22. новембар – Северно Косово: у стези између Београда и Приштине

Идеја независности северног дела Косова, који је претежно настањен Србима, поново лебди у ваздуху. Приштински медији су у понедељак чак саопштили да је декларацију о независности већ одобрило руководство српских општина.

У ствари, на Северу Косова није планиран било какав референдум о независности или усвајање одговарајуће декларације – изјавио је у интервјуу за „Глас Русије“ председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић:

Председници општина с севера покрајине су јединствени у ставу да је Косово и Метохија саставни део Републике Србије. Оно што сам ја чуо јесу само гласине да постоји могућност да Срби на северу покрајине прогласе независност од Косова. Што се нас тиче, Косово и Метохија су по Уставу саставни део Србије  и нема потребе уопште говорити о томе да се север Косова одвоји. Може се само разговарати о суштинској аутономији за Албанце у оквиру државе Србије.

Дакле, позиција органа српске самоуправе на Косову се не разликује од позиције Београда који и даље инсистира на поштовању принципа територијалне целовитости и не намерава да призна независност Косова ни de facto, ни de jure. Истина, Београд и даље води такозване „техничке“ преговоре с Приштином, чији резултати не задовољавају косовске Србе.

Ми смо наш став тим поводом безброј пута поновили, а то да су ти разговори ишли у корист само албанске стране,  да су тим разговорима донета решења  на штету државе Србије и српског народа, који живи на Косову и Метохији, и да  они на  посредан начин признају Косово и Метохију као независну државу. Што се административних прелаза тиче, ми никада нећемо дозволити да се на административним прелазима у Јарињу и Брњаку поставе такозвани припадници  пограничне полиције и царине Косова и нећемо дозволити да се административни прелази претворе у граничне прелазе.

Србија 9. децембра може стећи статус кандидата за улазак у Европску унију. На одлуку Брисела ће пре свега утицати то колико конструктивно Београд води преговоре с Приштином. Притом поједини европски политичари говоре о томе да локалну српску самоуправу треба укинути. Односно, косовски Срби се налазе „у стези“ између Београда и Приштине.

Српско руководство усмерено ка уласку у ЕУ принуђено је да чини уступке, на пример, да пристаје на то да ће се користити печати с натписом „Царина Косово“.

А Приштина у перспективи може да предузме било које мере за успостављање контроле на северу Косова. Није случајно то што спрски историчар Чедомир Антић у интервјуу за београдску „Политику“ помиње војну операцију „Олуја“ (Operation Storm), у којој је 1995. године уништена Република Српска Крајина, непризната српска држава на територији Хрватске.

Извор: Глас Русије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *