17. новембар – Из Русије стигло 35 тона помоћи за Србе на Косову

НИШ – На нишки аеродром Константин Велики данас је из Русије допремљено 35 тона хуманитарне помоћи намењене Србима на Косову и Метохији.
Авион из Русије слетео је пре подне, а дочеку су присуствовали министар за Косово и Метохију Горан Богдановић и амбасадор Русије у Београду Александар Конузин.
Хуманитарна помоћ се састоји од прехрамбених производа, међу којима је осам тона шећера и конзервирана храна, као и пећи на дрва.
Министар Богдановић је новинарима изјавио да ће помоћ до Срба на КиМ стићи споредним путевима и бити распоређена у неколико наредних дана преко Црвеног крста.
Ово није прва помоћ руског народа и државе Србима на КиМ и овакав вид сарадње траје већ 12 година, подсетио је Богдановић.
Он је најавио да ће ускоро из Русије стићи нова пошиљка помоћи у медицинској опреми и материјалу за здравствене центре на подручју где живи српско становништво.
Амбасадор Конузин је казао да ће Ниш бити седиште Српско-руског хуманитарног центра истакавши да се његово Формирање одвија према плану који је октобра ове године усаглашен приликом боравка руског министра за ванредне ситуације Сергеја Шојгуа.
Конузин је напоменуо да се идеја о Формирању хуманитарног центра у Нишу шири и да су српска и руска страна у контакту с европским земљама којима објашњавају циљеве рада тог центра.
“Читав низ држава је заинтересован за сарадњу с овим центром”, рекао је Конузин и најавио да ће убрзо у Београду бити одржана конФеренција посвећена овим питањима којој ће, осим руске делегације присуствовати представници европских земаља.
Он је најавио да ће марта или априла идуће године Српско-руски хуманитарни центар у Нишу почети у потпуности да Функционише.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *