14. новембар – Медији: Србија замало признала Врховни суд Косова

БЕОГРАД – Неколико министара спречило је Владу Србије да усвоји закључак припремљен у Министарству за Косово и Метохију који је предвиђао да врховна инстанца за спорове о катастарским књигама у Покрајини буде косовски Врховни суд, преноси дневни лист Данас.

Влада Србије, због неслагања неколико министара, прошле недеље није усвојила закључак о договорима у дијалогу Београда и Приштине о катастру и матичним књигама, чиме је блокирано и усвајање предлога скупштинске декларације о Косову, којом би се дало “зелено светло” за примену споразума из Брисела, сазнаје Данас из извора у влади.
Те две тачке испровоцирале су више чланова владе да упуте оштре критике уз оцене да би уплитање Врховног суда Косова у решење катастарских спорова значило признање те институције, односно признање правосудног система заснованог на Уставу “Републике Косово”.
Како лист наводи, у образложењу је писало да се неки елементи бриселских договора уопште не могу “ставити на папир”, односно уврстити у закључке, и то због поверљивости, али да за њих гарантује међународна заједница.
Према изворима Данаса, неки министри нису желели да стану иза договора о којима ништа не знају и који, наводно због “поверљивости”, не могу бити у писаној форми.
На седници владе је било расправе и око бриселских договора о матичним књигама, а како су упозорили неки министри, размена информација о изводима из матичних књига била би у супротности са Законом о заштити података о личности и Уставом Србије.
Данас наводи да је све то навело премијера Мирка Цветковића да закључак скине с дневног реда седнице владе и да се усвоји само информација о току дијалога с Приштином, која нема никакву “извршну” снагу.
Председник Борис Тадић изјавио је јуче да нова скупштинска декларација о Косову и не мора да буде усвојена, јер влада има оквир за вођење косовске политике дат претходним декларацијама.
“И ако је нема, то не значи да смо сломили политику и да настаје неки црни дан. Било би добро да може да буде донета, али и не мора”, рекао је Тадић.

Извор: Бета, РТВ

2 коментара

  1. Naša vlast je retardirana, to je jedini mogući komentar!

  2. nepismeni jevropejci ugladjeni.cirkus

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *