23.novembar – Rusi sele rakete na zapad

Američko odbijanje dogovora o štitu sa Rusijom ubrzava trku u naoružanju, najavljeno postavljanje raketnog sisitema “Iskander” na zapadne granice. Novo pokolenje raketa presretača biće na platformama u kosmosu.

AKO se ne postigne dogovor sa Vašingtonom o PRO Rusija namerava da raketne sisteme “iskander” postavi na zapadne granice. I oni će biti usmereni na američke radare i rakete presretače u Poljskoj, Češkoj i Rumuniji. To je saopštilo rusko ministarstvo odbrane.

Šanse da Amerikanci daju “pismene pravne garancije” Rusiji da njihove rakete presretači neće biti uperene na Rusiju zasada su ravne nuli. A kad počne nova predsednička trka u SAD, antiruska retorika će rasti kao kvasac.

Ranije se govorilo da će “iskanderi” biti locirani u Kalinjingradskoj oblasti, odakle bi pokrivali bazu u Poljskoj.Međutim, sada se otvoreno govori o dovoženju “iskandera” u Belorusiju, kao i na jug Rusije u Krasnodarski kraj.

Istovremeno će biti aktivirati projekti kojim će Rusija stvarati kosmičku odbranu.

Prošle nedelje zamenica državnog sekretara Vendi Šerman izjavila je da bi bilo nepravilno da SAD daje pravne garancije Rusiji. Vašington je spreman da da samo političke garancije, dakle, da im Moskva veruje na reč.

Ruski stalni predstavnik pri NATO Dmitrij Rogozin otvoreno kaže da su pregovori sa Vašingtonom o PRO u “potpunom mirovanju”.Na sve predloge Moskve Vašington odgovara negativno.

Po rečima ruskog vojnog eksperta Igora Korotčenka, odgovor Moskve mogao bi da bude i ubrzano pravljenje balističkih raketa na tvrdo gorivo “RS-24 jars”, kao i kompleksa na podmornicama.

Glavni ruski odgovor će biti modernizacija raketa koje će morati da u startnoj fazi lete znatno brže, kako nikakav presretač ne bi mogao da ih stigne. Takve eksperimente Rusi već izvode. Do sada su se Rusi ponosili time kako njihove nove balističke rakete u fazi pada niko ne može da zaustavi jer su sposobne da menjaju putanju. Sada su konstruktori dobili zadatak da naprave još bržu raketu, a novo pokolenje presretača će biti na letećim platformama u kosmosu.

Iskander raketa je duga 7,2 metra i teška 3.800 kilograma. Brzina joj je od 2.100 do 2.600 metara u sekundi. Minimalna daljina gađanja je 50 kilometara, a maksimalna 500. Za lansiranje je potrebno desetak minuta. Raketa je napravljena po “stelt” tehnologiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *