15.novembar – Dve godine od smrti patrijarha Pavla

Parastosom u Rakovici i u Sabornoj crkvi danas će biti obeležena druga godišnjica smrti patrijarha Pavla. Svetu arhijerejsku liturgiju i parastos služio je poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej u beogradskoj Sabornoj crkvi

DVE godine prošle su od smrti patrijarha Pavla. Nema dana da desetine ljudi ne prođu kroz kapije manastira Svetih arhangela Mihaila i Gavrila kako bi se poklonili moštima počivšeg poglavara srpske crkve. Na parastosu koji je održan danas okupili su se oni koji su slušali njegovu blagu reč i sledili njegovo snažno delo.

Samo vernici koji u tišini celivaju mermerni spomenik i monahinje koje uređuju ružičnjak preko puta patrijarhovog groba narušavaju mir rakovičkog manastira. Mir poput onog sa kojim je duhovni pastir Pavle vodio vernike pokazujući im čitavim svojim životom kako da uvek „budu ljudi“.

Na tronu Svetog Save patrijarh Pavle sedeo je 19 godina. Preuzeo je pastirski štap 1990. godine. Tokom naredne dve decenije vodio je Srpsku pravoslavnu crkvu i vernike kroz velika iskušenja kroz koja smo svi zajedno prolazili. Da u teškim vremenim pronađe najbolji put pomagalo mu je i iskustvo koje je stekao na Kosovu i Metohiji, gde je gotovo četiri decenije služio kao vladika raško-prizrenski.

Skromnost je verovatno prva reč na koju mnogi pomisle kada se sete pokojnog patrijarha. Danas, čak i među duhovnicima, tako retku vrlinu stalno je potvrđivao. Vozio se gradskim prevozom ili pešačio. Sam je kuvao, šio, popravljao cipele, a nijedan fizički posao nije mu bio ni stran niti težak.

Mirno kako je živeo, napustio je i ovaj svet. Upokojio se u bolničkoj sobi Vojnomedicinske akademije, u snu, pošto je primio svetu tajnu pričešća. Njegovoj sahrani prisustvovalo je gotovo milion ljudi. Bio je to dostojanstven i žalostan događaj kakav dugo nije viđen u našoj zemlji.

Izvor: Novosti

Jedan komentar

  1. Iskonski sledbenik SVETOG SAVE živeo životom Jevanđelja svetog.Primjer kako bi svaki Srbin trebao da živi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *