Вејн Хол: Џекил и Хајд климатских промена

Разговарала Мара Кнежевић Керн

Кемтрејлси су постали омиљена играчка технолошке елите, а акције засипања изводе великим војним авионима без ознака, а понекад и цивилним „Боингом 737“. У последње време избацују их и авиони на комерцијалним летовима. Специјално на нашим зеленим странама о овом феномену говори Вејн Хол, ветеран европског еколошког активизма

 

Истражујући димензије и позадину глобалне еколошке катастрофе „Печат“ је стигао и до колевке демократије и европског идентитета – Грчке, у којој се родио први европски Покрет за заштиту животне средине од кемтрејлса – Capodistrias-Spinelli-Europe Initiative.
Замолили смо ветерана европског активизма Вејн Хола (Wayne Hall), оснивача „Capodistrias-Spinelli, European Nuclear Disarmament“ и грчког огранка  „ATTAC-Hellas“, да одговори на питања у вези са „феноменом“ кемтрејлса, на чијем расветљавању ради од његовог настанка.

Грчка је у Европи, али то очигледно није Европа за коју су се борили Каподистрија и Спинели. Осим економских и етичких проблема нашла се и пред – мање видљивим – еколошким колапсом.
Идеја уједињене Европе била је у XIX веку једна од најрадикалнијих идеја – сан напредних људи који су веровали да би таква заједница народа допринела успостављању коначног мира. Јоанис Каподистрија и Алтиеро Спинели персонификују ову идеју, и сматрамо да Европу може спасити само повратак изворним идеалима. Циљ нашег еколошког ангажмана усмерен је ка оснивању паневропског покрета слободних грађана, како бисмо дали практичан смисао слогану „сви смо ми Грци“ – који се чује у последње време… Није проблем само у кемтрејлсима, већ у коалицији медија, политичара и научника, као и кукавичлуку „угледних“ еколошких покрета. Није ретка појава да се активисти нагло повлаче из покрета, после сигнала добијеног од своје партије. Кад се Вернер Алтникел обратио „Гринпису“ понудивши им документацију о кемтрејлсима и ХААРП-у , одговорили су да ова питања „нису компатибилна са циљевима ‘Гринписа’“. Први пут смо се обратили јавности 2003. године у Егини, после подношења захтева Парламенту за забрану кемтрејлс кампање над Грчком, и затражили информацију о улози војне базе у Елеусини. Сазнали смо да се  прелети њихових авиона не региструју – што значи да званично не постоје, па се не поставља ни питање дозволе прелета и засипања. Том приликом смо обавестили јавност о резултатима анализа узорака тла – извршених од стране професора Гонтелкаса ангажованог на студији о присуству микроелемената у ваздуху на подручју Атине. Међу шкодљивим састојцима налази се арсеник, као и други тешки метали, чије се присуство повезује са емисијом гасова испуштених током „непостојећих“ летова.

У вашем чланку под називом „Џекил и Хајд климатских промена“ говорите о дволичном иступању политичара и медија умешаних у кемтрејлс бизнис.

[restrictedarea]

Сматрам да прво треба поставити питање „Да ли је прскање аеросолима из ваздуха прихватљив одговор на климатске промене?“, како би двојна личност др Џекила и мр Хајда постала интегрална. С обзиром на то да закључак независних научних кругова гласи „не!“, отвара се питање мотива за наставак овог скупог пројекта. Ту је и дволичан однос власти према јавности: док се пред нашим очима одвија ваздушна кампања полагања кемтрејлса, медији негирају њихово постојање. Срећом, Интернет је у овом информативном рату одиграо кључну улогу. Први извештај о кемтрејлсима поставио је на Интернету Кристофер Болин, члан НВО која је радила паралелно са WЕ форумом у Давосу. Болин је 2003, приликом боравка у Базелу, први пут приметио трагове хемијских једињења на европском небу и одмах се писменим путем обратио швајцарској Партији зелених, надајући се да ће они одмах алармирати јавност… Болину никад нису одговорили на писмо, што говори о њиховој зависности од политичких фактора и саучесништву у политици наметања утиска о неопходности контроле „климатских промена“ уз помоћ геоинжењеринга, са циљем да ту идеју учине масовно прихватљивом.

„Еколошки покрет“ из Новог Сада такође је уручио свим посланицима у Парламенту Србије детаљан извештај о кемтрејлсима. Нико од њих до сада није дао повратну информацију јавности.
Ни код нас није боља ситуација, али – за разлику од данашње Грчке – може се рећи да на Кипру влада права демократија. Кипрани су у решење проблема кемтрејлса укључили Министарство унутрашњих послова, Министарство здравља, пољопривреде, водоснабдевања, као и Метеоролошку службу и Цивилну авијацију, а позвали су и представнике британске базе у Акротири, што је резултирало озбиљним разговорима на државном нивоу. У расправу су се укључили и бројни грађански покрети, уз једногласно прихватање Одбора за еколошка питања и целог кипарског Парламента да се започне са сакупљањем узорака ваздуха, тла и воде и њиховом озбиљном анализом. Истовремено је покренута акција за забрану узлетања авиона из америчке базе у Акротири и надлетања кипарске територије. У акцију се укључио и угледни научник из института „Демокрит“ Никос Катсарос, доприносећи објављивању истине о правој природи поигравања геоинжењерингом, кемтрејлсима и ХААРП-ом… У немачком Парламенту су три посланика поднела тужбу против немачке владе – оптужујући је за незаконито давање сагласности за тајне прелете авиона ради полагања кемтрејлса мимо знања јавности. Јавност није упозната ни са гестом америчког конгресмена Дениса Куцинића који је две године узастопце (2001. и 2002) подносио захтев  Конгресу за свеобухватну забрану оваквих летова, изговоривши на конференцији за новинаре три кључне речи: „Кемтрејлси су стварност!“

Да ли се геоинжењеринг експерименти косе са постојећим међународним конвенцијама?
УН су објавиле мораторијум на геоинжењернг активности, укључујући и „Солар радиејшн менаџмент“ – спроведен уз помоћ кемтрејлса, на иницијативу групе ETC, уз подршку скоро свих земаља у УН, са изузетком САД-а и неких важних међународних инстанци, што ове прелети чини илегалним и морају се као такви третирати… И Грчка је потписала мораторијум и неко ће одговарати што се та одлука крши… Сам експеримент није никаква тајна: „Америчка национална академија наука“ објавила је 1992. године извештај у којем се јасно каже „најефектнији метод за смањење ефекта глобалног отопљавања је распрскавање аеросола са компонентама које рефлектују светлост, спроведених уз помоћ комерцијалних, војних и приватних авиона“. Габријел Штетер (Gabriel Stetter) у чланку „Бело небо“, објављеном у немачком часопису „Raum + Zeit“, изнео је јасно и прецизно генезу идеје о контроли климе уз помоћ вештачки произведених облака. Штетер повезује зачетак идеје о кемтрејлсима са појавом научника кинеског порекла – Дејвида Чанга (David Chang) и Фу Шиа (Fu Shih), чији је рад под називом „Стратосферик велбах сидинг фор редукшн оф глобал ворминг“ патентиран у САД-у под називом „Велбах патент“. Они предлажу ослобађање такозваних „Велбах честица“ у циљу спречавања ефекта стаклене баште, што би се (према патентном решењу) извело убацивањем у авионско  гориво. Пројекат је подржао и оснивач „Ливерморе“ лабораторије – отац „Х бомбе“ др Едвард Телер (Edward Teller), извршивши притисак на владу САД-а  (1998) да започне свеобухватну кампању засипања – прво изнад Америке, а касније и изнад „пријатељских земаља“. Чим је „Ливермор“ институт проценио трошкове на билион долара годишње, заинтересоване корпорације су се сјатиле око пројекта, што се (према новинару Вилијаму Томасу) одиграло у мају 2000. године, током одржавања „Intergovernmental Panel on Climate Change“(ИПКК), под покровитељством УН. Летови су се увелико изводили током одржавања конференције, а најозбиљнији приговор ИПКК односио се на „визуелни аспект“ експеримента: бели трагови на небу могли би да узнемире јавност и покрену непријатна питања… Кемтрејлси су постали омиљена играчка технолошке елите, а акције засипања изводе великим војним авионима без ознака, а понекад и цивилним „Боингом 737“. У последње време избацују их и авиони на комерцијалним летовима.

Док се над Србијом спроводи „непостојећа“ кампања „бело небо“, остаје неизговорена истина – чему смо све били изложени 1999. године?
Штетер подсећа да су током НАТО агресије на Србију примећене неуобичајене временске појаве у трајању од неколико недеља. Док су метеоролошки сателити бележили лепо време над целом Европом, над Србијом су се надвили тамни облаци – из сателита су се јасно могле видети контуре разграничења са суседним земљама… И случај вишегодишњих суша у Северној Кореји требало би посматрати у том контексту.

Какве су правне последице нелегалних надлетања?
Високопрофитабилни посао предузећа „Кемтрејлс“, изведен у колаборацији са нафтном, фармацеутском и војном индустријом, представља кршење бројних међународних узанси везаних за заштиту природе, угрожавање националног суверенитета и здравља људи, као и за негативан утицај на атмосферске прилике… Постоје правни механизми за вођење судског поступка против одговорних лица, али нажалост – грчки „зелени“ се до сада нису огласили. Били смо пријатно изненађени активностима „Еколошког покрета“ из Новог Сада, а посебно храброшћу Николе Алексића – почасног члана нашег покрета… Само удруженим снагама и личном упорношћу можемо постићи да нам врате наше плаво небо.

[/restrictedarea]

4 коментара

 1. ma ako nas 2012 ne sredi onda ce svetska vlada lopova samo se pitam dokle ce da se cuti i nista se ne preduzima po tom pitanju ili se stvarno ceka 2012 godina.

 2. Ima li sanse da novinari prestanu da istrazuju “fenomen” nego da krenu da objasnjavaju konkretno ko je kod nas dozvolio i sada precutno odobrava da se ovakvi letovi koji su realnost a ne fenomen obavljaju trujuci stanovnistvo i unistavajuci prirodu.Oznacite krivca koji je dozvolio NATO paktu da obavlja ovakve letove.Pohvala zato sto ste jedno od retkih glasila koji pisu o ovom zlu.Samo jos da oznacite ko od nasih glavesina iz vojnog i drzavnog vrha zna za ovo a cuti.

  • Odgovor ćemo, nadam se, dobiti na sudu. Nikola Aleksić je pokrenuo spor protiv svih nadležnih ministara i ministarstava, ispred Ekološkog pokreta Novi Sad. Vaša i naša podrška mu je neophodna.On je u Skupštini predao informaciju i zahtev za stavljanje ove teme na dnevni red – svakom poslaniku ponaosob. Još niko nije pokrenuo javnu raspravu – ni pozicija ni opozicija. Niti mu je odgovorio. Vruć krompir pred izbore.

   • Drago Petrovic

    Hvala vam na istrajnosti jer jedini pisete o ovome sto gomila ljudi ne vidi a i kada im se ukaze i svojim ocima vide kako se izivljavaju chemtrails piloti,sumnjicavo vrte glavom u stilu “ko bi to tako javno i na takav nacin radio”..Neka svi stave prst na celo i zapitaju se kada se to buka mlaznih aviona mogla cuti u gradovima centralne Srbije u sred bela dana?Nikad pre, a redovno sada jer kako bestijalnost ovih zaprasivaca postaje sve veca tako lete sve nize i sve cesce.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *