15. decembar – Prica: Obustaviti kosovizaciju srpskog nasleđa

Sporazum koji su potpisale Hilari Klinton i Atifete Jahjaga ni na koji način ne može da derogira istorijski zahtev Srbije da se prestane sa kosovizacijom srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu, ocenila je zamenica pomoćnika ministra spoljnih poslova Slađana Prica.
“Apsolutno se ne može bilateralnim sporazumom dovesti u pitanje pravo države na čijoj se teritoriji nalazi neko kulturno dobro i kojoj takvo kulturno dobro pripada”, rekla je Prica.
Prema njenim rečima, to garantuju svi dokumenti Uneska, posebno konvencija o zaštiti svetske kulturne baštine čije su strane ugovornice Srbija i SAD, a “svakako nije Kosovo”.
“Ne može se nijednim bilateralnim sporazumom dovoditi u pitanje nečije vlasništvo odnosno pravo imovine. Jedini vlasnik dobara jeste Srpska pravoslavna crkva”, istakla je Prica.
Klintonova i Jahjaga potpisale su u sredu sporazum o zaštiti kulturne svojine i nasleđa, saopštio je Stejt department.
Komentarišući činjenicu da je Klintonova kao primer jednog od najlepših kulturnih blaga navela srpski manastir Gračanicu, Prica je istakla da su na Kosovu svi srpski sakralni i religiozni objekti u opasnosti, a ne samo četiri manastira koja su na predlog Srbije uvrštena na listu svetske kulturne baštine.
Iako Prica navodi da nije jasno šta će potpisanim sporazumom biti obuhvaćeno, ona je posebno ukazala da je Klintonova spominjući Gračanicu rekla da se radi o srpskom pravoslavnom manastiru iz 14. veka.
“Ono što je neprihvatljivo jeste da se u tekstu sporazuma i njegovom naslovu pominje zapravo nekakva imovina ili versko nasleđe Kosova,” dodala je ona.
Prema njenim rečima, to na koji način komentariše Jahjaga ovaj sporazum potencijarući da se radi o zajedničkom kulturnom nasleđu Kosova, apsolutno se može demantovati ne samo dešavanjima 2004. godine kada je preko 300 crkava oštećeno, spaljeno i uništeno, već i događanjima poslednjih desetak godina kada je i u izveštajima nezavisnih tela i organizacija poput OEBS-a konstatovano uništavanje srpskih pravoslavnih crkava i drugih objekata.

Izvor: Beta

2 komentara

 1. Olivera Petrović

  Srpsko nasleđe jeste kosovsko i na tome i treba insistirati. Prica verovatno misli na albanizaciju srpskog nasleđa. Sada treba biti gotovo opsednut važnošću preciznog izražavanja; u ovom slučaju “kosovizacija” podrazumeva prihvatanje Kosova kao ne-srpskog.

 2. Sta cini drzava Srbija i njen bolesni
  predsednik po ovom pitanju? nista, jer su
  njen predsednik, njegova stranka i njihovi
  koalicioni partneri sluge onih koi su ih
  doveli na vlast.U ovom slucaju je rec o
  Americi protiv koje nesmiju rec
  progovoriti kada je upitanju otimanje
  dela Srpske drzave ili srpskog nasledja na Kosmetu.
  Srbija je sa ovakvim vladarima osudjena na propast
  i nestajanje.Pred srpskim rodoljubima i njenim
  patriotskim snagama postavljeno je samo jedno pitanje,
  do kada trpeti sramotu i ponizavanje izdajnickog rezima u Srbiji!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *