Праизведба „Преокрета“: Глумци су стигли, Сире!

Пише Владан Вукосављевић

Уз доста патетике и празнословља промовисана је декларација која за циљ има промену актуелне српске политике и уз извесна поједностављења, званично прихватање независности Косова, марш ка Европској унији, али без икаквог оклевања и без обзира на цену

 

Праизвођење комада „Преокрет“ одиграло се прошле седмице, праћено великом медијском пажњом. У главним улогама појавили су се доајени наше политичке сцене, Вук Драшковић, Чедомир Јовановић и Жарко Кораћ, а њихов сценски наступ својим потписима подржали су, поред осталих и неки познати професионални глумци и редитељи, мање или веће репутације. Представа је привукла знатижељу јавности, а њену даљу судбину определиће различити фактори. Продуценти и финансијери од пројекта очекују доста. Разлога за умерени оптимизам имају јер им досадашњи резултати у сличним, али и већим подухватима дају то за право.
Углавном, уз доста патетике и празнословља промовисана је декларација која за циљ има промену актуелне српске политике (која год она да је) и уз извесна поједностављења речено, званично прихватање независности Косова и марш ка Европској унији без икаквог оклевања и без обзира на цену. Поред већ поменутих, документ су подржале и бројне невладине организације и удружења већ ноторно познатих опредељења.
На први поглед, рекло би се да је у питању још један у низу јефтиних покушаја притиска на јавно мњење у циљу прихватања „реалности“ створене НАТО бомбама и до сада невиђеном дипломатском офанзивом, у првом реду земаља Квинте. Имајући у виду политичку тежину и углед лидера покрета, реално би било очекивати да овакав потез доживи судбину многих сличних претходних. Осим ако овога пута намере инспиратора и финансијера овог замешатељства нису сложенијег карактера.

СЛОЖЕНОСТ „ОПЕРАЦИЈЕ“
Сва је прилика да је права корист од овог подухвата намењена коалицији окупљеној око Бориса Тадића. Логика је једноставна. Председнику Србије се на овај начин отвара простор да не прихвати да подржи предложену политику (што је он већ похитао да учини), јер тобоже „не дели њене принципе“, али с друге стране му омогућава да се представи као човек разумних процена и да каже да не прихвата ни другу крајност од предложене, ону коју заступају неке опозиционе партије и Срби са севера КиМ. На тај начин, наступиће као човек компромиса и рећи да је између два екстремна схватања могућег приступа косовској политици, одрицајућег с једне и максималистичког с друге стране, он изабрао реалност као принцип и да је у сарадњи са својим бриселским и вашингтонским пријатељима пронашао решења која „нису идеална“, али су у овом тренутку једина могућа. Наговештаји те реторике већ данима долазе од Борка Стефановића и медијске фаланге под контролом немачког капитала. Другим речима „Преокрет“ је један од два неопходна таса на Тадићевој лажној ваги која треба да покаже тобожњу нужност исфорсираног решења на штету виталних националних интереса.
Државе које себе претенциозно називају „међународном заједницом“ очекују да косовско питање реше у што краћем року, јер имају друга горућа питања која их оптерећују. Овог пута припремили су нам представу са лошим глумцима, можда зато што боље и немају на располагању. Погледајмо дакле како су подељене улоге, почевши од споредних, па све до главних.
Чедомир Јовановић је већ годинама лажни мамац који Запад потура српском јавном мњењу, како би постигао остварење својих циљева на главном правцу деловања. Јовановићеви екстремистички наступи најчешће су у потпуном складу, а често и превазилазе реторику србофобије која долази од најжешћих јастребова из Брисела, Вашингтона и Берлина. Нејасно је какве је све улоге овај политичар играо у својој каријери. Остале су неразјашњене његове везе са Земунским кланом, нико не зна порекло његовог богатства, нити тачно значење изјаве да су му „руке прљаве, а савест чиста“. Овај контроверзни „enfant terrible“ српске политике остаће споран и морално и политички све док на та питања јавност не добије задовољавајуће одговоре. Такав, нејасан и оптерећен различитим теретима прошлости, идеалан је као агент од утицаја западних сила. Својим политичким провокацијама он у значајној мери у континуитету фрустрира српско јавно мњење и пипа му пулс. После Јовановићевих предлога и иницијатива следи седатив од Бориса Тадића који експресно понуди сличне, али у основи ублаженије идеје које онда делују као компромис са претећим најавама. Ова игра је у основи наивна и одавно позната у политичкој историји, али се у Србији показује као ефикасна у зачуђујућој мери. И овог пута он је гурнут у ватру која треба да огреје неког другог.

[restrictedarea]

МУСКЕТАРИ И КЉУЧНЕ КАРТЕ
Вук Драшковић је посебна прича. Политичке и идеолошке трансформације овог човека јединствена су појава у новијој историји. Од задртог титоисте, преко раскокодаканог националисте, до еврофанатика, са невероватним међуфазама, он стаје раме уз раме са најистакнутијим вишеструким конвертитима које политичка историја Србије познаје. Оснивач прве и најмоћније, по западним критеријумима, паравојне формације у Србији, на необјашњив начин избегава одлазак пред фарсични Хашки трибунал, пред којим су се нашли многи са далеко мањом правом или наводном одговорношћу за страхоте рата у СФРЈ. Да ли је и којим уценама везан овај човек, питање је на које не постоји поуздан одговор, али постоје озбиљне сумње. Данас остарео, богат као Крез, офарбане косе,  скоро бестидан у својим софизмима којима оправдава отимање КиМ, представља више предмет жаљења него објекат гнева људи. Вука Драшковића је Србија презрела и одбацила, али Запад га неће оставити на миру док га до краја не исцеди. То је судбина коју је својевољно прихватио.
Жарко Кораћ, трећи мускетар Квинте, најмање је битан субјект представе. Практично непостојећи политички фактор, са фантомском странком, без чланства и са подршком која се мери промилима бирачког тела, вечити коалициони партнер и од Запада наметнута пришипетља већим странкама, он прихвата понижавајућу улогу маргиналца гоњен снажним антисрпским мотивом, недовољно јасног психолошког порекла.
Долазимо и до главних рола. До даљег, она најважнија намењена је Борису Тадићу. Иако наводно по страни, чак и супротстављен пројекту „Преокрет“, он је заправо кључна карта на коју Квинта игра у овој фарси. Као што је раније речено, Тадићу је намењена улога политичара здравог разума и фактора стабилности у кризи. Наводно разапет између два екстремизма, он ће ускоро изаћи пред јавност са решењем већ припремљеним у ходницима моћи на Западу и понудиће предлог низа компромиса које ће представити као једино могуће у овом тренутку,  који ће водити „решењу кризе“, а заправо ће по свој прилици бити капитулација и признање лажне државе Косово у замену за некакву аутономију северног дела, у складу са Ахтисаријевим планом. Борис Тадић је главни пројекат Запада у Србији, вољно или невољно. Препознат као човек раскошне сујете и амбиције, а скромних државничких капацитета, упао је у сваку клопку коју му је Квинта наместила, загризао је сваки мамац и направио је сваку замисливу грешку у дугачкој операцији отимања Косова од Србије, у режији западних сила. До тренутка срамног повлачења српског предлога резолуције у УН, он је одржавао какав-такав привид конзистентне политике одбране државних интереса, упркос апсурдној тези „и Косово и Европа“, али је после тога кренуо тобоганом низбрдо ка потпуној капитулацији. Овај човек, средњошколски професор по потенцијалима, а државник туђом вољом, на добром је путу да остане запамћен у историји као трагична личност за коју се везује могући дуготрајни изгон Србије са свoје вековне територије. Није извесно да је имао лошу намеру од почетка, али често је пут до пакла поплочан добрим намерама. Тадић је сам изабрао тај пут и себи и нама.
Наивност и незнање нису оправдање за штету која се не може исправити.
Остаје релативно нејасна улога другог главног глумца. Упркос и најбољој вољи тешко је закључити која је политичка стратегија одбране државних интереса на КиМ у питању када се ради о Српској напредној странци. Да ситуација није толико драматична, забавно би било посматрати довијања водећег двојца Напредњака у објашњавању  принципа и начина решавања проблема Косова. Јединствен је случај да постоји странка која има толику наводну подршку у бирачком телу, а да њени симпатизери не могу да наведу које би то потезе странка вукла да је којим случајем сада на власти и који ће бити ако власт ускоро и освоји. Тешко је  претпоставити да ли су и  шта  све Вучић и Николић обећали Западу у замену за опрезну подршку коју добијају, али сва је прилика да су неке обавезе преузели и нека обећања дали. Каква и која, неће још задуго остати енигма. У недостатку одговора на питања кључна за судбину дела  државне територије, свака уздржаност у тумачењу правих намера Напредњака је више опрез него унапред пројектована скепса. У рукама Вучића и Николића су и нож и погача, и стога немају право да се јогуне када јавност од њих тражи конкретније наговештаје будућег понашања.

ДЕШИФРОВАЊЕ УЛОГЕ ГЛУМАЦА
Тако стигосмо и до статиста. Декларацију „Преокрета“ поред представника НВО сектора, са препознатљивим заједничким именитељем, потписали су и неки познати глумци и редитељи, Бора Тодоровић, Сека Саблић, Никола Којо, Никола Ђуричко, Горан Марковић и други. Присуство глумаца, редитеља и естрадних звезда у оваквим и сличним иницијативама није специјалитет коалиције „Преокрет“, већ је својствено практично свим субјектима на политичкој сцени и код нас и у свету, с тим што у Србији има одређене специфичности о којима ћемо рећи нешто више.
У савременом свету странке воле да се служе такозваним „пренетим ауторитетом субјеката“ у промоцији својих активности. Популарност на једном пољу друштвеног или јавног деловања користи се, а неретко и злоупотребљава у дневнополитичке сврхе. Рачуница је једноставна, ако јавност некога воли због добрих филмова или улога у филмским и ТВ пројектима рачуна се да ће га волети, или му бар веровати и када се та особа  појави као промотер одређене странке, или идеје. Глумци, да користимо само њих као парадигму целе појаве, нису овај свет направили оваквим. Огромна популарност филмске уметности, а касније и телевизије, која је просто експлодирала од тридесетих година прошлог века, довела је до тога да јавност са  великом пажњом и радозналошћу прати и приватни и јавни живот посленика седме уметности и богиње Талије. Детаљи из њиховог приватног живота, разводи, нове и старе љубави, скандали сваке врсте и различита често трапава размишљања о разним темама пуне новинске ступце и програме телевизија, често  преко мере доброг укуса и прихватљивости.
Није увек било тако. Све до половине деветнаестог века, а у неким државама и касније, глумци су били грађани другог реда. Многи градови и државице у Европи тог времена имали су за данашње појмове гротескне прописе по којима глумцима није дозвољено да буду сахрањивани унутар градске територије, већ на гробљима за скитнице и проститутке. Родитељи су се згражавали на помисао да деца могу да им се баве тим занатом, а морална репутација целе професије није била на завидном нивоу. Тај неправедни и ултраконзервативни положај друштвеног клатна данас је отишао у супротну крајност и од присуства глумаца и целог филмско позоришног окружења у медијима често не може да се живи. Они заиста нису криви због тих околности и духа медијског терора тривијалностима, у којем живи савремени свет. Када и ако се друштвене и медијске норме  једног дана буду стабилизовале и постале ближе духу правих потреба савременог човека, за очекивати је да ће и ова појава добити свој разумни оквир.
У Србији међутим и овакве ствари имају своју специфичност. Глумци су почели да траже и добијају несумњиве лукративне бенефиције од свог укључивања у политику по разним основама и то од увођења вишестраначја почетком деведесетих година. Све до тада било је незамисливо да рецимо Мија и Чкаља у било којој прилици јавно подрже Дражу Марковића или да Гута Добричанин стане иза политике Латинке Перовић. Не само да такве ствари нису биле уобичајене, већ би их и публика дочекала са нескривеним подозрењем и подсмехом.
Деведесетих су се ствари промениле. Социјалисти су први почели са довођењем глумаца на своје предизборне скупове, а касније су им се придружиле и опозиционе странке. Када је СПО почео да им дели станове, видело се да је политика постала нова занимљива и уносна тезга за многе од њих. Било би згодно сетити се ко је све из уметничког света стајао на бини Бориса Тадића на завршном предизборном скупу 2008. године и проучити да ли су и какве функције, управничка места, фондове за пројекте, улоге и друге користи због тога остварили. Подаци су доступни за радознале, а резултати истраживања поучни за разумевање овог феномена.
У том кључу ваља читати и подршку поменутих глумаца и редитеља коалицији „Преокрет“. Већина, можда не сви, види прилику за себе и своје интересе у ангажовању на страни политике која има нескривену подршку Запада, а где је Запад ту је и новац, и можда комерцијално светлија будућност. Не треба им због тога превише замерити. Углавном их волимо, кад их волимо, због њиховог талента за „ствари од које се праве снови“, а не због политичке памети или дубљег разумевања потреба државе и нације. Како то лепо каже Огден Неш: „Млади во је јунац, а глумац? Глумац је, глумац је…Глумац“.  Ни мање, ни више од тога.
Нажалост, ни други посленици на пољу уметности и културе нису поштеђени повремених злоупотреба чак и када више нису међу живима. Недавни тужни повод, смрт писца Радомира Константиновића, поједини аутори некролога искористили су да оспу дрвље и камење на Србију и њену културу у целини, све позивајући се на произвољне и слободне интерпретације, некад тачне, а некад не, покојникових размишљања и ставова. Погана политичка страст често, на општу срамоту, не оставља ни мртве на миру.

КАО ФАРСА ИЛИ ТРАГЕДИЈА?
И тако, корак по корак, стигосмо до оквира за Велику представу. Појава коалиције „Преокрет“ пролог је за већу и важнију драму на политичкој сцени Србије. Редитељ и продуценти су познати, новац је обезбеђен, глумци и „глумци“ спремни, Чеховљева пушка је на зиду, остаје само да се види како ће реаговати гледалиште.
Када је у другој половини деветнаестог века позориште у Србији направило своје прве, несигурне кораке, примећена је занимљива појава. У представама националног садржаја, као што су „Кнежева вечера“, „Косовски бој, „Девет Југовића“, „Почетак буне на дахије“ и сличним, није била реткост да емотивно преосетљива публика, још незалечених историјских рана и без сензибилитета за уметничке новотарије, ускочи на бину и почне да бије глумце који су играли Турке и домаће издајнике. Остаје да се види да ли се историја понавља као фарса или као трагедија.

[/restrictedarea]

24 коментара

  1. “Доајену”Вуку Драшковићу, очитао је Вук Јеремић лекцију из свих наука а највише из поштења.Од крпе коју зовемо Вук Драшковић, млађени Вук је направио “Пачавру”( у мом крају на КиМ тако зову најпрљавију крпу са којом се бришу шпорети на дрва).
    .

    • Извини, Извињаковићу, али баш си се “примио” на намештаљку.

      • BRAVO! NEMOJTE MI RECI DA PSOEL SVEGA VERUJETE DA ONI NISU SINHRONIZOVANI? HAHAHHA…LJUDI DOBRI NJIHOV DIJALOG U STUDIJU JE BIO TIPICNO FILMSKO RAZVIJANJE DIJALOGA KOJE NAUCI SVAKI PISAC SCENARIJA…JEDAN PRICA ONO STO VECINA ZELI DA CUJE A DRUGI MU KONTRIRA I DIJALOG SE RAZVIJA… NAJTUZNIJE JE KOLIKO LJUDI ZA OZBILJNO UZIMA SADASNJEG MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA I KAKO VAS LAKO KUPUJE -KAO BELCI INDIJANCE SECERLEMAMA I DJINDJUVAMA- A ZAPRAVO NAM JE VEC PAR PUTA ZABIO PRST U OKO I DOPRINEO POTPUNOM SLEPILU OVOG NARODA I ZEMLJE SRBIJE…DA JE VUK JEREMIC ZAISTA VLAST ON NIKADA NE BI SEDEO U STUDIJU SA LIKOM KOJI JE ZREO ZA LUDNICU A PRIDE OTVORENO POZIVA NA KAPITULACIJU ZEMLJE – SVAKI STUDENT PRAVA ZNA KAKVO JE KO KRIVICNO DELO U NASEM PRAVNOM SISTEMU, ALI NA ZALOST SAMO NA PAPIRU- I NAJLAPAO DVA SATA SA ISTIM…PRI TOM ALACA OLJA BECKOVIC SEDI I TREPCE I PAZI STA CE DA PITA…SVE U SVEMU, JEDNA VELIKA SHARADA NA MALIM EKRANIMA

    • PRE SVEGA POZDRAV I BRAVO ZA KOMENTAR.Drugo posto sam naucio nesto iz Vaseg komentara red je da VAM se oduzim u mom mestu je adekvata izraz za”Pacavru” (TARACA)to je krpa za ciscenje naj prljavijh stvari a najcesce krpa za brisanja blatnjave obuce pri ulaska u kucu.A STA BI TO VUK MOGAO BITI DRUGO?

  2. Što se mene tiče mogu svi oni da pričaju šta hoće,da glade i uvijaju,od mene glas neće dobiti.Misle valjda da nam je rasuđivanje kao kod plovki i ostale živine

  3. bogdan basaric

    Srpski glumci,tuga jedna… Sada mi je jasno,zbog cega im je u Francuskoj,do cuvene revolucije bilo zabranjeno,da sa sahranjuju na gradjanska groblja.

  4. Uh,napokon poslije svakodnevnih tekstova u “Večernjim novostima” i “Politici” o nazovi novim proevropskim i brankovićevskim idejama Čede, Vuka i ostale zapadne slugarije,da dočekam tekst koji oslikava namjere i tačno odredjiva metu.
    Gotovo istovjetan ovakav tekst sam poslao “Novostima”. Ne znam ima li potrebe reći da ga je pisao i Bećković , Krestić ili Ćosić da bi završio u košu.
    Vratimo se tekstu.Više nije potrebno govoriti ko su Vuk i Čeda. Srbinu, patrioti i neprodatoj duši.No, u ovom slučaju ruku bih dao u vatru da je ova kaša zamješana u glavi Borisa Tadića i to samo sa jednim ciljem:konačno prodati Kosovo ali uz što manje narodnog gnjeva.
    Samo jedno je predvidio. Za sluge je izabrao povampirene srpske odmetnike zbog kojih ljudi u Srbiji ne čitaju dnevne novine,okreću tv kanale,mrze srpsku svakodnevnicu i pitaju se da li smo baš toliko intelektualno pali.
    Tadić je nažalost list sa istog drveta kao i Čeda, VuK, Korać, Mićunović,Čanak…Samo,eto što još nije potpuno uvenuo zahvaljujući vještačkim vjetrovima sa Zapada.

  5. Kad su se sreli Vuk i Čeda
    Nastade bajka od kiselog meda
    Čeda plače a Vuk zavija
    Da samo na zapadu Sunce sija
    Vuk stenje, Čeda laže
    I sve se tako u Briselu slaže
    S ponosom Vuk kokardu nosi
    A ponekad i šubaru na baršunastoj kosi
    Čeda mali šiptare hvali
    Vuče pomozi u novoj ulozi
    Jes da je nemoguće i da je vruće
    Al’ ti si Vuče četnik-liberalni izletnik i šiptarski zastupnik
    Nisi ni početnik, a za nemoguće si pravi lik
    Što ni pas s’ maslom ne bi
    To je Vuče namjenjeno tebi
    Pa iako si ćorak, ti si za Brisel pun pogodak
    Sad te i Jovo Kapičić cijeni
    Čudni su ti komunistički geni
    Vuk i Jovo dva bliska uma
    Imaju sada zajedničkog kuma
    Kum im je mali Jovanović Čeda
    E to vam je bajka od kiselog meda
    Kao i svaka kisela bajka
    I u ovu uleti šiptarska snajka
    I nije jedna nego dvije
    Da ljubavi ima baš za svije
    Prva je što ronda iz nekakvog fonda
    Super Nata najstarijeg zanata
    Druga je rava/ku/ čudnoga stava
    E ta vam voli ljudska prava !

    P.S. Posvećeno osobama oboljelim od štokholmskog sindroma.

  6. Umesto da se svadjam sam sa sobom islim da je korisnije da vam dam Statut SPO po kome cete videti da Vuka treba smeniti i izbaciti iz stranke jer se grubo ogresio u Statut sto je svako pol. partiji Biblija.

    Члан 6
    СПО је странка умереног десног опредељења, слободних и одговорних чланова који делују ради остваривања следећих програмских начела и циљева, који су гарант парламентарне демократије, владавине права и људских слобода:
    – економски јака и политички утицајна држава – Србија
    – поштовање човека, његовог достојанства,
    – индивидуалних права и слобода независно од његове верске, расне и националне припадности, пола, политичког уверења и социјалног стања;
    – заштита и унапређење положаја породице, коју сматрамо основом здравог друштва;
    – одржив и динамичан привредни равномерни регионални развој;
    – остваривање и очување демократског, политичког и правног поретка у држави, владавине права;
    – чланство Србије у Европској унији, НАТО, и свим облицима евроатлантских интеграција;
    – заштита националног идентитета и традиционалних вредности српског народа;
    – исправљање историјских неправди нанетих грађанима Србије за време комунизма;
    – заштите права националних мањина;
    – дипломатскa борба за очување Косова и Метохије у саставу Србије и борба за свестрану заштиту српског народа на Косову и Метохији.

    Члан 9

    Члан СПО може бити искључен из СПО у случајевима неиспуњења дужности и нарушавања угледа СПО, као и због деловања супротног одлукама и ставовима СПО.

    Члан 12
    Члан СПО обнове дужан је да:
    – доприноси порасту угледа СПО као и реализацији програмских циљева СПО;
    – организовано учествује у јавном животу, заступајући погледе и ставове СПО;
    – за Програм и програмске циљеве СПО придобија нове чланове и присталице;
    – поштује демократска начела, Статут и друга правила СПО,
    – доследно спроводи одлуке и упутства, без обзира на ставове које је имао у процесу одлучивања;
    – плаћа чланарину и материјално помаже СПО према могућностима.

    Члан 13
    Члан СПО не може бити позван на одговорност због изнетог мишљења у оквиру органа СПО.
    – Члан СПО је дужан да, у јавности, заступа искључиво ставове и мишљења које је утврдила већина, без обзира на то какав је лични став или мишљење имао у поступку доношења одлуке.

    Члан 68
    Поступак за доношење Статута може покренути Председништво СПО.
    Комисија за статут израђује преднацрт Статута и упућује га на расправу свим члановима Председништва СПО. Чланови Председништва, у року од 15 дана у писаној амандманској форми достављају Комисији за статут своје мишљење о преднацрту Статута. Комисија сачињава нацрт Статута и доставља га Председништву.
    Председништво утврђује предлог Статута и упућује га Главном одбору на усвајање.
    Главни одбор гласањем за текст у целини доноси Статут већином гласова присутних чланова.
    Измене и допуне Статута врше се на начин и по поступку за његово доношење.

    ОСТВАРИВАЊЕ ЈАВНОСТИ РАДА
    Члан 70
    Рад и деловање СПО је јаван. Јавност рада и деловање органа и чланства СПО остварује се на јавним скуповима, трибинама, учествовањем на округлим столовима, путем званичних интернет презентација СПО и на друге начине, успостављајући односе и делујући на јавно мњење грађана, бирача, симпатизера и чланова СПО.
    СПО је дужан да учини јавно доступним путем интернета оснивачки акт, лично име заступника СПО, програм, статут и друге опште акте, ако их доноси.

    Члан 77
    Чланови Посланичког клуба расправљају о питањима која су на дневном реду Скупштине, заузимају ставове, водећи рачуна да њихове одлуке и гласање буду у складу са Програмом СПО и одлукама СПО.
    Посланици СПО не могу потписивати законске предлоге и иницијативе других посланичких клубова без сагласности Посланичког клуба СПО.
    Ове одредбе сходно се примењују на одборнике у општинским и градским скупштинама

    IX ПРЕЛАЗНЕ И ЗАВРШНЕ ОДРЕДБЕ
    Члан 80
    Статут ступа на снагу даном усвајања.
    Општински и градски одбори морају се конституисати у складу са овим Статутом у року од 6 месеци од дана ступања на снагу.
    Члан 81
    Статут се објављује на званичној интернет презентацији СПО на дан усвајања.
    У Београду ПРЕДСЕДНИК СПО
    10.04.2010. Вук Драшковић

    U sve i jedan clan se ovde ogresio.

  7. Evo nesto iz licne biografije Vuka Draskovica

    Bescasno bavljenje politikom, na jedan nedostojan i ne civilizovan nacin, gotovo je dovelo do poltickog samoubistva Srpski pokret obnove i Vuka Draskovica. Definitivni sunovrat ove politicke stranke,koja se jos nekako, s teskom mu , odrzavala na politickoj sceni,istina, uz pomoc koca i konopca, nastupio je posle odluke Vuka Draskovica da se stavi u potpunu sluzbu rezima, koji je do tada napadao. Zauzvrat, Draskovicu je u nekoliko navrata
    obezbdjkeno gostovanje na drzavnoj Televiziji Srbije, koju je on godinama nazivao “TV Bastilja”. Do jucerasnja “TV Bastilja”, kao najsigurniji poligon za manipulisanje narodom, trebalo je da omoguci socijalistima, preko Draskovicevih javno izgovorenih lazi i kleveta, sigurnu pobedu u drugom predsednickom krugu republickih izbora, kandidatu levog politickog bloka, Milanu
    Milutinovicu. Sve klevete Vuka Draskovica iz recene protiv dr Vojislava Seselja trebalo je, tako su procenili socijalisti, da “zbrisu” sdomace politicke scene i jednog i drugog, ali i Srpski pokret obnove i Srpsku radikalnu stranku. Taj cuveni televizijski duel imao za cilj “politicki odstrel” onoga ko ga je narod izabrao u prvom izbornom krugu za predsednika Srbije
    te, 1997. godine. Dakle, trebalo je dr Seselja, javno unizi i i marginalizovati u ocima tog istog srpskog naroda.To je samo jedan od isecak iz price o Vuku Draskovicu, a potrudicu se da ih bude jos kako se nebi zaboravilo.

  8. Od 1968. do 1998. mnogo je zloslutnih karavana „belosvetskih mirotvoraca” prosetalo brdovitim Balkanom, a taj politicar je svako me od njih hteo da se pokloni i dodvori. Vuk, nagrizen
    kokainom, vremenom se menjao i menjao. Promene su bile ocigledne, ali i tuzne, jer su se desavale pred ocima naroda. Od traca do istine koja je javno isplivala krajem prosle godine. Politicki lik Vuka Draskovica postao je samo karikatura jednog narkomanskog osmeha.Umesto obecanog carstva slobode, blagostanja i prosperiteta, svoje poklonike povu je na margine politickih desavanja. Postao je prognanik sopstvenih strahova. U periodu pred izborne kampanje za predsednika Srbije, Draskovicje bio cest gost nasih domova, preko TV ekrana. Slucajno ili namer ,pokazace vreeme. Tek, u svim svojim pojavljivanjima, taj isti groteskni lik izbledela politicara, zaboravljenog novinara, izgovarao je
    razno razne klevete o srpskim radikalima, a na rocito o dr Vojislavu Seselju svome kumu. Umesto da predstavlaa polticki program svoje stranke, bavio se klevetama koje su vecinu biraca i tekako udaljile od Srpskog pokreta obnove i Draskovica. Politiki poraz za jake i stabilne politicare ne predstavlaa kraj
    sveta, ali za slabice koji cesto govore u desetercu moze da bude poguban. Manija gonjenja je tezi psihicki poremecaj, pa je Draskovic shvatio kako je ceo narod protiv njega, sve politicke stranke i pokreti, jednostavno: SVI, SVI, SVI. Tako je Draskovic postao samo karikatura jednog vremena ove zemlje Srbije, ali u nekom uspavanom delu njegove psihe i dalje je gric kao crv gubitnik .Draskovic je tuzio Seselja sto ga je ovaj prioglasio norkomanom ali posle tri g. vodjenje spora Seselja taj sud nije izgubio i o tome je napisao svoju knjigu.

  9. Pretstava je sprema glumci na okupu majstor diži zavesu da se vidimo prebrojimo,a gde su stasisti njićemo pokupiti na smetlištu.Jer ta grupa otpada od otpada služi imperiji da zamajava ovu prevarenu srpsku sirotinju.Režiseri i glumci su sremni da odglume komad sročen tamo negde daleko od istine jer
    ovi što glume je gola laž Vuče koje si čuo kad si bio u Los-Ađelosu. MiSrbi to nismo zaboravili.

  10. Зоран Ђорђевић

    Списак оних који су потписали декларацију налази се на: http://www.nspm.rs/dokumenti/spisak-javnih-licnosti-potpisnika-proglasa-qpreokretq.html.
    Добро је што постоји.

  11. Pišita šta hoćete…ja glasam za LDP!

  12. Pokret za “Preokret” je jedan od opasnih trikova vremena. Kako se “Preokret” zalaze za nadgledano nezavisno Kosovo, a srpska vlast ga ne podrzava, znaci, vlast tu nezavisnost ne dozvoljava. Srpska vlast je veoma zahvalna za stvaranje privida njene borbe protiv nezavisnosti Kosova, jer joj taj pokusaj obmane naroda omogucava da predavanje Kosova ostvari u obliku svoje “greske”. Kada narod bude ocenjivao krivicu za prodaju dela drzavne teritorije, nece biti svejedno da li je vlast “pogresila”, ili je svesno prihvatila cilj osvajaca i zato otudjila deo teritorije Srbije. Iako “greska” ne opravdava izvrsioca krivicnog dela, ona bi ipak bila olaksavajuca okolnost.
    Kada se narod podseti desetogodisnjih “gresaka” tzv. demokratske vlasti, kao sto su: zatvaranje banaka, prodaja trzista novcem stranom kapitalu, rasprodaja proizvodnih preduzeca uz velike provizije, usvajanje neustavnog Statuta Vojvodine, razbijanje slavne srpske vojske i formiranje nove – natovske – “Partnerstvo za mir”, razbijanje Srbije na regione radi njihovog buduceg ujedinjavanja sa regionima drugih drzava, pomoc iz deficitarnog budzeta kapitalistima radi zaposljavanja srpskih radnika u njihovim fabrikama (kao da fabrike mogu da proizvode i bez radnika) itd.itd., tesko da ce narod uvaziti ovo i sve drugo kao greske. Pre ce zakljuciti da gresaka nije bilo, jer je sve sluzilo rusenju Srbije.

  13. OVA POD.GRUPA JE NAPRAVLJENA DA PRIMI SVE KRITIKE ZA IZDAJU ZEMLJE PRED IUZBORE A TO STO ONI PRICAJU tadic sprovodi samo on to nesme da kaze iovako je GOTOV, vec potura cedicu i vuka ispusenu mustiklu jer je on iovako GOTOV.

  14. .. путеви дроге ... ...

    Кад је реч о Чеди Јовановићу, нисам сигуран да га финансирају само са запада, преко одређених покрета и НВО, а вероватно и директно, готовином.
    Лако бих поверовао да је он експонент и тзв. власти на Космету, Тачија, Пецолија и других.
    Уосталом, Чеда је богатији од других, таман за толико, што значи много.

  15. Čeda je saboter u rukama službi a u interesu Engleza.a Vuk je šizofreničar dugi niz godina…provereno. o ovim ostalim klovnovima ne vredi ni govoriti.

  16. a i kako je samo lako ovim glumcima koji ceo zivot grade neko ime da se po.eru na njega dok trepneš.FUJ!izdajnici i komunistički podrepci!

  17. Smrt jednom političaru znači: IGNORISATI GA !!!Dok su oni skrenuli pažnju javnosti ,znači da su USPELI nije važno dali je NEGATIVNA ILI POZITIVNA KONOTACIJA !!!Prst na čelo :zamislite se…

  18. Ne podrzavaju Vuk, Ceda, Korac i ostala gamad nezavisnost Kosova, za koju i laici vide da ne postoji, vec oni podrzavaju zlocine na Srbima, zatiranje svega srpskog na Kosmetu i proterivanje Srba. To sto oni podrzavaju je cist fasizam pa zna;i da su Ceda, Vuk i Korac umobolni fasisti. Svaka zemlja na planeti se svuda bori i za jednog jedinog svog stanovnika ma gde se on nalazio, a za sta se zalazu Vuk, Ceda i Korac… za dalje nestajanje Srba. Za njih je resenje po kratkom postupku – uza zid i sto bi bio nauk za sve druge. Pa Albanci su od 1999. do sada ubili 1002 Srba, sa lica zemlje izbrisali u potpunosti pet crkava, u potpunosti unistili vise od 10.000 spomenika na srpskim grobljima, zabranjuju Srbima, samo sto su to, svako elementarno ljudsko pravo… i to Vuk, Ceda, Korac i njima slicni podrzavaju. Ne podrzavaju oni nezavisno Kosovo, zapamtite, podrzavaju zlocine nad Srbima i fasisticku ideologiju. Znaci Vukodlak je od komunjare prerastao kroz vise faza u cistog fasistu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *