14. новембар – Срби са Косова и Метохије траже држављанство Русије!

Око 21 хиљада Срба са Косова и Метохије обратила се руској Државном думи са молбом да им се помогне у добијању држављанства РФ. Ово је саопштио за Итар-Тас саветник руске амбасаде Олег Булдаков. Испод захтева потписало се око 21 000 Срба, становника Косова и Метохије, као и избеглица из ове покрајине, који се тренутно налазе углавном на југу Србије – истакао је он. Као главни мотив за давање држављанства наведена је заштита њихове безбедности.

ГРАЧАНИЦА – Златибор Ђорђевић, представник Удружења Стара Србија из Грачанице које је у име више од 21.000 Срба са Косова и Метохије затражило руско држављанство, изјавио је у понедељак да очекује да ће број захтева достићи неколико стотина хиљада.
“Амбасади Русије у Београду предали смо за почетак 21.733 захтева за добијање руског држављанства”, казао је Ђорђевић и додао да ће амбасада захтеве косовских Срба, преко Министарства спољних послова, проследити руској Думи.

Ђорђевић је рекао да је прикупљање потписа у току и да се нада да ће захтев потписати више стотина хиљада косовских Срба, међу којима су не само Срби који су отишли са Косова 1999. године већ и после 1945. године.
Према његовим речима, Срби са Косова и Метохије захтевом за двојним држављанством од Русије једино траже заштиту и слободу коју им Србија не може обезбедити.
Саветник у руској амбасади у Србији Олег Булдаков у недељу је потврдио да је неколико српских удружења са Косова и Метохије, која окупљају Србе који живе на Косову, као и расељене косовске Србе, упутило у уторак писмо руској Думи у којем траже држављанство Русије.

Извор: Глас Русије, Бета

2 коментара

  1. tuzno i indikativo… Da su trazili drzavljanstvo Izraela ili koje god druge drzave – vise bi se na “maticu” mogli pouzdati ?!

  2. Зашто само Срби са КиМ и исељени са КиМ? Па зар остали Ср би нису исто тако угрожени од стране “жуте” власти?Уствари сви смо угрожени од евроатлантида а “жути” су ту марионета која ЕУ Анланти помаже јер је за то плаћена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *