02.децембар – СПЦ:Да се очува мир и избегне трагедија

БЕОГРАД – Свети архијерејски синод Српске православне цркве апеловао је данас на све актере догађаја везаних за кризу на северу Косова да очувају мир и да не допусте да се драма на барикадама претвори у трагедију.
Синод СПЦ затражио је у саопштењу од Кфора да поступа статусно неутрално и у служби очувања мира.
Црква апелује на Кфор да одустане од насилног уклањања барикада и, поготово, од примене силе према цивилном становништву, уз подсећање да је биланс рањених повређених српских цивила до сада 658.
У саопштењу се наводи да Кфор не треба да поступа као “ударна песница” НАTО или држава које су признале фантомску „државу Косово”.
Tакво понашање међународних снага, оцењује Синод СПС, само потхрањује максималистичке захтеве косовских Албанаца и може да послужи као повод и изговор “екстремним појединцима или каквој неодговорној групи на српској страни да употребе оружје”.
Од Срба на барикадама СПЦ очекује И тражи да одлуке не доносе мимо легалне и демократски изабране централне власти у Београду, а од власти да “не мења у ходу своју политичку тактику без уважавања виталних потреба и ставова Срба централног Косова и читавог подручја Косова и Метохије”.
Синод указује да ово питање за Србе на Косову није питање “партијско-политичких калкулација, него питање бити ил’ не бити”.
Протести Срба, по оцени Синода, нису израз хира, пркоса или обести, али се не смеју изродити у одбацивање преговора, дијалога и напора да се ствари врате на пређашње стање.
“Важно је, али није довољно то што највиши представници наше државе понављају да никада неће признати независност Косова и Метохије. Неопходно је да Србија буде делатно присутна на Косову и Метохији где год и колико год је то могуће и да учини све да се спречи пројекат фактичког претварања административне линије раздвајања у међудржавну границу”, закључује се у саопштењу Синода СПЦ.

Извор: Танјуг

5 коментара

 1. Njemačka oluka omućila je Srpskoj Crkvi da stane na obadve noge.
  Vreme je da polože račun ovi crveno -žuti.Jedino rešenje su izbori.Svako čekanje još više urušava ovu vlast.

 2. Оливера Петровић

  Осим што је овакав апел сувише касно упућен, многим Србима тешко је да прихвате и у искрену забринутост Синода за Космет и опстанак Срба на том делу Србије. Било је сасвим предвидљиво да ће изгон Владике Артемија и бројног монаштва рашко-призренске епархије имати управо овакве последице: Препуштање српског становништва на немилост шиптарским уљезима и НАТО окупаторима. Замислимо само како би сада изгледао отпор непријатељу да се на Космету и даље налази Владика Артемије сви монаси и монахиње који су заједно са њим изгнани? Прави начин да Синод стане уз народ на Космету јесте одлазак на барикаде као и исправљање неразумне неправде према Владици Артемију.

 3. Olivera je u pravu,mi vernici neznamo pravo stanje unutar crkve.
  Ali isto tako mi Srbi dosta zla smo svoj crkvi učnili.Ovo je
  poziv da pomognemo našoj braći na Kosmetu.Crkva mnogo više pamti
  nego jedan čovečji vek.Ja sam svedok raskola u Americi on je
  zakrpljen zakrpa se vidi stiće novo odelo,našPatrijarh obilazi
  mesta u koja za vreme raskola nije se moglo kročiti.Dešavanje
  sa Artemijem crkva postala ćopava sada je stala na dve noge
  pozdravimo izjavu koja govori mnogo više nego što mislimo prvi
  put je rečeno da postoji Rusija Kina i drugi pa verovati da će
  vlast tako shvatiti.Bože Daj!!!

 4. Apel sinoda dosao je kasno. Kao da su danas cekali sta ce reci Angela Merkel pa kada su saznali da od kandidature nema nista sinod se oglasio. Volela bih kao vernik da nisam u pravu ali vec dugo vremena se pitam zasto nasa crkva ne zauzima stav povodom dogadjaja na severu KiM ??? Iz dana u dan mi je jasnije zasto je vladika Artemije morao da bude okrivljen i proteran?

 5. MOŽE li biti samo SRBIMA interes da se sačuva MIR a što onda rade ti svi drugi, da se mir ipak ne sačuva.
  Tko je BRE Angela Merkel, da odlučuje o sudbini SRBIJE i to sama.
  Ovaj svet je potpuno LUD, tu više ni BOG nemože ništa dobrog da učini a naročito za SRBE.-
  Ovdje je u pitanju: hatolicizam protiv PRAVOSLAVLJA i to je potpuna i cijela istina a sve se samo odvija sofisticiranim programima, jer nije ovo 19-ti vijek, kad su SRBI mogli nešto i da učine, sada je sasvim rugo vrijeme, koje ne ide u prilog SRBIMA i sa time se moraju pomiriti, to je jedini izlaz iz ove TUGE.-

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *