22. новембар – БРИСЕЛ УЦЕЊУЈЕ СРПСКУ ВЛАСТ

Најавили сте да ће се ДСС заузети за покретање расправе о томе да ли је у интересу Србије да постане чланица ЕУ. Шта та расправа треба да допринесе?

Народ види да се Србија заглавила и тумара на опасној странпутици. Земља пропада, и свакога дана се продубљује економска, политичка и морална криза. Власт је три године широко обећавала и што су обећања била већа народу је било све теже. Сада се пред нашим очима распада политика и Косово и ЕУ, јер Брисел јавно захтева да се за добијање кандидатуре успоставе добросуседски односи између Србије и Косова. Државе и народи који су богатији и развијенији од нас, а реч је о државама које су чланице ЕУ, увелико расправљају којим путем даље да иду. Једино се власт у Србији држи своје догме да ЕУ нeма алтернативу. Времe је да размислимо на који начин је могуће да Србију извучемо из кризе. Да ли је то наставак политике да ЕУ нема алтернативу или је боље да се пре свега ослонимо на себе саме? Време је да подвучемо црту и да видимо шта је у најбољем интересу Србије. Морамо направити чист рачун и уверен сам да ће се показати да је с обзиром на свеоопшту и дубоку кризу у ЕУ, и с обзиром на уцене и притиске који нам стижу из Брисела, најбоље да се окренемо властитим снагама. Идеју о учлањењу у ЕУ, треба да заменимо идејом о нормалној и обостраној сарадњи између Србије и ЕУ, као и сарадњи са другим државама на равноправној основи.

Мислите ли да је услов за кандидатуру успостављање добросуседских односа са Косовом? Актуелна власт тврди да су питања Косова и уласка у ЕУ одвојенипроцеси?

Званичан и формални захтев Брисела за добијање статуса кандидата јесте успостављање добросуседских односа између Србије и Косова. Политика да су Косово и приступ ЕУ одвојени процеси представљала је само јефтину пропаганду садашње власти.

Да ли Србија треба да настави дијалог са Приштином и на који начин?

Свака држава преговара да би нешто добила а садашња власт преговара не да би добила добра и повољна решења за Косово, него да би на основу уступака за Косово добила статус кандидата за ЕУ. То је наопака и лоша логика и политика. Преговоре треба вратити тамо где им је и место, а то је Савет безбедности.

Очекујете ли да Србија 9. децембра добије статус кандидата?

Тешко је проценити и колико ће и на које начине све Брисел уцењивати садашњу власт, као и на који степен самопонижења може пасти та власт. Али, добили или не добили кандидатуру, потребна је одговорна расправа у Србији којим путем треба даље да идемо. Између осталог, ова расправа нам је потребна јер се може десити да се ЕУ ако не баш распадне, а оно толико промени да више не буде ни личила на ону ЕУ за коју смо поднели кандидатуру. ЕУ треба посматрати само из угла наших интереса а не као неку догму.

На који начин Србија треба да сарађује са ЕУ и да ли може та сарадња да се оствари ако не будемо део те заједнице?

У самој ЕУ се разматра могућност успостављања сарадње и партнерског односа са Србијом, који искључује наше чланство. Дакле, ако би власт у Србији била спремна на све да пристане и да испуни сваку уцену, може се десити да због унутрашњих односа и проблема у самој ЕУ не буде ништа од чланства Србије. С друге стране, ваљда и ми треба да видимо и израчунамо шта је наш интерес у односима са ЕУ. Уверен сам да је могућа добра, пре свега економска сарадња Београда и Брисела, а да Србија остане слободна и суверена држава.

Чини се да власт више не подржава Србе на барикадама, а од њих су тражили да поставе те исте барикаде?

Нажалост, садашња власт је принципијелно подржавала само свој опстанак на власти и догму о ЕУ.

Мислите ли да постоје неки нови услови који су стављени пред Србију? Који су то услови?

Суштина је у потписивању ССП 2008. године. Када је власт пристала да потпише ССП са државама које су непосредно пре тога признале лажну државу Косово, Брисел је схватио да може да поставља бесконачну листу услова. Заиста не видим краја тим уценама и притисцима. А може се десити да искључиво из својих разлога ЕУ потпуно дигне руке од даљег проширивања, а да нама саопште да је ствар пропала јер се нисмо довољно трудили.

Да ли је могуће сада тражити потпуно поштовање Резолуције СБ УН?

На Србији је да непрестано тражи поштовање Резолуције 1244 и да неуморно и свим дипломатским средствима Косово држи у Савету бебедности као отворену тему. Никада не смемо да заборавимо да у Савету безбедности имамо принципијелну подршку Русије и да ниједно решење не може бити усвојено у СБ без сагласности Русије и Србије.

Мислите ли да може да дође до поделе Космета, јер се то чује и међу америчким конгресменима, и да ли је то добро решење?

Ако се Србија одриче пола Косова зашто се не би онда одрекла целог Косова, питање је које би поставиле западне силе које стоје иза пројекта независног Косова. Морамо се држати међународног права и Повеље УН, а у Повељи УН нема трговине територијом, већ се гарантују међународно признате границе.

Како коментариште то што Влада није успела да донесе декларацију о КиМ?

Није то први пут да зато што је владина политика толико трошна и неодговорна она остаје без подршке и међу појединим члановима владе, али онда владајућу коалицију поново обједини голи опстанак на власти. Влада се руководи погрешном логиком да ако нема Скупштине о Косову онда ће се на телефонској седници ствар решити уредбама. То је несумњиво кратковида политика и нанеће велику штету Србији.

Најавили сте да ће ваша странка сама на изборе. Какав резултат очекујете?

Када избори буду расписани страначки органи ће донети одлуку о изласку на изборе. О нашој политици и нашим идејама свој суд ће дати грађани на изборима, а уверен сам да ће државотворна политика која увек следи националне интересе добити подршку на изборима.

Да ли се чујете са председником СНС-а Томиславом Николиће? Каква је сарадња са том странком?

Мислим да је добро што ДСС и СНС разговарају о различитим темама а посебно о оним о којима имамо различито мишљење. Србија се налази у дубокој кризи и пред крупним одлукама. Зато су нам потребни озбиљни разговори.

Хоћете ли успети да заједнички формирате владу и да ли сте о томе разговарали?

Владу ће овај пут формирати грађани на основу своје одлуке о политикама које странке буду изнеле на изборима. Однос према Уставу, развоју земље, Косову, ЕУ, Војводини, Републици Српској одредиће и став ДСС према могућим коалицијама. Србија је на раскрсници и важно је којим ће путем кренути после избора.

Спекулише се да је место премијера наредне године одређено за вас. Да ли ћете то прихватити?

Као политичар који је три пута долазио на власт и два пута враћао мандат народу показао сам да ми је интерес Србије и интерес народа увек на првом месту а не моја лична каријера. Дакле, радићу на добробити Србије без обзира да ли је ДСС на власти или у опозицији.

Када је у питању сарадња Србије са Трибуналом у Хагу говори се да Серж Брамерц тражи истрагу против вас, јер вас је окарактерисао као главног помагача у скривању генерала Ратка Младића. Да ли је то опет притисак на ДСС?

Јалове су те непрестане оптужбе против ДСС и мене. Знате, један дан тврде да нема ствари за коју нисам одговоран, други дан мере колико сам необавештен, па онда мало пређу на криминализацују ДСС, и тако у круг. Јалова је и јадна таква пропаганда. А сви знамо да би та пропаганда истог тренутка нестала само када би ДСС пронашао макар мало речи хвале за НАТО и за безусловно прихватање пута у Брисел без икакве алтернативе.

Да ли сада треба мењати Устав како то траже поједини?

Устав је донет једногласно у Скупштини и потврђен вољом народа на слободном референдуму. Мање више сви политичари на данашњој политичкој сцени гласали су и подржали Устав. Наравно, Бриселу и Вашингтону наш Устав није по вољи и то пре свега јер је брана за отимање наших територија. Да се гласало у страним амбасадама у Београду Устав не би ни био донет. Али, гласао је народ и народ стоји иза свога Устава.

Извор: Правда

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *