13. децембар – Увреде на рачун Јанковића и његових бирача

На сајту партије Јанеза Јанше објављен коментар пун расистичких увреда на рачун Зорана Јанковића и његових бирача.
На Интернет страници партије бившег премијера Јанеза Јанше објављен је коменатар у којем се тврди да будући премијер Зоран Јанковић дугује свој изборни успех гласачима досељеним из бивше Југославије, „са страним акцентом и у тренеркама”.
Јавности непознат аутор Томаж Мајер навео је у тексту да је Јанковић изборе добио захваљујући гласовима „нових држављана”, који су се у Словенију доселили из бивших република СФРЈ.
„Великодушност Словеније која је давала држављанство (грађанима бивше Југославије) омогућила нам је да добијемо Србина, социјалистичког тајкуна, на месту премијера”, стоји у коментару Мајера објављеном на сајту Јаншине Словеначке демократске странке.
У коментару се наводи да су Јанковићеви бирачи долазили на гласање организовано, са хемијским оловкама, у тренеркама и упутствима шта треба да заокруже.
Словеначки надлежни државни органи поднели су данас кривичне пријаве против одговорних за објављивање оваквог коментара.
Јанковићева новооснована партија „Позитивна Словенија” је на ванредним изборима 4. децембра однела неочекивану победу над фаворитом – партијом бившег премијера Јанеза Јанше, подсећа АФП.
Словеначки комесар за информације од јавног значаја Наташа Пирц Мусар, која је јуче казала да ови коментари подстичу расну нетрпељивост, данас је поднела кривичну пријаву против Мајера и власника Интернет сајта истичући да контроверзни коментар садржи елементе злочина јавног подстицања на мржњу, насиље и нетолеранцију, пренела је словеначка агенција СТА.
Председник Словеније Данило Тирк оценио је да су коментари Мајера „прекорачили границу прихватљиве слободе изражавања и да треба да буду одбачени” и позвао власти да истраже овај случај и предузму одговарајуће мере.
Јанша, који је инсистирао да ови коментари не представљају став и гледиште странке, истиче да његова партија жели да заштити слободу говора тако да коментари нису уклоњени са вебсајта.
„Ако неко каже да је Словенац то није говор мржње као што није ни када неко каже Србину да је Србин”, казао је Јанша који одбија, још од избора, да се сретне са Јанковићем.
Јанковић је изјавио синоћ да спорни текст има можда и елемената расизма.
Он је изјаву за Поп телевизију дао синоћ на протестном митингу „Људи у тренеркама” у центру Љубљане.
Јанковић је рекао да текст представља увреду грађана Словеније и „доказ да Јанез Јанша говори једно, а ради друго, јер је још у време избора заговарао сарадњу и да се што пре дође до владе”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *