24. novembar – UNESKO odgovorio na pismo patrijarha Irineja

BEOGRAD – Generalni sekretar UNESKO-a Irina Bokova uputila je pismo srpskom patrijarhu Irineju u kome ga uverava da ta organizacija UN ulaže napore da sačuva svetsku baštinu – srednjevekovne spomenike na Kosovu u bliskoj saradnji sa Unmikom, nadležnim vlastima i svim drugim ljudima posvećenim čuvanju važnog nasleđa čovečanstva.
“Dozvolite mi da iskoristim ovu priliku i zahvalim Srpskoj pravoslavnoj crkvi na konstantnoj saradnji na očuvanje ove svetske baštine, naročito u okviru saradnje na ranijim i sadašnjim projektima pod nadzorom Antene iz Sarajeva, izaslanstvom  UNESKO-a sa sedištem u Veneciji, koji su omogućeni velikodušnim prilozima mnogih donatora”, navodi se u pismu dostavljenom i medijima.
U odgovoru na patrijarhovo pismo od 15. septembra ove godine u vezi sa srednjovekovnim spomenicima na Kosovu upisanim na listu svetske kulturne baštine, generalna sekretarka UNESKO-a poručila je da ta organizacija ima misiju u doprinošenju održivog razvoja obostranog razumevanja i mira kroz obrazovanje nauku, kulturu, komunikacije i informacije.
“Osim toga, ova organizacija je uverena da ogroman potencijal kulturne baštine jeste motor razvoja i sredstvo za postizanje boljeg razumevanja i socijalnog povezivanja”, navela je Bokova.

Izvor: Tanjug

Jedan komentar

  1. UNESKO bi morao da ima kancelariju u Beogradu ili u Prištini svejedno,kako bi bio u centru događaja.Bojim se da ova svetska organizacija brine o kulturnom nasleđu kao i UN o pravima naroda.Antena iz Sarajeva sa sedištem u Veneciji brine o donacijama?To je kao kad bi musliman čuvao Srbina od šiptara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *