13. decembar – Euleks blokirao humanitarni konvoj Rusa na Jarinju

JARINJE –  Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je večeras da je Euleks zaustavio konvoj sa ruskom humanitarnom pomoći na administrativnom prelazu Jarinje.

Konvoj s humanitarnom pomoći i dalje stoji na prelazu Jarinje jer organizatori ne pristaju na zahteve Euleksa da prihvate njihovu pratnju ili da pomoć na Kosovo uđe preko Merdara, rekao je Konuzin.

“Rekli smo im da nam nije potrebna pratnja i da možemo sami da se krećemo, a na Merdare nećemo da idemo jer taj punkt kontrolišu vlasti iz Prištine koje ne priznaje ni Rusija ni Srbija”, rekao je Konuzin novinarima na Jarinju posle višečasovnog zastoja.

Konuzin je naveo da je kretanje konvoja u takvim uslovima onemogućeno i dodao da je najvažnije da humanitarna pomoć stigne “onima kojima je namenjena, a to su kosovski Srbi”.

“Tražimo način da to uradimo”, rekao je Konuzin i dodao da je stalno u kontaktu sa srpskim i ruskim vlastima.

Carinski punkt Euleksa na Jarinju prešla su za sada samo dva od 27 kamiona kojima je kosovskim Srbima trebalo da bude dostavljena humanitarna pomoć iz Rusije.

Jedan šleper se nalazi na samoj administrativnoj liniji gde su ga pripadnici Euleksa zaustavili i ne dozvoljavaju ulazak na teritoriju Kosova.

Kako se očekuje, Konuzin građanima najpre treba da se obrati na barikadi u Leposaviću, a potom i u Kosovskoj Mitrovici, gde će pomoć biti predata Crvenom krstu.

Ruska pomoć, u kojoj su hrana, šatori, ćebad i druge stvari, biće podeljene najugroženijim srpskim porodicama.

To nije prva pomoć iz Rusije. Nakon martovskog pogroma 2004. ta zemlja uputila je veću humanitarnu pomoć.

Uručivanju pomoći u severnoj Mitrovici prisustvovaće predstavnici srpskog Ministarstva za Kosovo i Metohiju, Crvenog krsta i lokalne samouprave.

Jedan komentar

  1. Vaša eksilencijo, nemojte popustiti i pomoć preusmeriti preko Merdara kako traži Tači i Euleks.Bolje je da ta pomoć i ne stigne do Srba sa Severa nego da popustite i time priznat e da je adm. linija granica.Tvrdim vam da tako misle i svi Srbi sa Severa.Neće oni ostali gladni i bez posteljine i bez te dragocene pomoći ali će ostati bez jedine nade ako idete na Merdare.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *