14. децембар – Руска помоћ и даље чека да уђе на Косово

ЈАРИЊЕ – Конвој руске помоћи и даље чека на административном прелазу Јариње на улаз на Косово, а амбасадор Русије у Србији Александар Конузин јутрос је, путем видео линка, са Јариња разговарао са министром за ванредне ситуације Русије Сергејом Шојгуом о насталој ситуацији.
Шојгу је, како је Танјугу потврдио припадник Министарства за ванредне ситуације Русије, рекао да конвој остане ту где јесте и чека на даља упутства.
Како истичу припадници Министарства за ванредне ситуације који прате конвој, и даље је задатак да се хуманитарна помоћ достави Србима на Косову преко Црвеног крста у Косовској Митровици.
Представници руског министарства су навели да политички врх Русије, између осталих и министар иностраних послова Сергеј Лавров, интензивно преговара о решењу ситуације и пропуштању конвоја.
Еулекс је јуче касно после подне, након што је после опсежне контроле пропустио два камиона из руског конвоја на Косово, обуставио процедуру контроле и тиме блокирао улазак осталих камиона.
Tрећи камион, који се затекао на самом административном прелазу, на том месту је и провео ноћ.
У јутарњим сатима није било никаквих промена и припадници Еулекса и даље врше контролу и не пропуштају руске камионе.
Остатак конвоја се налази на Рудници, пар километара од административног прелаза Јариње, где чека на даљи развој ситуације.
Еулекс је престао да пропушта руске камионе након што је руска страна одбила њихову пратњу и пошто су Срби у Звечану јуче после подне зауставили и вратили колону Еулекс полиције која је имала намеру да прати конвој.
Еулекс је потом, како је изјавио амбасадор Конузин, захтева да конвој прихвати пратњу Еулекса или се преусмери на прелаз Мердаре.
Међутим, то је руска страна одбила уз објашњење да на Мердару контролу врши косовска царина, што је за њих неприхватљиво.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. Koja sramota. Kada je u pitanju druga strana onda se humanitarni kampovi prave po Makedoniji i drzavnici dolaze iz zapada da vide humanitarnu katastrofu koju su oni napravili, a nasi sjede u Beogradu i cekaju prvi u mjesecu da dobiju debele plate iz Vasingtona ili Londona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *