14. decembar – Todorić: Pitanje implementacije sporazuma s Prištinom marginalno

Direktor Centra za nove politike Vladimir Todorić ocenio je danas da evropski političari koji izjavljuju da od Srbije nije traženo ni implicitno priznavanje Kosova i Metohije “vredjaju inteligenciju” svih onih koji znaju za probleme u dijalogu Beograda i Prištine.

Todorić je za Tanjug izjavio da su svi problemi vezani za implementacije sporazuma i uklanjanje barikada marginalni u odnosu na zahtev za učešćem Kosova na međunarodnim forumima koja nije u skladu sa Rezolucijom 1244.

“Pitanje učešća jedne zemlje u međunarodnim organizacijama je implicitno pitanje njenog priznanja. Dovoljno je pogledati koliku važnost ovom pitanju povodom slučaja Palestine pridaju SAD i Izrael, pa je onda slika potpuno jasnija”, kazao je Todorić.

Da je Srbija kojim slučajem odustala od Rezolucije 1244, smatra Todorić, to bi nesumljivo bio signal za sve ostale zemlje da ni ona sama ne pridaje veliku važnost tom dokumentu.

“Onda ne bi postojala potreba da se više Srbija poziva na presedane u međunarodnom pravu, jer bi postojala prećutna saglasnost o međunarodnom subjektivitetu Kosova”, istakao je Todorić.

Komentarišući izjavu izvestioca Evropskog parlamenta Jelka Kacina da EU nije tražila od Srbije da prizna Kosovo, Todorić kaže da to ukazuje na činjenicu da je takav uslov postavila visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

“Naravno da Evropski parlament, kao što Kacin kaže, nije bio obavešten o tome niti su bile obaveštene mnoge države članice, naročito one koje nisu priznale Kosovo i to je glavni razlog netransparentnosti tog procesa. Izgleda da je u pitanju činjenica da bukvalno kabinet Ketrin Ešton može bez obaveštavanja evropskih institucija i država članica sama da diktira način na koji se vodi dijalog Beograda i Prištine”, rekao je Todorić.

On je rekao da, ukoliko bi Beograd ponovo pokušao da se “junači” i odustane od dijaloga, na njega bila automatski obrušena spremljena politička krivica za neuspele pregovore.

Izvor: Blic, Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *