13. децембар – Еулекс блокирао хуманитарни конвој Руса на Јарињу

ЈАРИЊЕ –  Амбасадор Русије у Србији Александар Конузин изјавио је вечерас да је Еулекс зауставио конвој са руском хуманитарном помоћи на административном прелазу Јариње.

Конвој с хуманитарном помоћи и даље стоји на прелазу Јариње јер организатори не пристају на захтеве Еулекса да прихвате њихову пратњу или да помоћ на Косово уђе преко Мердара, рекао је Конузин.

“Рекли смо им да нам није потребна пратња и да можемо сами да се крећемо, а на Мердаре нећемо да идемо јер тај пункт контролишу власти из Приштине које не признаје ни Русија ни Србија”, рекао је Конузин новинарима на Јарињу после вишечасовног застоја.

Конузин је навео да је кретање конвоја у таквим условима онемогућено и додао да је најважније да хуманитарна помоћ стигне “онима којима је намењена, а то су косовски Срби”.

“Тражимо начин да то урадимо”, рекао је Конузин и додао да је стално у контакту са српским и руским властима.

Царински пункт Еулекса на Јарињу прешла су за сада само два од 27 камиона којима је косовским Србима требало да буде достављена хуманитарна помоћ из Русије.

Један шлепер се налази на самој административној линији где су га припадници Еулекса зауставили и не дозвољавају улазак на територију Косова.

Како се очекује, Конузин грађанима најпре треба да се обрати на барикади у Лепосавићу, а потом и у Косовској Митровици, где ће помоћ бити предата Црвеном крсту.

Руска помоћ, у којој су храна, шатори, ћебад и друге ствари, биће подељене најугроженијим српским породицама.

То није прва помоћ из Русије. Након мартовског погрома 2004. та земља упутила је већу хуманитарну помоћ.

Уручивању помоћи у северној Митровици присуствоваће представници српског Министарства за Косово и Метохију, Црвеног крста и локалне самоуправе.

Један коментар

  1. Ваша ексиленцијо, немојте попустити и помоћ преусмерити преко Мердара како тражи Тачи и Еулекс.Боље је да та помоћ и не стигне до Срба са Севера него да попустите и тиме признат е да је адм. линија граница.Тврдим вам да тако мисле и сви Срби са Севера.Неће они остали гладни и без постељине и без те драгоцене помоћи али ће остати без једине наде ако идете на Мердаре.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *