Тешка година

Пише Данијел Цвјетићанин, Универзитет Сингидунум

Ко жели европску Србију мора да прихвати усклик: „Нећемо ваљда заувек остати таоци радних места, здравља, образовања и пензионерских нереалних очекивања!“

Са приближавањем нове године, која ће бити и тешка и изборна, расте број аналитичара катастрофичара, који најављују други талас кризе и застрашују јавност губитком нових стотина хиљада радних места, банкротствима предузећа и банака, и повлачењем страних инвеститора из Србије. Приметили сте већ да евроатлантски активисти проглашавају катастрофалном сваку годину у којој је отежана могућност да се Србија додатно задужи код западних пријатеља за три до четири милијарди евра. А у турбулентним финансијским условима 2012. године вероватноћа таквих прилива значајно се смањује.

ТАОЦИ ЗДРАВЉА    
Власт је са радошћу дочекала црне прогнозе експерата, доприносећи из све снаге њиховом остварењу. У медијима су добродошли и критичари, који су годинама брижљиво потискивани ван погледа јавности. Евроатлантски активисти сада им дозвољавају да јавно кажу да ће наредна година бити најтежа у последњих неколико декада, сугеришући, на неки начин, болеснима да одустану од лечења, омладини да заборави на даље школовање, а пензионерима да се у мислима окрену питањима живота с друге стране вечности. Ко жели европску Србију мора да прихвати усклик: „Нећемо ваљда заувек остати таоци радних места, здравља, образовања и пензионерских нереалних очекивања!“

[restrictedarea]

Могу да замислим колико се на веселим овоземаљским журкама слатко кикоћу Тадић, Динкић, Драшковић, Ђелић и остали, када виде да је нова „катастрофична жвака“ упалила, да су критичари (прави и стимулисани) добро употребљени и да јавност прихвата рапидно слабљење државе и привреде као резултат „светске кризе“, а не као неминовну последицу успешне политике деструкције која се према Србији води већ више од две деценије. У последњој декади, видели сте, тај се посао обавља уз помоћ инсталиране власти која је срећно „долетела“ на крилима НАТО бомбардера.

ЕВРОАТЛАНТСКА МАФИЈА
„Победничкој“ проевропској коалицији, склепаној 2008. године у западним амбасадама, не остаје ништа друго него да са уздахом туге (али и олакшања) слегне раменима и изјави да су стручњаци прогнозери у праву, али да су критичари власти и сами, својим исказима, допринели лошем имиџу Србије у иностранству. Додаће и то да је последњи гласачки листић убачен у кутију на изборима 2008. године изазвао страшну буку, која је пробудила новоизабрану власт у једном сасвим другачијем свету – свету кризе, финансијских ломова и дугова, о којем нико није могао ни да сања пре избора. Ситуација је ужасна – и захтева жртвовање (дабоме – народа). Али у фиоци власт има још један генијалан план за превазилажење кризе, уз несебичну помоћ евроатлантских пријатеља, „при чему ћемо користити и искуства других који су у кризи тешко пострадали“. Зато ваљда знате за кога треба гласати.
Можда би (злоупотребљени) стручњаци могли најбоље да се освете препреденој власти ако уместо објективних (песимистичких) прогноза најаве већ од нове године одличне привредне резултате, сасвим у складу са давним обећањима слаткоречивих политичара. Да при том истакну да имају пуно поверење у власт која ће, према већ датим најавама, у првом кварталу да запосли 500.000 радника, а такође и да оствари фасцинантне резултате у извозу, пошто се извоз, очигледно, смањује у свим земљама – па се за нас отвара нови простор!
Да ли би се после оваквих прогноза евроатлантска мафија нашла у небраном грожђу, приморана да сама обзнањује народу лоше вести, а не да невољно потврђује „најаве експерата“ да ће ситуација бити много гора?

КЕТИ ЧЕКА ВЕСТ    
Постоје добри изгледи да домаћи усрећитељи остану и после нових избора „у седлу“, све у најбољој намери да „уложе напоре да створе услове за излазак из кризе“. Опозиција ће, дабоме, желети супротно – да „створи услове за улагање напора“ за опоравак, пошто „немамо више право на грешке!?“ Ух, мора да је и вама мука од бућоглавог празнословља евроатлантског новоговора…
А сви смо сведоци да се великом брзином приближава дан када ће Тадић моћи са поносом да обрадује Хилари и Кети лаконским извештајем: „Посао је завршен! Србија је економски сломљена и постала је права ‘банана-држава’!“ Можда ће, ипак, то задовољство да припадне Динкићу, Драшковићу или неком другом? Увек се нађе неко ко пристаје да буде Тадић – уместо Тадића. А награда ревносном известиоцу неће, ваљда, изостати? Хм, видећемо!

СТЕНОВИТЕ ПЛАНИНЕ    
Разумљиво, увек постоји опасност да се велика економска криза разреши великим (светским) ратом. Империја се, изгледа, озбиљно припрема и за такав сценарио – уколико преостали део човечанства одбије да се под претњом силе помири са улогом робова.
Можда је упорно упозоравање на ратну опасност једини (преостали) начин да се катаклизма избегне?
Аристократски дух елитизма и „лидерства“ добија све већи значај у империјалној идеологији. После атомског рата и 30 година мрака, из дубоких атомских склоништа у Стеновитим планинама на светло дана могли би да изађу нови господари (опустошеног) света. Питајте ме колико је таквих склоништа већ изграђено и опремљено залихама и уређајима неопходним за симулацију живота?

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *