13. децембар – Поједностављена суспензија безвизног режима

БРИСЕЛ – Министри унутрашњих послова земаља чланица Европске уније сагласили су се вечерас да се уведе механизам којим се поједностављује поновно увођење виза за земље из којих у великом броју долазе лажни азиланти.
Tај предлог Европске комисије министри су усвојили данас су у Бриселу, а да би поједностављена процедура суспензије безвизног режима за земље чији грађани у великом броју траже политички азил у шенгенској зони ступила на снагу потребно је да је усвоји и Европски парламент.
Могућност суспензије безвизног режима, пре свега би могла да се односи на Србију, Босну и Херцеговину, Црну Гору, Албанију и Македонију, из којих је након укидања визног режима примећен драстичан пораст придошлица, посебно Рома, који траже политички азил у Белгији, Немачкој, Шведској и Луксембургу.
До сада је важио механизам по коме је за поновно увођење визног режима за било коју земљу било неопходно да се о томе сагласе све чланице ЕУ, и то на нивоу шеФова држава и влада. Од сада ће о томе моћи да одлучују министри унутрашњих послова шенгенске зоне, чиме се процедура знатно поједностављује.
На истом састанку одлучено је и да се Лихтенштајн прими у Шенген, а одбијен је предлог Комисије да се земљама чланицама ограничи право на контролу граница унутар шенгенске зоне.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *