16. децембар – Еулекс крив за задржавање конвоја

БЕОГРАД, 16. децембра 2011. (Бета) – Руски амбасадор у Србији Александар Конузин оптужио је у петак увече мисију Европске уније на Косову (Еулекс) да је из политичких разлога изазвала кашњење расподеле руске хуманитарне помоћи Србима на северу Косова.
“Хуманитарна операције је прекинута из политичких разлога. Да није било Еулекса, ми бисмо предали хуманитарну помоћ 13. децембра, као што је било планирано”, рекао је Конузин на конференцији за новинаре у Београду, по доласку са Косова где је био у пратњи руског конвоја.
Он је оценио да је хуманитарна ситуација на Косову “лоша” и додао да је добио “низ писама” Срба из покрајине који моле за помоћ.
Говорећи о утисцима после посете северу Косова, Конузин је рекао да сматра да је за опстанак Срба у том подручју важно да остану српске локалне институције и Српска православна црква.
Он је оптужио Еулекс да је изашао из оквира свог мандата и да на северу Косова настоји да примени план Мартија Ахтисарија упркос томе што тај план није подржао Савет безбедности УН.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *