23. novembar – Rasprava o Zakonu o nadležnosti Vojvodine

BEOGRAD – Pred Ustavnim sudom u sredu je održana javna rasprava o predlogu Demokratske stranke Srbije (DSS) i Nove Srbije (NS) za ocenu ustavnosti Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, kojoj su prisustvovali predstavnici parlamenta i podnosioci predloga za ocenu ustavnosti.
Oni su, na početku sednice, izneli suprotstavljene stavove po pitanju toga da li je taj zakon, koji je usvojen krajem 2009. godine, u skladu sa Ustavom Srbije.
Sudija izvestilac Sabahudin Tahirović rekao je da je javna rasprava neophodna jer je predmet složen i jer postoji veliki broj osporenih odredbi.
On je dodao da su do sada održane tri pripremne sednice o tom predmetu.
Predstavnik DSS Branislav Ristivojević rekao je da Statut Vojvodine predstavlja “upad” u Ustavni poredak Srbije, a da je Zakon o utvrđivanju nadležnosti donet kao “smokvin list” da to prikrije.
Profesor Fakulteta za pravne i poslovne studije “Dr Lazar Vrkatić” Tamaš Korhec rekao je da autonomija osnovno pravo građana obezbeđeno ustavom Srbije i da je Skupština Srbije u ustavno-pravnom poretku ima pravo i dužnost da detaljno uredi autonomiju.
Univerzitetski profesor Kosta Čavoški ocenio je da je cilj Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine da se napravi “država u državi Srbiji”.
Primena Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine počela je 1. januara 2010. godine.

Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *