, попут Француске и Немачке, позивају на раслојавање те заједнице и предлажу упостављање Уније првог другог и трећег реда.

„Питање је да ли би та трећеразредна Европска унија онда била намењена Србији уколико уопште добије статус кандидата“, рекао Петковић и додао да је 9. децембар најбоље показао да је услов за улазак у Унију да се Србија одрекне Косова зарад неизвесности.

Петковић је оценио да ће актуелна власт остати упамћена и по томе што је „апсолутно понизила свој народ“, што се у Скупштини Србије није расправљало о кључним темама као што је ситуација на Косову и Метохији и „катастрофалној политици коју води у дијалогу са Приштином и према Европској унији“.

Петковић је мишљења и да је само питање тренутка да се, уколико Србија поклекне на питању Косова, отворе питања Рашке области, Војводине, Бујановца и Прешева.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *