15.новембар – Две године од смрти патријарха Павла

Парастосом у Раковици и у Саборној цркви данас ће бити обележена друга годишњица смрти патријарха Павла. Sвету архијерејску литургију и парастос служио је поглавар Српске православне цркве Иринеј у београдској Саборној цркви

ДВЕ године прошле су од смрти патријарха Павла. Нема дана да десетине људи не прођу кроз капије манастира Светих архангела Михаила и Гаврила како би се поклонили моштима почившег поглавара српске цркве. На парастосу који је одржан данас окупили су се они који су слушали његову благу реч и следили његово снажно дело.

Само верници који у тишини целивају мермерни споменик и монахиње које уређују ружичњак преко пута патријарховог гроба нарушавају мир раковичког манастира. Мир попут оног са којим је духовни пастир Павле водио вернике показујући им читавим својим животом како да увек „буду људи“.

На трону Светог Саве патријарх Павле седео је 19 година. Преузео је пастирски штап 1990. године. Током наредне две деценије водио је Српску православну цркву и вернике кроз велика искушења кроз која смо сви заједно пролазили. Да у тешким временим пронађе најбољи пут помагало му је и искуство које је стекао на Косову и Метохији, где је готово четири деценије служио као владика рашко-призренски.

Скромност је вероватно прва реч на коју многи помисле када се сете покојног патријарха. Данас, чак и међу духовницима, тако ретку врлину стално је потврђивао. Возио се градским превозом или пешачио. Сам је кувао, шио, поправљао ципеле, а ниједан физички посао није му био ни стран нити тежак.

Мирно како је живео, напустио је и овај свет. Упокојио се у болничкој соби Војномедицинске академије, у сну, пошто је примио свету тајну причешћа. Његовој сахрани присуствовало је готово милион људи. Био је то достојанствен и жалостан догађај какав дуго није виђен у нашој земљи.

Извор: Новости

Један коментар

  1. Исконски следбеник СВЕТОГ САВЕ живео животом Јеванђеља светог.Примјер како би сваки Србин требао да живи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *