18. новембар – Није искључено да север КиМ прогласи независност

БЕОГРАД – Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић изјавио је данас да не искључује могућност да Срби са севера Космета прогласе независност тог дела Покрајине, уколико Запад буде и даље инсистирао на имплементацији договора о царинским печатима и другим питањима у корист Приштине.
Ивановић је за Међународни радио Србија рекао да то није добра идеја, јер не би ништа посебно донела.
Tа могућност ипак није искључена, јер, како је рекао, Срби на Космету врло добро посматрају шта раде њихове комшије Албанци.
Поводом најава Срба са севера Косова да неће подржати договор са Приштином о царинским печатима, који подразумева косовске царинике на административним линијама, као и поводом њиховог захтева да се преиспита даље учешће Београда у дијалогу са Приштином, Ивановић је истако да свако има свој приступ и да је то легитимна ствар, али да је потребна већа транспарентност.
Мало више транспарентности могло би, према његовим речима, да смањи трзавице између представника преговарачког тима и појединих чланова Владе, а самим тим и трвења на релацији косметски Срби – шеФ преговарачког тима Београда.
“По мом дубоком убеђењу, косметски Срби би морали бити део договора и то још у најранијој фази, када се формирају различите опције са којима се улази у преговоре, просто зато што ће, посебно Срби на северу, бити део процеса имплементације онога што се евентуално договори током дијалога Београда и Приштине”, казао је Ивановић.

3 коментара

  1. Jedino glogov kolac zabosti izmeđe nato imperije Tadića,Tačija i
    čanko-lizaca.Ovo dugo nemože da traje sve su karte na stolu.
    Oni koji žive na Kosmetu znaju šta im je činiti,majka treba da
    oseti bol svoje dece ako smatra da su to njena deca.

  2. Oliver Ivanovic bi treba sa ostalim srpskim politicarima na kosovu da pod hitno donese Deklaraciju o nezavisnosti od kosova i srbije. To ce ostatak srbije prihvatiti i biti prva zemlja koja ce je priznati a za samo sedam dana ako se sve lepo pripremi najmanje jos 80. Zasto mislim da je to vazno? pa zato sto bi se srbija resila paralelnih institucija i time otklonila i posljednju prepreku za ulazak u EU a sto je najvaznije time bi sprecila daljnje priznavanje Kosova kao drzave. Srbija ima pravo da da suglasnost srbima o otcepljenju ali prema kosovu politika ostaje ista. Onima kojima odgovara mir i pravna drzava ovo ce podrzati a onima koji se bogate na racun haosa ti ce uvek biti protiv.

  3. Proglasiti nezavisnos Srpkog KiM .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *