13. децембар – Албанске власти Косова покушавају да искористе долазак руског конвоја са хуманитарном помоћи ради заузимања прелаза Јариње

Руски конвој са хуманитарним теретом од 11 сати ујтуру остаје блокиран на улазу на Косово. Сарадници мисије ЕУлекса не пуштају руске камионе са хуманитарном помоћи преко прелаза Јариње на административној линији изјмеђу Србије и Косова. Пошто су два камиона успешно прошла неопходне царинске формалности, процедура је била заустављена без објашњења, по наредби руководства мисије.

Како је саопштио амбасадор РФ у Србији Александар Конузин, ЕУлекс инсистира на праћењу конвоја Министарства за ванредне ситуације у циљу осигурања његове безбедности, без обзира на то што је руска страна више пута то одбијала, пошто на северу Косова за колону нема опасности. Косовски Срби одбијају да пропусте возила ЕУлекса на територије под њиховом контролом. Како је саопштио за Итар-Тас информисани извор у Косовској Митровици, на уласку у град се налази 11 возила ЕУлекса – очигледно, то је такозвана пратња у којој се налазе косовски граничари, цариници и новинари. Албанска страна је очигледно рећила да искористи долазак руске колоне како би из пребацила на север и узела под своју контролу Јариње, којем су прилазе блокирали барикадама косовски Срби, истакао је извор.

Амбасадор РФ у Србији развогарао је телефоном са министром унутрашњих послова земље Ивицом Дачићем, са којим је размотрио настали проблем. О ситуацији је информисано и руководство руског МИП и Министарства за ванредне ситуације.

Руске дипломате које се налазе у Јарињу, представници Министарства за ванредне ситуације и штампе намеравају да наставе да траже несметан пролаз руске колоне на тероторију српске покрајине Косово.

Један коментар

  1. Gde je prospski predsednik da interveniše na teritoriji Srbije.
    Da zaštiti prijaljski konvoj pomoći ugroženom narodu na Kosmetu.
    Izgleda da je na telefonskoj vezi sa Ambasadorima Nato Pakta.
    Verovatno traži odobrenje za prolaz kroz okupiranu Srbiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *