17. новембар – Конузин: Захтеви за држављанство имају политичку димензију

Амбасадор Русије у Београду Александар Конузин изјавио је у Нишу да захтеви Срба који траже руско држављанство имају политичку димензију и да их треба размотрити на одговарајући начин.
Конузин је рекао да се Срби на Косову не осећају безбедно и да је то разумљиво.
Амбасадор је напоменуо да овај захтев не треба додатно политизовати и да не треба те људе доводити у још деликатнију
ситуацију.
Како је навео, захтев Срба са КиМ прослеђен је званичнима Русије, а о њиховом реаговању јавност ће бити благовремено обавештена.
“Од 1999. године Косово и Метохија је под међународном админситрацијом и тамо су биле смештене мисије УН и међународних снага у области безбедности и њихов мандат је био да осигурају становништву нормалне услове за живот”, навео је Конузин.
Према његовим речима, њихов први задатак је био да осигурају безбедност, слободно кретање и социјалне услове и за живот.
“Било је одлучено да треба достићи најпре стандарде па да се онда говори о статусу. Нажалост, наши заједнички пријатељи променили су приступ и одбили постизање стандарда и то је водило томе да Приштина прогласи своју независнст. Приштина је објавила независност, а није створила минималне услове за живот српском становништву”, објасно је Конузин.
Ново међународно присуство Европске уније није помогло у решавању проблема, а, тврди он, КФор и Еулекс изашли су ван свог мандата, што је створило додатну бојазан код тамошњих Срба.
Многи од тих Срба су напустили покрајину, а други су остали и траже могућност како да себи осигурају безбедност, казао је Конузин.
Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић оценио је данас да се захтев неких Срба за држављанство Русије коси са патриотизмом и да су потписници тог захтева људи који не живе на Косову и Метохији.
Богдановић је, на нишком аеродрому где је допремљена хуманитарна помоћ Русије за Србе са КиМ, рекао је да свако може да тражи држављанство било које друге земје, али да то није начин да се на Косову и Метохији бране наши интереси.
Богдановић је оценио да се такав захтев коси са патриотизмом и да разлог томе не може бити неповерење у Београд.

3 коментара

  1. Ceo život je politika,Srbi sa Kosmeta jedino mogu dobiti moralnu
    i materijalnu pomoć od Rusje.Pomoć Zapada ide preko okupacije
    naše zemlje i zavrtanje ruku malo šargarepe malo bombi sa uranijumom to je Zapad,koga pamtimo 1914-1941-1999 zaposeli su
    bogatsvo ruda i uglja to njima treba za njihovu industriju.
    A ove naše jade pokorni slugani lažu ovaj prevareni srpski narod.

  2. Bogdanoviču sramoto kažeš da se to kosi sa patriotizmom po tebi je patriotizam dogovor Stevanovića “malog” Borka.Šta ljudi da rade kad ih rođena zemlja neštiti.

  3. bogdan basaric

    Bogdanovicu,stajes na put svom narodu,koji zeli da zivi u slobodi i za slobodu. Svi mi koji vas ometmo u vasem poslu,nismo vasi neprijatelji.Trazimo od vas,da iskreno staneta iza srpskog naroda,da stanete iza Srbije,koja je i nastala i opstala kroz velike muke i odricanja… Od brojnih iskusenja se ne moze pobeci ali se moze tesko obrukati.
    Inace,iskreno hvala ruskom ambasadoru Konuzinu,koji bi mogao, da u svojoj rezidenciji,lagano pijucka votku i gleda uredno pokosen park iz tople sobe.Niko mu ne bi zamerio,posebno,ne bi bio svakodnevna meta, beogradskih nadri evropejca.
    Ne,on je resio,da se bori za univerzalne istine i pravdu a time i bolju srpsku buducnost. Veliko hvala vasa ekselencijo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *