14. децембар – Тодорић: Питање имплементације споразума с Приштином маргинално

Директор Центра за нове политике Владимир Тодорић оценио је данас да европски политичари који изјављују да од Србије није тражено ни имплицитно признавање Косова и Метохије “вредјају интелигенцију” свих оних који знају за проблеме у дијалогу Београда и Приштине.

Тодорић је за Тањуг изјавио да су сви проблеми везани за имплементације споразума и уклањање барикада маргинални у односу на захтев за учешћем Косова на међународним форумима која није у складу са Резолуцијом 1244.

“Питање учешћа једне земље у међународним организацијама је имплицитно питање њеног признања. Довољно је погледати колику важност овом питању поводом случаја Палестине придају САД и Израел, па је онда слика потпуно јаснија”, казао је Тодорић.

Да је Србија којим случајем одустала од Резолуције 1244, сматра Тодорић, то би несумљиво био сигнал за све остале земље да ни она сама не придаје велику важност том документу.

“Онда не би постојала потреба да се више Србија позива на преседане у међународном праву, јер би постојала прећутна сагласност о међународном субјективитету Косова”, истакао је Тодорић.

Коментаришући изјаву известиоца Европског парламента Јелка Кацина да ЕУ није тражила од Србије да призна Косово, Тодорић каже да то указује на чињеницу да је такав услов поставила висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

“Наравно да Европски парламент, као што Кацин каже, није био обавештен о томе нити су биле обавештене многе државе чланице, нарочито оне које нису признале Косово и то је главни разлог нетранспарентности тог процеса. Изгледа да је у питању чињеница да буквално кабинет Кетрин Ештон може без обавештавања европских институција и држава чланица сама да диктира начин на који се води дијалог Београда и Приштине”, рекао је Тодорић.

Он је рекао да, уколико би Београд поново покушао да се “јуначи” и одустане од дијалога, на њега била аутоматски обрушена спремљена политичка кривица за неуспеле преговоре.

Извор: Блиц, Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *