13. децембар – Европи потребнији Балкан него Балкану чланство

БЕОГРАД – Европска унија је уз подстицај САД и предвођена Немачком ускратила Србији статус кандидата због њеног упорног одбијања да преда Косово, али све је очигледније да је Балкан потребан Унији чак и више него она Балкану, оценио је бивши амерички дипломата и регионални представник УН за Косовску Митровицу Џералд Галучи.
Он предвиђа да ће захтеви немачке канцеларке Ангеле Меркел да ЕУ следи немачки диктат “довести до пропасти евра а можда и ЕУ” и оцењује да се упорно настојање председника Србије Бориса Тадића да веже сопствену политичку судбину и судбину земље за чланство у ЕУ у тим околностима може сматрати “аисторијским стратешким избором”.
По Галучију, “нормализација односа са Приштином,” коју трази ЕУ “неће значити никакав специјални статус за север већ довођење севера Косова под контролу косовских институција под условима које одреде косовски Албанци”.
Истина је, међутим, да је Европској унији Балкан потребан чак и више него што је Балкану потребно да уђе у Унију, указује амерички дипломата у ауторском тексту објављеном на сајту организације Трансконфликт.
Европа губи уколико постоји неко “изван” ње, додао је он.
“Да би европска економија функционисала, сви морају бити унутра и играти по истим правилима. Европска унија заснована на искључивању и неједнакости, где Немачка може да убира огроман профит продајом суседима који не плаћају своје дугове, неће функционистати,” објашњава Галучи.
Мере штедње, додаје Галучи, саме по себи могу једино зауставити куповину а не и решити проблеме, а сви који буду остављени споља могли би се на крају удружити са онима који изађу.
“Имајући то у виду, Србији би било мудрије да каже Европској унији да јој је засада згодније да решава питање Косова на свој начин а да ће се јавити Бриселу када буде спремна,” по систему “не морате ви да нас зовете, зваћемо ми вас,” закључује Галучи.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *