29. novembar – Kfor deluje u suprotnosti sa Rezolucijom 1244

“Pozicija Rusije je da ne priznaje jednostranu nezavisnost Kosova, a Rezolucija 1244 je međunarodni okvir za rešavanje problema Kosova i regiona”, rekao je Čurkin na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Kosovu.

Čurkin je rekao da su “neki od poslednjih incidenata na Kosovu bili veoma drski”, poput onog od 9. novembra kada je grupa Albanaca iz automatskog oružja pucala na grupu Srba, od kojih je jedan kasnije preminuo, “a tokom sahrane Albanci su sa druge strane priređivali zabavu sa veoma glasnom muzikom”.
Govoreći o ulozi Kfora, Čurkin je rekao da Kfor i dalje primenjuje iznenadne napade, što može da se izbegne “ukoliko bi se usredsredili ne na uklanjanje blokada, već na to šta su bojazni građana, što im je i mandat”.
“Oni navode da su navodno delovali da bi obezbedili slobodu kretanja, što je zamena teza. Prema Rezoluciji 1244, Kosovo je specijalna teritorija u Srbiji. Upotreba sile niti je statusno neutralna, niti je u skladu sa njihovim mandatom”, naveo je Čurkin.
Ruski ambasdor zatražio je istragu rada međunarodnih institucija na Kosovu i zapitao kako je moguće da posle 12 godina međunarodna zajednica nije u stanju da obezbedi siguran život jednoj od strana u konfliktu.
Čurkin je zatražio “punu i objektivnu istragu pod okriljem UN o trgovini ljudskim ograna na Kosovu” i izrazio zabrinutost Rusije zbog toga što ključni svedoci u tom procesu brzo budu ubijeni na Kosovu.
On je naveo da nema garancija za bezbednost povratnika na Kosovo i dodao da razume zabrinutost Srpske pravoslavne crkve “zbog toga što je NATO predao na čuvanje srpskih svetinja kosovskoj policiji”.
“Verujemo da Savet bezbednosti UN mora da pošalje svima na Kosovu jasan signal da moraju da se uzdrže od nasilja i da nastave dijalog”, rekao je Čurkin i dodao da UNMIK mora da promoviše mirno rešenje kosovskog konflikta.
Kineski ambasador Li Baodong rekao je da je njegova zemlja veoma zabrinuta zbog situacije na Kosovu i pozvao obe strane da preduzmu mere da se smanji napetost i spreči nova eskalacija nasilja.
“Nadamo se da će Kfor i Euleks igrati ključnu ulogu u smirivanju tenzija. Situacija na Kosovu odražava se na stabilnost na Balkanu”, rekao je Li Baodong.
Ambasador Kine naglasio je da je Rezolucija 1244 važna pravna osnova za rešavanje problema na Kosovu.
“Veoma smo zabrinuti zbog nelegalne trgovine ljudskim organima na Kosovu. Zabrinutost Srbije za taj slučaj je opravdana. Mi podržavamo istragu o tim slučajevima. Smatramo da time treba da se bavi UNMIK i da UNMIK treba da zadrži ključnu ulogu u stabilizaciji prilika na Balkanu”, kazao je ambasador Li Baodong.
Ambasador Indije pri UN Hardep Sing Puri pozdravio je napore Euleksa o navodima o trgovini organima i rekao da Indija podržava predlog za stvaranje mehanizma koji bi imao podršku svih strana.
On je ocenio da je situacija na severu Kosova bacila senku na pregovore Beograda i Prištine i dodao da je broj nerešenih pitanja povezanih sa statusom veliki.
Indijski ambasador je pozvao na nastavak dijaloga i uzdržavanje od jednostranih poteza i primene sile.

Izvor: Beta

2 komentara

  1. Tri velike zemlje članice Saveta Bezbednoati UN govore o teškoj
    situaciji na Kosmetu.A Tadić šalje finovnika da pregovara ili
    da preda Kosmet Šiptarima na( Besu).To je moglo samo da se
    nametne onima koji nemaju Kosmet u srcu!

  2. Sančo Pansa

    Tadić nikada nije spomenu rez.1244SB UN/ svima je jasno da ulaže nadljudske napore kako bi SAD obezbjedio Državu KiM na teritoriji Srbije i tako pričinio korist američkim vazalima Šiptarima i naravno sebi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *