21. новембар – ДСС: Стефановић преговара без подршке Скупштине

БЕОГРАД – Портпарол Демократске странке Србије (ДСС) Петар Петковић оценио је данас као “јако забрињавајуће” што шеф београдског преговарачког тима Борислав Стефановић наставља преговоре са Приштином “без одобрења Скупштине Србије”.

“Седница Скупштине (о Косову) није ни сазвана јер власт нема већину, па није ни усвојена платформа за даље преговоре”, рекао је Петковић на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, ДСС је на време Скупштини Србије упутила свој Предлог декларације о обнови државотворне политике на Косову.

“Међутим, уместо седнице Скупштине, одржана је седница Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије, где власт поново није имала већину. Тако да Стефановић води преговоре једино на основу крње телефонске седнице владе што јасно говори да су на помолу противуставна решења за Косово”, оценио је портпарол ДСС.

Србију не угрожава аутономија, већ државност Војводине

Петковић је поздравио најаву Уставног суда Србије да ће 23. новембра одржати јавну расправу у вези са предлозима те странке која је тражила оцену уставности Статута Војводине.

“ДСС сматра да је од највећег значаја што ће Уставни суд да почне расправу о оцени уставности Закона о утврђивању надлежности, а затим и о оцени уставности самог Статута, јер ДСС сматра да је и усвојеним Законом и Статутом Војводине нарушен Устав Србије, те је посебно значајно да што пре почне поступак о оцени уставности пред Уставним судом”, рекао је он.

Скупштина Србије је 30. новембра 2009. године усвојила Закон о утврђивању надлежности АП Војводине и потврдила Статут Војводине.

ДСС је 24. децембра 2009. године поднела три предлога Уставном суду – Предлог за оцену уставности Закона о утврђивању надлежности АП Војводине, Предлог за оцену уставности Статута Војводине и Предлог за оцену уставности међусобне усклађености Закона и Статута.

Према речима портпарола ДСС, веома је лоше што је Скупштина Србије “одуговлачила” годину дана са одговором Уставном суду који је послат тек 20. јануара 2011.

“Србију не угрожава аутономија, већ државност Војводине, будући да Војводина уместо да је добила све надлежности које су јој Уставом загарантоване и Законом о утврђивању надлежности омогућене, доношењем Статута и Закона добила је оно што представља грубу узурпацију државних надлежности Републике Србије”, рекао је он.

Додао је да су Војводини припали “бројни послови који су на основу Устава у искључивој надлежности Србије”.

“Војводини је омогућено да има службени језик и писмо, да остварује међународне односе, да о делу државне територије одлучује независно од своје државе. Враћањем на пут уставности чува се не само државност Србије, већ се и свим грађанима Србије који данас живе у Војводини омогућава пуно остварење уставног права на покрајинску аутономију”, оценио је Петковић.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *