13. decembar – Uvrede na račun Jankovića i njegovih birača

Na sajtu partije Janeza Janše objavljen komentar pun rasističkih uvreda na račun Zorana Jankovića i njegovih birača.
Na Internet stranici partije bivšeg premijera Janeza Janše objavljen je komenatar u kojem se tvrdi da budući premijer Zoran Janković duguje svoj izborni uspeh glasačima doseljenim iz bivše Jugoslavije, „sa stranim akcentom i u trenerkama”.
Javnosti nepoznat autor Tomaž Majer naveo je u tekstu da je Janković izbore dobio zahvaljujući glasovima „novih državljana”, koji su se u Sloveniju doselili iz bivših republika SFRJ.
„Velikodušnost Slovenije koja je davala državljanstvo (građanima bivše Jugoslavije) omogućila nam je da dobijemo Srbina, socijalističkog tajkuna, na mestu premijera”, stoji u komentaru Majera objavljenom na sajtu Janšine Slovenačke demokratske stranke.
U komentaru se navodi da su Jankovićevi birači dolazili na glasanje organizovano, sa hemijskim olovkama, u trenerkama i uputstvima šta treba da zaokruže.
Slovenački nadležni državni organi podneli su danas krivične prijave protiv odgovornih za objavljivanje ovakvog komentara.
Jankovićeva novoosnovana partija „Pozitivna Slovenija” je na vanrednim izborima 4. decembra odnela neočekivanu pobedu nad favoritom – partijom bivšeg premijera Janeza Janše, podseća AFP.
Slovenački komesar za informacije od javnog značaja Nataša Pirc Musar, koja je juče kazala da ovi komentari podstiču rasnu netrpeljivost, danas je podnela krivičnu prijavu protiv Majera i vlasnika Internet sajta ističući da kontroverzni komentar sadrži elemente zločina javnog podsticanja na mržnju, nasilje i netoleranciju, prenela je slovenačka agencija STA.
Predsednik Slovenije Danilo Tirk ocenio je da su komentari Majera „prekoračili granicu prihvatljive slobode izražavanja i da treba da budu odbačeni” i pozvao vlasti da istraže ovaj slučaj i preduzmu odgovarajuće mere.
Janša, koji je insistirao da ovi komentari ne predstavljaju stav i gledište stranke, ističe da njegova partija želi da zaštiti slobodu govora tako da komentari nisu uklonjeni sa vebsajta.
„Ako neko kaže da je Slovenac to nije govor mržnje kao što nije ni kada neko kaže Srbinu da je Srbin”, kazao je Janša koji odbija, još od izbora, da se sretne sa Jankovićem.
Janković je izjavio sinoć da sporni tekst ima možda i elemenata rasizma.
On je izjavu za Pop televiziju dao sinoć na protestnom mitingu „Ljudi u trenerkama” u centru Ljubljane.
Janković je rekao da tekst predstavlja uvredu građana Slovenije i „dokaz da Janez Janša govori jedno, a radi drugo, jer je još u vreme izbora zagovarao saradnju i da se što pre dođe do vlade”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *