30. октобар – СНВ северног Косова: “Национална борба против националне издаје”

Српско национално веће северног Косова оценило је данас да је председник Србије Борис Тадић позвао Србе на северу Космета да уклоне барикаде искључиво због добијања статуса кандидата за чланство у ЕУ, односно зарад останка на власти чак и по цену одбацивања најзначајнијих државних и националних интереса и свесног гажења Устава.

“Иако је свих ових месеци јавно истицао да су барикаде на северу Космета ненасилан и демократски облик борбе Срба за своје и националне легитимне интересе, Тадић је јуче, према налогу из Брисела и Вашингтона, напрасно `заборавио` да је постављање барикада у пуној мери подржала власт у Београду и изрекао наручену и грубу неистину да барикаде `штете нашим националним интересима”, наводи се у саопштењу.

СНВ истиче да су такву Тадићеву оцену поздравиле све државе које су подржале независност Косова, а њена немјерљива штетност по српске националне интересе најбоље је објашњена у изјави амбасадора САД у УН Розмари ди Карло, која је “позвала Владу Србије да сарађује са Кфором и ЕУЛЕКС-ом на уклањању барикада” и појаснила да је “Косово јединствено царинско тржиште и да има право да контролише – своје границе”.
У саопштењу се оцењује да “оваквом, државнички неодговорном и политички катастрофалном изјавом, председник Тадић настоји да разбије јединство Срба на Космету и да, играњем на карту подела и раздора међу косметским православцима, пружи пуни допринос тежњама Запада да и Србија призна независност Косова”.
“Настојећи да присили председнике општина на северу Космета да иницирају рушење барикада, Тадић им поручује да ову ситуацију `не треба да тумаче као – националну борбу и да виде себе у улози – некаквих хероја`, а јединствена оцена СНВ северног Косова је да је у току национална борба против националне издаје”. наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да истовремено, ни председници општина на северу Косова и Метохије, ни грађани који су их изабрали и с којима су даноноћно на барикадама, не виде себе као хероје, али, такође, не помишљају ни да их покољења памте као – издајнике.

У саопштењу се подсећа да су барикаде постављене да осујете успостављање граничних и царинских прелаза на административној линији и најдиректније признање независности Косова.
“Што се тиче Тадићеве капитулантске поруке да је `српски национални интерес на Космету све угроженији` и да `Србија нема потенцијал да своје интересе брани државним средствима`, познато је да је тај потенцијал уништио – Борис Тадић, најпре као министар одбране, а затим и као председник Србије”, закључује се у саопштењу које је потписао председник Српског националног већа северног Косова Милан Ивановић.

Одборници из Звечана за хитно смиривање ситуације

Одборници Скупштине општине Звечан затражили су данас “хитно смиривање ситуације и обуставу свих акција које воде ка изазивању сукоба са тешким последицама” и које, како су једногласно закључили, “негативно утичу на преговарачки процес и тражење политичких решења”.

“Ми немамо нити тражимо другу државу, желимо да останемо у Србији, у својим домовима и са својим породицама и ми никога не угрожавамо”, навели су одборници и додали да “уважавају институције Србије, схватају њен положај и то да је већ дуже изложена притисцима и изазовима”.

Кфор је, према оцени одборника, својим насилним, контрапродуктивним и непотребним акцијама на уклањању барикада у Дудином кршу и Јагњеници утицао на погоршање ситуације и кризу на северу Косова.

Одборници су позвали све грађане са севера Косова на “мир, слогу и јединство” и најавили да ће “у најкраћем року одржати заједничку седницу све четири општине на којој ће заузети заједничке ставове и донети закључке везане за актуелна дешавања на том делу Покрајине”.

На седници је изражено жаљење јер је примена насиља довела до повређивана већег броја грађана и припадника Кфора, те су одборници затражили и да се такве ситуације убудуће избегавају.

“Очекујемо да ће Кфор и поред свих насталих проблема предност дати сарадњи и комуникацији са легитимним представницима власти како би се криза трајно решила и Кфор вратио свом мандату у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН”, истакли су одборници.

Извор: Срна

2 коментара

 1. Čuvajte leđa da vas ne iznede ovi što trče u Evropu bez
  alternative. Prevara je očigledna neće biti iznenađenje ako
  pošalje žadameriju buldožere da očiste puteve a njihov obraz
  za vjeki vjekov biće prljav, neće ga oprati ni Bistrica ni
  Lab. Samo VAŠA SLOGA MOŽE POBEDITI OVE U BEOGRADU I OKUPATORA!!!

 2. Šta znači poziv da se Srbi sa Kosova i Metohije(iako naša TV, a i naša izabrana vlast, svakodnevno svojim, izgleda namjernim, izgovaranjem, pogrešno naziva tu našu Ustavom nazvanu pokrajinu-Kosovo)povuku sa barikada, a i da se KFOR,UNPROFOR, EULEKS, NATO DIVIZIJA, ili već sve jedno suzdrži od svakovrsnog terora silom na nenaoružan narod? Ako se već Srbi pozivaju na uklanjanje barikada, onda je već sve jasno, onda je i ostatak rečenice suvišan, onda je suvišna i Rezolucija 1244, onda su suvišni i Srbi na toj teritoriji.
  U čije ime pregovara Borko Stefanović, ako se nije dogovorio sa Srbima na barikadama? Jedan deo spomenika kulture je zaštićen posebnim zakonom, samo za najugroženiji narod na koji se isprobava svakovrsni mentalni i fizički teror, progonjen od svih i svakog, bez trenutka predaha i nade za život, bez zaštite i podrške, odbačen zarad interesa, Srbe, ne postoji zakon koji bi ih zaštitio ili im dopustio da se požale. Da li smo skoro gledali emisiju o tome kako živi naš narod na našoj teritoriji, ”zaštićen”krilom Evrope i svojom braćom?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *