15. децембар – Како су Срби дочекали руске хуманитарце

Косовски Срби су у знак захвалности и пријатељства донели печено прасе руској јединици МВС, која је блокирана на граничном прелазу «Јариње». Данас у 14:00 по локалном времену /17:00 по мсоковском/ у мањем кафићу, који је привремено претворен у штаб за представнике МИП, МВС и новинаре, стигла је делегације, која се састоји од становника околних села. Срби, обучени у традиционалну одећу, међу којима је био и сеоски старешина, донели су Русима, који су се смрзавали у очекивању дозволе за прелазак печену свињу, хлеб, туршију, домаће вино и ракију.

«Не можете да замислите колико је за нас важно то што сте се овде појавили, – рекао је дописнику ИТАР-ТАС један од «заступника». – Хвала вам за хуманитарну помоћ, иако нам то није толико важно. Главно је што су Руси показали да нас се сећају и да нас воле. Већ смо почели да мислимо да сте нас сви заборавили.»

Исто мишљење деле и остали делегати. «Русија и Србија су 1945. године потукле Трећи рајх. Оно што Запад данас ради на Косову је Четврти рајх, али ћемо заједно изаћи на крај с њим,» – кажу они.

Изнад кафића-штаба Срби су истакли руску и српску заставу, поред су поставили сто с прасетом и другим јелима. Оно што се дешава са суседног брда, иза којег се налази база НАТО посматрају амерички војници Међународних снага безбедности /КФОР/, који по њиховом сопственом признању, већ недељу дана једу суву храну.

Русе, који су се уморили од вишедневног чекања, веома је надахнуо данашњи догађаји. «Свака част Србима, њихов топао однос према Русији, искрена љубав и нада у њу нам дају снагу, дају нам енергију за даљу борбу за право да уђемо на територију српске покрајине Косово,» – кажу представници МВС.

 

Реакције на блокаду јединице МВС стижу и из других балканских земаља:

Задржавање колоне МВС Русије на административној граници покрајине Косово и Метохија «представља акт кршења међународног права без преседана». Ово је данас у интервјуу за ИТАР-ТАС изјавио лидер Демократске странке Срба у Македонији, председник македонске парламентарне групе за везе с Државном думом Иван Стојилковић.

«Јединица руског МВС представља објекат политчке уцене, а мисија ЕУ – инструмент који брани косовско-албанске власти,- истакао је Стоилковић. – То нам још једном показује да је Русија доследни заштитник слободе, права и мира на Балкану.»

Извор: Глас Русије

Један коментар

  1. Tako dočekuje rod rođenog znaju domaćini Srbi ko brani srpske
    interese a koje okupator ikoje dozvolio rušenje Manastira i
    Crkava Srpskih na Kosmetu.Jedina moćna Rusija može da odbrani
    naše pravo na KOSMETU, Crveno-Žuta vlast je pod uticajem Nato
    Imperije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *