Између две декларације

Пише Никола Врзић

Хоће ли Борко Стефановић, уз одобрење Скупштине Србије, успети да доведе Тачијеве царинике на Јариње и Брњак, и да ли то значи да ћемо српско Косово на крају морати да бранимо барикадом испред српског Парламента?

 

Остали су сами. Укљештени између скупштинске декларације коју морају да усвоје ако желе да одбране Косово и Устав Србије, и оне друге декларације коју никако да напишу, а коју морају да усвоје, и тачка. Остављен од својих западних пријатеља, остављен од оних које је сам увео у Скупштину, Борис Тадић ће излаз наћи тако што ће гурнути руку у наш џеп. И то по хитној процедури, јер му време неумољиво цури. Девети децембар и одлука Савета ЕУ о његовој ЕУ кандидатури све су ближи…
Наше највише законодавно тело, Скупштина Србије, тренутно је заузето расправом од кључне важности за будућност одржавања стамбених зграда и комуналних делатности. Када посланици донесу одлуку о замени прегорелих сијалица на трећем спрату, препоруку о усклађивању боје и материјала отирача са европским стандардима, и забрану за ширење мириса запршке и прошлогодишњег киселог купуса (уколико кућни савет, квалификованом већином, не одлучи другачије), прећи ће и на разматрање ситуације на Косову и Метохији. Косово ће на дневни ред доћи до краја ове недеље, најавила је у среду председница Парламента Славица Ђукић-Дејановић. Ако јој до тада стигне предлог нове косовске декларације Владе Србије, који настаје већ десетак дана, али никако да настане, јер се владајућа коалиција већ распала због Косова, само што још неће то и да призна…

СУМЊИВА ВЕЋИНА
Нацрт несуђене владине декларације процурио је у јавност прошле недеље. У суштини, он представља невешто замаскирани позив на рушење српских барикада на северу Косова и позив цариницима Хашима Тачија да на Јариње и Брњак, ако затреба, дођу уз пратњу српске полиције и ту успоставе државну границу између Србије и Косова; тачно оно што морају да ураде откад им је Европска комисија наредила да то ураде ако хоће да постану кандидати за ЕУ. Скупштина Србије би, наиме, декларацијом „обавезала владу да у најкраћем року спроведе све елементе договора постигнутих у Бриселу“. Укључујући, дакле, и договор о царинском печату који ће бити у руци Царинске службе Косова.
Али ни ово, макар засад, није довољно преокренутом члану владајуће коалиције, СПО-у Вука Драшковића, као ни ЛСВ-у Ненада Чанка. Без експлицитног позива Србима да уклоне барикаде, најављују, за владин предлог неће гласати. Тако да је на председнику Србије Борису Тадићу сада задатак да Мирку Цветковићу, премијеру, у Скупштини Србије обезбеди већину. Ускладиће декларацију са жељама Драшковића и Чанка (мало вероватно) или ће наговорити Драшковића и Чанка да се предомисле (нешто вероватније). Или ће, што је највероватније, морати да прибегне нешто сложенијој математичкој (трговачкој) операцији и да нашим новцем поткупи неке од посланика који неће да гласају за владин предлог; довољно ће бити да пре гласања демонстративно напусте скупштинску салу, и тиме спусте укупан број посланика таман толико да сигурних гласова „за“ буде довољно да буду већина од укупног броја присутних посланика. Ко не буде гласао, потплаћен је.
Уосталом, да је операција обезбеђивања скупштинске већине у току, потврдио је посланик СПО-а Александара Југовић, рекавши да верује да ће ДС „наћи начина“ да обезбеди довољан број гласова својој декларацији.
Пред посланицима ће се наћи и предлог друге косовске декларације, поднет од стране Демократске странке Србије. Предлог који би морали да усвоје ако заиста желе да се боре за Косово, и који сигурно неће усвојити. Не зато што га је поднео ДСС, већ зато што би онда морали да се боре за Косово. Тако да ће им ДСС-ов позив – да се ставе ван снаге досадашњи бриселски договори, позив да се преговори врате под окриље Савета безбедности УН, порука Србима са Косова да су грађани Србије, и обећање да ће гласати на предстојећим парламентарним и локалним изборима – остати само као мрки подсетник на издају Србије, њеног Устава и косовских Срба који ће починити када усвоје владину декларацију, ма како она на крају гласила.

[restrictedarea]

ИНТЕГРИСАНА ПРЕВАРА
Нема сумње, наравно, да би Тадићу и његовима највише одговарало када би читаву неугодну ситуацију око издаје Срба и кршења Устава Србије могли да избегну. Али не могу, јер Борку Стефановићу је још само скупштинска дозвола потребна да би могао да закључи проблем Јариња и Брњака. Да га закључи тако што ће озваничити „решење које није идеално“, а које ће, по свему судећи, значити да ће Тачијеви цариници на граници са Србијом на северу Косова наплаћивати царине. Приштински „Зери“ пише, позивајући се на међународног званичника коме не наводи име, да је близу договор о „интегрисаном управљању границом између Србије и Косова“, којим „српска страна добија решење које није идеално, како каже и сам Стефановић, али Србију приближава ЕУ и добијању статуса кандидата, а можда и датума почетка преговора“. Овим предлогом, укратко, биле би успостављене „нове контролне тачке у неутралној зони и ту би заједно радили припадници полиције Косова, Србије и ЕУЛЕКС-а“, као „гарант остваривања споразума“. Приштински дневник пише и да је лидерима Срба са севера Косова нацрт овог решења достављен из Кабинета шефа српске дипломатије Вука Јеремића, после чега су они и најавили да ће Борка Стефановића тужити за велеиздају и кршење Устава Србије (узајамна нетрпељивост Јеремића и Стефановића позната је одавно).
Али ни најављена издаја можда им неће бити довољна, да би 9. децембра од Савета ЕУ добили статус кандидата. Западни дипломатски извори упућују све гласније поруке да би одлука о српској (Тадићевој) ЕУ кандидатури у децембру могла да буде одложена на неодређено време, због противљења Немачке и Француске које су српској кандидатури поставиле још строже косовске критеријуме од оних садржаних у октобарској препоруци Европске комисије. А ни они нису испуњени, јер дијалог Београда и Приштине није настављен, нити су почели да се спроводе „сви досад постигнути договори“. Да би Тадић без ЕУ кандидатуре могао да остане и ако Скупштину Србије декларацијом окрене против Срба, сведочи и изјава Петера Станоа, портпарола ЕУ комесара за проширење Штефана Филеа (који је рекао да „има довољно времена да се међу земљама чланицама постигне консензус“ ако Београд до 9. децембра поступи по налогу ЕК, што значи да тог консензуса, све и да је Србија испунила услов, сада нема), као и Артура Харазима, директора Одсека за Европу у Министарству спољних послова Пољске, председавајуће ЕУ, који је потврдио да „неке земље желе да се то питање пролонгира“.
За то време, КФОР је и ове среде наставио да напада Србе на барикадама. Да ли је и овог пута, као и прошлог петка, за то добио одобрење из Београда, за сада није познато; потпуно јасан, међутим, постаје циљ наоко бесмислених акција КФОР-а, он руши постојеће барикаде, а онда дозвољава да тик поред никну нове. Циљ је да приликом интервенције дође до сукоба који ће послужити као изговор за општи напад на Србе на барикадама, и као изговор за  жртве које би могле колатерално да се догоде. А шта ће, тек, да се догоди када Скупштина Србије својом декларацијом косовским Србима – директно или индиректно – нареди да уклоне барикаде, а они то одбију… Значи ли то да би највећа, и најефикаснија српска барикада независном Косову, била барикада подигнута испред Скупштине Србије?

________________

Предлог ДСС-а Народној скупштини Србије

ДЕКЛАРАЦИЈА
О обнови државотворне политике на Косову и Метохији
1. Народна скупштина Републике Србије констатује да је неопходно започињање нових преговора о Косову и Метохији у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН под окриљем и у организацији СБ УН. Нови преговори су неопходни, пошто је једностраним и противправним акцијама нелегалних институција Косова, 25. јула 2011. године, на довођењу албанских цариника и полицајаца, уз директну подршку КФОР-а и ЕУЛЕКС-а, грубо прекршена Резолуција 1244 СБ УН, и прекинут је и обесмишљен дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ. Својом подршком нелегалним институцијама Косова КФОР и ЕУЛЕКС су спроводили Ахтисаријев план који је одбачен у СБ УН и Народној скупштини Републике Србије.
2. Народна скупштина подржава миран протест Срба против насилног довођења албанских цариника и полицајаца на административне прелазе Јариње и Брњак, и сматра да је једино решење за успостављање прелаза на Јарињу и Брњаку да све административне и царинске послове на ова два прелаза обављају искључиво службеници УНМИК мисије која је даље присутна у Покрајини. Неопходно је и да се КФОР врати строго у оквире Резолуције 1244 и да се све његове активности одвијају под непосредном контролом СБ УН, који је једино надлежан за спровођење Резолуције 1244.
3. Народна скупштина ставља ван снаге договор о слободи кретања, који је, уз посредовање ЕУ, постигнут између представника Владе Републике Србије и представника нелегалних институција Косова, јер се овим договором крши Устав Србије и Резолуција 1244 СБ УН. Постигнути договор о слободи кретања подразумева признавање институција противправно проглашене независне државе Косово и признавање личних докумената које Косово издаје.
4. Народна скупштина одбацује као противправне захтеве ЕУ да „Србија нормализује односе у складу са ССП“ и да „Србија успостави добросуседске односе са Косовом“. Ови захтеви су противправни, јер је Србији као чланици УН загарантована неповредивост њених међународно признатих граница, односно неповредивост територијалног интегритета и суверенитета. Косово и Метохија је саставни део Србије, а не суседна држава са којом Србија треба да нормализује и успостави добросуседску сарадњу.
5. Срби на Косову и Метохији су сагласно Уставу Србије грађани и држављани Србије. Противправни су и политички неприхватљиви сви захтеви за укидање институција државе Србије на Косову и Метохији, под изговором да је реч о паралелним институцијама. Једине паралелне и истовремено нелегалне институције у Покрајини су самопроглашене институције Косова, јер су у супротности са Повељом УН, Резолуцијом СБ УН 1244 и Уставом Србије.
6. Народна скупштина потврђује да ће у Покрајини као и претходних година бити расписани избори за Народну скупштину Републике Србије, као и локални избори.

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. Nemojte tako, ovaj Borko je veoma sposoban.On je sredio Kovačeviće,kućni su prijatelji, gde smo platili silnu oštetu američkom državlajaninu, pa je sredio Satelit po džepu gradjana Srbije, a prethodno je sredio NIS, što sve govori da je ovo redak čmomak, koji se razume u sve.Počeo je da svira gitaru u svom sastavu u N.Sadu, da studira pravo dok su bombe padale na Novi Sad, nije bio najbolji, kako je i sam rekao, za njega čak ni Svilanović nije znao, ali eto, uradi Borko sve za Srbiju časno,pošteno i savesno…Od silnih sviraca postade Srbija zemlja koja još ne zna gde su joj granice, a Srbi nikada da zapevaju, jer glasa više nemaju…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *