24. новембар – УНЕСКО одговорио на писмо патријарха Иринеја

БЕОГРАД – Генерални секретар УНЕСКО-а Ирина Бокова упутила је писмо српском патријарху Иринеју у коме га уверава да та организација УН улаже напоре да сачува светску баштину – средњевековне споменике на Косову у блиској сарадњи са Унмиком, надлежним властима и свим другим људима посвећеним чувању важног наслеђа човечанства.
“Дозволите ми да искористим ову прилику и захвалим Српској православној цркви на константној сарадњи на очување ове светске баштине, нарочито у оквиру сарадње на ранијим и садашњим пројектима под надзором Антене из Сарајева, изасланством  УНЕСКО-а са седиштем у Венецији, који су омогућени великодушним прилозима многих донатора”, наводи се у писму достављеном и медијима.
У одговору на патријархово писмо од 15. септембра ове године у вези са средњовековним споменицима на Косову уписаним на листу светске културне баштине, генерална секретарка УНЕСКО-а поручила је да та организација има мисију у доприношењу одрживог развоја обостраног разумевања и мира кроз образовање науку, културу, комуникације и информације.
“Осим тога, ова организација је уверена да огроман потенцијал културне баштине јесте мотор развоја и средство за постизање бољег разумевања и социјалног повезивања”, навела је Бокова.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. УНЕСКО би морао да има канцеларију у Београду или у Приштини свеједно,како би био у центру догађаја.Бојим се да ова светска организација брине о културном наслеђу као и УН о правима народа.Антена из Сарајева са седиштем у Венецији брине о донацијама?То је као кад би муслиман чувао Србина од шиптара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *