13. decembar – Albanske vlasti Kosova pokušavaju da iskoriste dolazak ruskog konvoja sa humanitarnom pomoći radi zauzimanja prelaza Jarinje

Ruski konvoj sa humanitarnim teretom od 11 sati ujturu ostaje blokiran na ulazu na Kosovo. Saradnici misije EUleksa ne puštaju ruske kamione sa humanitarnom pomoći preko prelaza Jarinje na administrativnoj liniji izjmeđu Srbije i Kosova. Pošto su dva kamiona uspešno prošla neophodne carinske formalnosti, procedura je bila zaustavljena bez objašnjenja, po naredbi rukovodstva misije.

Kako je saopštio ambasador RF u Srbiji Aleksandar Konuzin, EUleks insistira na praćenju konvoja Ministarstva za vanredne situacije u cilju osiguranja njegove bezbednosti, bez obzira na to što je ruska strana više puta to odbijala, pošto na severu Kosova za kolonu nema opasnosti. Kosovski Srbi odbijaju da propuste vozila EUleksa na teritorije pod njihovom kontrolom. Kako je saopštio za Itar-Tas informisani izvor u Kosovskoj Mitrovici, na ulasku u grad se nalazi 11 vozila EUleksa – očigledno, to je takozvana pratnja u kojoj se nalaze kosovski graničari, carinici i novinari. Albanska strana je očigledno rećila da iskoristi dolazak ruske kolone kako bi iz prebacila na sever i uzela pod svoju kontrolu Jarinje, kojem su prilaze blokirali barikadama kosovski Srbi, istakao je izvor.

Ambasador RF u Srbiji razvogarao je telefonom sa ministrom unutrašnjih poslova zemlje Ivicom Dačićem, sa kojim je razmotrio nastali problem. O situaciji je informisano i rukovodstvo ruskog MIP i Ministarstva za vanredne situacije.

Ruske diplomate koje se nalaze u Jarinju, predstavnici Ministarstva za vanredne situacije i štampe nameravaju da nastave da traže nesmetan prolaz ruske kolone na terotoriju srpske pokrajine Kosovo.

Jedan komentar

  1. Gde je prospski predsednik da interveniše na teritoriji Srbije.
    Da zaštiti prijaljski konvoj pomoći ugroženom narodu na Kosmetu.
    Izgleda da je na telefonskoj vezi sa Ambasadorima Nato Pakta.
    Verovatno traži odobrenje za prolaz kroz okupiranu Srbiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *