16. децембар – Црвеном Крсту у Звечану предата руска помоћ

ЗВЕЧАН –  Хуманитарна помоћ, која је на одлуку председника Руске федерације Дмиtrија Медведева, упућена Србима на Косову и Метохији предата је данас Црвеном крсту Србије у Звечану.

Конвој са око 300 тона хуманитарне помоћи предат је у присуству амбасадора Русије у Србији Александра Конузина и председника општина Звечан и Зубин Поток, Драгише Миловића и Славише Ристића.

Миловић се захвалио Русији у име грађана општина севера Косова на упућеној помоћи, посебно возачима који су, како је рекао, неправедно задржани три дана на административном прелазу.

Он је оценио да је ова помоћ пре свега потребна за интерно расељена лица, која се ни 12 година од доласка међународних снага нису вратили својим кућама.

Више од хуманитарне помоћи, како је додао, значи подршка Русије Србима на Косову да остану на својој земљи.

Амбасадор Конузин је указао да је колона камиона прошла преко европског дела Руске Федерације, Украјине и Србије и свуда је добијала помоћ.

Само на административној линији Косова, како је нагласио, кретање конвоја је било блокирано, због чега је изгубљено време.

Конузин се захвалио свима који су учествовали у проналажењу решења које је омогућило наставак кретања конвоја, посебно председницима општина севера Косова.

Помоћ Русије, како је рекао Конузин, треба да помогне Србима на Косову да штите своја легитимна права и за супротстављање незаконитим радњама и сили која се примењује против њих.

Конузин је подвукао да Русија помно прати збивања на Косову и да је уз Србе.

Конвој са руском помоћи, који је од уторка био блокиран на административном прелазу Јариње, кренуо је јутрос, нешто после 07:25 сати у правцу Косовске Митровице.

Након што је постигнут договор око прелаза 27 камиона са око 300 тона хуманитарне помоћи уз пратњу три џипа Еулекс полиције током ноћи теретњаци су прошли контролу на прелазу Јариње.

Три џипа Еулекс полиције синоћ су, преко прелаза Мердаре, а потом из централне Србије, пристигла на административни прелаз Јариње, након чега су припадници Еулекс царине поново почели контролу и пропуштање камиона.

Конвој са руском помоћи стигао је на административни прелаз Јариње у уторак пре подне, а након што су пропуштена два камиона, Еулекс царина је зауставила процедуру пропуштања теретњака.

Еулекс је захтевао од руске стране да прихвати пратњу Еулекс полиције, тврдећи да се ради о у ЕУ уобичајеној процедури за тако велике конвоје, или да се колона преусмери на прелаз Мердаре.

Након преговора на највишем политичком нивоу између Москве и Брисела постигнуто је компромисно решење да се прихвати пратња Еулекса у мањем обиму.

Конузин ће данас конференцију одржати конференцију за новинаре о проласку руског конвоја са помоћи Србима на Косову. поподне
Како се наводи у саопштењу Амбасаде Русије, конференција за новинаре биће у 18.00 сати у Амбасади Русије.

Извор: Танјуг, РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *