18. novembar – I poslanici većine s Kosova kritikuju sporazume

BEOGRAD  – Predsednici opština sa severa Kosova, opozicija ali i deo poslanika vladajuće koalicije, danas su na sednici Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju kritikovali
sporazume koje je Beograd postigao sa Prištinom, i ukazali da ih Srbi sa severa pokrajine neće sprovoditi.
Poslanici opozicione Srpske radikalne stranke, Srpske napredne stranke i Demokratske stranke Srbije su na sednici Odbora koja je trajala četiri i po sata, ocenili da su sporazumi sa Prištinom štetni i da predstavljaju “izdaju i kapitulaciju” Srbije.
Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović kazao je da su sva dogovorena rešenja sa Prištinom u pisanom obliku dostavljena Vladi Srbije koja ih je potom usvojila, i istakao da u Vladi nema nesloge oko dogovora sa Prištinom.
Stefanović je na sednici odbora ocenio da je u raspravi “čuo gomilu insinuacija i laži, uvreda i zloupotreba” i ukazao da dogovor o administrativnim prelazima nije postignut. Rekao je da sada ima malo šansi da se o tome postigne rešenje jer je ono što traži Priština, neprihvatljivo za Beograd.
“Sigurno je da imamo dubinska neslaganja”, poručio je Stefanović predsednicima opština sa severa Kosova, odgovarajući na njihovu kritiku i dodao da oni nemaju mogućnost veta na odluke Vlade.
Stefanović je poručio da će svi do sada postignuti dogovori sa Prištinom u Briselu koji se odnose na slobodu kretanja, katastar, matične knjige i carinski pečat biti sprovedeni, i da su u skladu sa zakonima, a da Beograd nije i nikada neće priznati nezavisnost Kosova, niti pomaže u uspostavljanju kosovskih institucija.
U žustroj raspravi, poslanik Demokratske stranke sa Kosova Dragiša Đoković je ocenio da su sporazumi postignuti sa Prisstinom “neprihvatljivi” na severu Kosova i da donose dobro jedino kosovskim institucijama i Srbima u kosovskoj vladi.
Poslanica Ujedinjenih regiona Srbije Stojanka Petković koja je takođe sa Kosova, kazala je da bi integrisano upravljanje administrativnim prelazima značilo uspostavljanje kosovskih institucija, a pozvala je da sledećoj sednici Odbora prisustvuje i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.
Predsednici opština sa severa Kosova iz Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka i Zvečana istakli su jedinstvo tamošnjih Srba i poručili da su sporazumi koje je sa Prištinom postigao Borislav Stefanović teraju kosovske Srbe da žive u nezavisnoj državi Kosovo, a predsednik
opštine Kosovska Mitrovica, Krstimir Pantić,  optužio je Stefanovića da obmanjuje javnost, Vladu i Skupštinu.
Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić (DSS) rekao je da Srbi sa severa Kosova ne žele da srpeče državu da ide putem EU, ali i naveo da neće dozvoliti da Kosovo bude “cena za ulazak u EU”.
Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović nije prisustvovao sednici, ali je državni sekretar u tom ministarstvu Zvonimir Stević rekao da je vreme da Borislav Stefanović “povuče ručnu” jer je, naveo je, činjenica da politika prema Kosovu nema većinsku podršku u Skupštini.
“Vreme je da Borislav Stefanović ‘povuče ručnu’. On sprovodi Vladine mere i znam da je teško i složeno, ali je činjenica da pregovarački tim i Ministarstvo moraju da shvate da Skupština nema većinu za kosovsku politiku i da stvari ne idu u dobrom pravcu”, poručio je Stević.
Poslanik Liberalno-demokratske partije Ivan Andrić je od vladajuće koalicije zatražio da zakaže plenarnu sednicu Skupštine o Kosovu jer je, kako je naveo, jasno da je politika vladajuće koalicije “doživela potpuni kolaps”.
“Ako nema većinske podrške za takvu politiku, mora se ići na izbore”, rekao je Andrić iz LDP.

Jedan komentar

  1. Isli bi oni sutra na izbore kad bi znali da mogu da pobede ali oni vec sad znaju da je to nemoguca misija. Narod srbije ih vise ne zeli da gleda niti da slusa. Dozivece takav poraz kakav jos niko u srbiji nije doziveo i to spravom jer su nanjeli toliko stete srbiji i narodu da se to jednostavno ne moze zaboraaviti i to treba upisatu u istoriju srbije. Taoliko lazi i obecanja pa onda se pregrupisali, smannjili broj ministara i obecali da ce u sledecih 6 mjeseci dokazati da mogu. Proslo je pola od toga a ono sve gore. Ne mogu vise das kupe vecinu u Skupstini i umesto da raspisu izbore, ne oni nece da donesu Deklaraciju koja ne moze da prodje Skupstinu. Odjednom nije nam potrebna. Procitao sam pazljivo plan Ahtisarija i on nigde ne spominje to sto nam svakodnevno prica stefanovic. Kako je moguce da glavni pregovarac sa siptsrtima laze narod srbije, kao da smo mi svi vesla sisali. Ja sam vredno ucio dok je on svirao u djipkao po kafanama u srbiji. Valjda mu je to bila preporuka za tako vazan posao. Jos samo malo. GOTOV JE !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *