14. decembar – Ruska pomoć i dalje čeka da uđe na Kosovo

JARINJE – Konvoj ruske pomoći i dalje čeka na administrativnom prelazu Jarinje na ulaz na Kosovo, a ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin jutros je, putem video linka, sa Jarinja razgovarao sa ministrom za vanredne situacije Rusije Sergejom Šojguom o nastaloj situaciji.
Šojgu je, kako je Tanjugu potvrdio pripadnik Ministarstva za vanredne situacije Rusije, rekao da konvoj ostane tu gde jeste i čeka na dalja uputstva.
Kako ističu pripadnici Ministarstva za vanredne situacije koji prate konvoj, i dalje je zadatak da se humanitarna pomoć dostavi Srbima na Kosovu preko Crvenog krsta u Kosovskoj Mitrovici.
Predstavnici ruskog ministarstva su naveli da politički vrh Rusije, između ostalih i ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, intenzivno pregovara o rešenju situacije i propuštanju konvoja.
Euleks je juče kasno posle podne, nakon što je posle opsežne kontrole propustio dva kamiona iz ruskog konvoja na Kosovo, obustavio proceduru kontrole i time blokirao ulazak ostalih kamiona.
Treći kamion, koji se zatekao na samom administrativnom prelazu, na tom mestu je i proveo noć.
U jutarnjim satima nije bilo nikakvih promena i pripadnici Euleksa i dalje vrše kontrolu i ne propuštaju ruske kamione.
Ostatak konvoja se nalazi na Rudnici, par kilometara od administrativnog prelaza Jarinje, gde čeka na dalji razvoj situacije.
Euleks je prestao da propušta ruske kamione nakon što je ruska strana odbila njihovu pratnju i pošto su Srbi u Zvečanu juče posle podne zaustavili i vratili kolonu Euleks policije koja je imala nameru da prati konvoj.
Euleks je potom, kako je izjavio ambasador Konuzin, zahteva da konvoj prihvati pratnju Euleksa ili se preusmeri na prelaz Merdare.
Međutim, to je ruska strana odbila uz objašnjenje da na Merdaru kontrolu vrši kosovska carina, što je za njih neprihvatljivo.

Izvor: Tanjug

Jedan komentar

  1. Koja sramota. Kada je u pitanju druga strana onda se humanitarni kampovi prave po Makedoniji i drzavnici dolaze iz zapada da vide humanitarnu katastrofu koju su oni napravili, a nasi sjede u Beogradu i cekaju prvi u mjesecu da dobiju debele plate iz Vasingtona ili Londona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *