22. новембар – Без договора – наредни састанак преговарача 30. новембра

БРИСЕЛ – Шефови делегација Београда и Приштине су у уторак у Бриселу саопштили да је битан напредак у дијалогу остварен око представљања Косова у регионалним форумима, али не и за царинске прелазе, најавивши нови сусрет 30. новембра.
Стефановић је изјавио да је договор о универзитетским дипломама важан, а да је српска страна за административне прелазе изнела врло конкретне предлоге, од којих су неки наишли на одобравање представника Европске уније.
Он је предочио да приштинска делегација није прихватила оно што представља заштиту устава Србије, суверенитета и резолуције 1244 СБ УН, као што се и очекивало.
Едита Тахири је поновила да Приштина тражи да се на северу Косова примени “интегрисано управљање границама” што се упражњава и с Албанијом и Македонијом и што је, како је навела, “европски модел”.
На питање да ли мисли да ће овај делимичан успех дијалога имати уплива на одлуку лидера ЕУ у децембру да Србији додели статус кандидата за чланство, Стефановић је одговорио да “то остаје да се види”.
И, како је додао, “у сваком случају је на нама да урадимо све, не због рокова и кандидатуре, већ зато што ти проблеми трају и морају да се реше и што имамо акутну, горећу кризу на северу Косова и Метохије, а и друге важне ствари да решимо”.
“Учинићемо све што устав Србије, закони и резолуција 1244 СБ УН дозвољавају да решимо конкретне проблеме, за шта имамо подршку ЕУ”, подвукао је он.

Iзвор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *